SAMÜ REKTÖRÜ MAHMUT AYDIN HAKKINDA GİDERAYAK İDDİALAR!

Samsun Üniversitesi’nde Yerleşke Tartışması: Canik ve Ballıca Arasında Denge Bozuldu mu?
SAMÜ Rektörü Mahmut Aydın Dönemi Tartışılıyor
ŞEHİR GÜNDEMİ

Samsun Üniversitesi (SAMÜ), görev süresi yaklaşan Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın yönetim dönemine damga vuran yerleşke politikaları ve idari kararlarla gündemdeki yerini koruyor. Rektörlük binası, enstitüler ve sosyal bilimler birimlerine ev sahipliği yapan Canik Yerleşkesi ile teknik, havacılık ve mühendislik odaklı Ballıca (19 Mayıs) Yerleşkesi arasındaki dengenin bozulduğu yönündeki iddialar, Canik kamuoyunda ve yerel siyasette tartışılmaya devam ediyor.
Ballıca Genişlerken Canik İhmal mi Edildi?
Samsun Üniversitesi’nin 19 Mayıs ilçesinde yer alan Ballıca Yerleşkesi; Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Samsun Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile teknik ve mühendislik eğitiminin ana merkezi haline geldi.
Buna karşın, Rektörlük binası, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile tüm idari daire başkanlıklarını bünyesinde barındıran Canik Yerleşkesi’ndeki fiziksel ve kurumsal yatırımların yavaşladığı, hatta durma noktasına geldiği ileri sürülüyor. Bölge sakinleri, fiziki imkânların ve gelişim projelerinin ağırlıklı olarak Ballıca’ya kaydırıldığını savunuyor.
Ballıca diye bir ilçe yok. 19 Mayıs İlçesi Kampüsü yerine Ballıca Kampüsü deniliyor. Ballıca 19 Mayıs'ın bir mahallesidir.
Ballıca diye bir ilçe yok. Ballıca bugünkü 19 Mayıs'ın ilçe olmadan önceki ismi. Neden 19 Mayıs İlçesi değil de Ballıca ismi kullanılıyor? 19 Mayıs İlçesinin isminin Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) ile karıştırılmasından korkuluyor.
"Merkezi İdari Birimler 19 Mayıs’a mı (Ballıca)Taşınmak İstendi?"
Yerel basına ve kamuoyuna yansıyan iddiaların odağında ise Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın memleketi olan 19 Mayıs (Ballıca) ilçesi yer alıyor. İddialara göre, döneminde üniversitenin merkezî idari yapısının ve Canik’teki ana birimlerin kademeli olarak 19 Mayıs ilçesine taşınması hedeflendi.
Canik’teki mevcut binalara yeterli yatırımın yapılmaması, kamuoyunda sık sık"Samsun Üniversitesi Canik’ten taşınıyor mu?" sorusunu gündeme getirdi. Bu durumun bir algı yönetimi ve kamuoyu nabzı ölçme adımı olduğunu düşünen ilçe sakinleri ile yerel esnaf, idari binaların Ballıca’da toplanması girişimlerine sert tepki gösterdi.
Siyasi Destek İddiaları Kulisleri Hareketlendirdi
Gündemdeki iddialar yalnızca üniversite yönetimiyle sınırlı kalmayıp yerel siyasi kulislere de uzandı. Rektör Aydın’ın yerleşke adımlarının arkasında, kendisi gibi 19 Mayıs ilçeli olan eski Gençlik ve Spor Bakanı ve Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç’ın desteği olup olmadığı tartışılıyor.
Kılıç’ın, üniversitenin idari ve kurumsal ağırlığını kendi memleketine kazandırma amacı taşıdığı iddiaları dillendirilirken, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu’nun da bu sürece destek verdiği yönündeki söylentiler bölgedeki siyasi dengeleri hareketlendirdi.
Canik Kamuoyu ve Esnaftan Sert Tepki Gördü
Rektörlük ve fakülte birimlerinin Canik’ten taşınma ihtimali, ilçenin ekonomik, sosyal ve kültürel dinamikleri açısından ciddi bir risk olarak değerlendiriliyor. Üniversite birimlerinin ilçeden çekilmesinin esnafı ve yerel ekonomiyi doğrudan olumsuz etkileyeceğini belirten Canik halkı, üniversite yönetimiyle uzun süredir iletişim ve uyum sorunu yaşadıklarını ifade ediyor.
Görev süresi Eylül ayında sona erecek olan Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın döneminin tamamlanmasını bekleyen bölge halkı ve ilçe temsilcileri, yeni dönemde Samsun Üniversitesi’nin Canik ile olan bağlarının koparılmasına karşı duracaklarını ve idari yapının bütünlüğünü korumak adına mücadele edeceklerini belirtiyor.
Böylece görev süresi sona eren Mahmut Aydın ardında tartışma konusu haline gelen çok sayıda iddia bırakarak ayrılacak.
Etiketler: #SamsunÜniversitesi #MahmutAydın #Canik #19Mayıs #Engiz #SAMÜ #SamsunGündem #SuatKılıç #OsmanTopaloğlu #BallıcaKampüsü #CanikYerleşkesi #SamsunHaberleri



