Kavak Yörgüç Paşa Cami

SAMSUN HABER Haber Girişi : 08 Haziran 2016 17:41
 Kavak Yörgüç Paşa Cami
Kavak Yörgüç Paşa Cami Osmanlılar döneminde Yörgüç Paşa tarafından yaptırılmıştır. Çarşı cami olarak ta bilinir. İlk yapılan cami ahşaptır.
Kavak Yörgüç Paşa Cami 


Osmanlılar döneminde Yörgüç Paşa tarafından yaptırılmıştır. Çarşı cami olarak ta bilinir. 

İlk yapılan cami ahşaptır. Bu ahşap Cami yıkılarak yerine halkın da yardımı ile şehrin ileri gelenlerinden Hacı Yusuf tarafından 1911 yılında kesme taştan inşa edilmiştir. 

1920'de bir Rum usta tarafından yapılan Caminin minaresi Selçuklu ve Osmanlı mimarisine uymaktadır. 

Söylentilere göre caminin yerinde eskiden kilise bulunduğu ve minaresinde kilisenin kulesi olduğu rivayet edilmektedir. Hatta bir rivayete göre minarenin şerefe kısmını kilise mimarisine benzettiği için bu Rum ustanın bir köylü tarafından öldürüldüğü söylenmektedir. 

Sultan II.Murat'ın vezirlerinden Atabey Abdullah Oğlu Yörgüç Paşa tarafından yaptırılmıştır. İlk yapılan cami ahşaptır, bu yıkılarak yerine kesme taştan inşa edilmiştir. Kesin yapılış tarihi bilinmeyen caminin minaresi Selçuklu ve Osmanlı minare mimarisine uymaktadır. Bir de caminin yerinde eskiden kilise bulunduğu ve minarelerinde kilisenin kulesi olduğu rivayet edilmektedir. Ya da minarenin Hıristiyan bir mimar tarafından yapılmış olduğu tahmin edilmektedir.

Yörgüç Paşa kimdir?

1.Mehmet tarafından 1414 yılında Rum vilayeti beyi olarak Amasya'ya gönderilen Şehzade Murad'ın lalası olarak görevlendirilen Yörgüç Paşa o dönem karışık bir durumda olan Amasya çevresinin kesin idare altına alınmasında önemli rol oynamıştır. Şehzade Murad, II. Murad olarak tahta çıktıktan sonra patlak veren Düzmece Mustafa İsyanı'nın bastırılmasında oynadığı rol nedeniyle kendisine 1423 yılında Rum beylerbeyliği görevi verilmiştir.

Beylerbeyliğinin ilk dönemlerinde Amasya ve Tokat civarındaki eşkıyaları temizleyen Yörgüç Paşa Osmanlı hakimiyetini kabul etmeyen asi beylerin üzerine yürüyerek Ordu ve Çarşamba çevrelerini Osmanlı topraklarına katmıştır. Tokat çevresinde huzursuzluk yaratan Karakoyunlu Hükümdarıİskender Mirza'nın bölgeden atılmasında rol oynamış, görevindeki başarılarından dolayı vezir yapılmıştır.

1442 yılının Nisan ya da Mayıs ayında Amasya'da ölen Yörgüç Paşa, görevi sırasında Amasya ve çevre kazalarda birçok eser inşa ettirmiştir.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.