Yazar Sühendan Kahraman Barbaros kitaplarını konuştu

KİTAP Haber Girişi : 03 Mayıs 2023 14:38
Yazar Sühendan Kahraman Barbaros kitaplarını konuştu

Liman Yayınevi  tarafından yayımlanan, akıcı konusunun yanında, farklı kitap kapaklarıyla dikkat çeken Eğitim ve Yaşam Koçu Sühendan Kahraman Barbaros ile sizler için , Eskisi gibi değil ve Binbir çevre masalları hakkında konuştu.

 

Yazmaya yetişkin öyküleriyle başladınız. Sonrasında ise okul öncesinden gençliğe dek farklı yaş grupları için kitaplar yazdınız. Yeni bir kitap yazmaya başlarken hedef kitlenizi göz önünde bulunduruyor musunuz? 

 

Bir yazar, biraz kendinden çalarak, biraz dış dünyadan alarak, biraz okuduğu eserlerden ilhamla kaleme alır hikâyelerini. Sezai Karakoç’un hep anımsadığım, “Bir insanı al onu çöz çöz çocuk olsun” dizesinden mülhem, aslında bu çözülmenin sonunda çıkıyor ortaya ne varsa, iş çocuk ve gençlik edebiyatına geldiğinde farklılık gösteriyor.

 

Kitabın içindeki materyaller ise bunu desteklemek için var. Ben evrenin bizimle iletişim içinde olduğunu ve bize mesajlar gönderdiğine inanırım. Bazen sözlerin yetersiz kaldığı yerde bir resim yeniden ışık bulmamıza yardımcı olur. Ben de umudu görsellerle ifade etmek istedim. Sokaktaki grafitilerle, şarkılarla, görsel anlatımlarla daha renkli ve duygusal bir anlatım kullandım. Sıradan bir anlatıma katmaya çalışarak evrenin bize mesajları her yolla verebileceğini göstermek istedim.

 

Yazmak benim yaşam biçimim. Olmazsa olmazım. Yazmaya başladığımda, bazen bezginliğe kapıldığım oluyor. Yazmaya  ara verip,elime çayımı alıp "oh be" dediğim bile oluyor. Ama birkaç gün  geçmeden, bilgisayarın yanından geçerken, onun beni çağırdığını "gel gel " diye seslendiğini duyuyorum.  Başımı başka yöne çevirip, bu durumu savuşturuyorum. Bazen kavga yapıp deli gibi inatlaşıyoruz bilgisayarımla. Sonra içimde öyle bir yazma tutkusu beliriyor ki!.Gülümseyerek bilgisayarı selamlayıp merhabaa! : Ben geldiiim, diyor ve heyecanla tekrar yazmaya başlıyorum.

İşte, bu anların hazzına hiç doyulmuyor.

 

Yazar Sühendan Kahraman Barbarosun masasında neler var? 

 

Masam her zaman çok dağınık: Masallar, öyküler, roman taslakları, notlar… Hangisi ilk önce gelecek dünyaya, vücut bulacak, benim için de çoğu kez sürpriz oluyor.

 

Benim düşünceme göre yazar özgürdür. Ona öneride bulunmak özgürlüğünü kısıtlamak olur. Ayrıca öneri ve yardımlar, yazarın özgünlüğünü yok etmemelidir. Ben de bir romana başlarken ilk cümlede bayağı zorlanıyorum. Sonra her şey  yavaş yavaş yerine oturuyor. Önce içimden geldiği gibi yazıyorum. İlerideki okumalarımda beğenmezsem, yeni cümleler kuruyorum.Yeni konular yazıyorum.Böylece yazı su gibi akıp gidiyor.

 

Yazma ritüelinizden bahseder misiniz?

 

 Örneğin nasıl bir ortamda, hangi müzikle, nasıl bir coğrafyada yazmayı tercih ediyorsun?

 

Yazarken  tek lüksüm sessizlik. Müzikle yazmaya alışık değilim. Müziği yorgun zihnimi dinlendirmek için, çalışma sonrası dinliyorum. Olmazsa olmazlarımın başında sözlükler gelir. Mutlaka Türk Dil Kurumunun, sözlükleri her zaman elimin altında bulunur. Mekân isimleri için dünya atlasından esinlenirim. Ama yer adlarını olduğu gibi kullanmam. Eğip bükerek  konuya uygun değişiklikler yaparım. İnsan isimleri için de İnternetten faydalanıyorum.O isimlerin de eserdeki tipe, yaşanan döneme ve coğrafyaya uygun olmasına özen gösteririm. 

 

Gençlerin facebook, twitter gibi sosyal medya sitelerinde çok zaman geçirmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

 

Çağın gereği bir yaşam biçimine kapılmışlar.  Ama kitap okumayı, aileyle iletişimi, arkadaş toplantılarını göz ardı etmemelerini, kısacası insan içinden kopmamalarını diliyorum.

 

Günümüz gençliğine üç tavsiye verecek olsanız bunlar ne olurdu?

 

 

Günümüz gençlerine tavsiyede bulunmak bana göre değil. Çünkü böyle bir eylemi hiç sevmezler. Sadece hayata hazırlanırken, kitaplardaki dünyaları, insanları, olayları, sorunları, hayal kurmayı özgün hedefler edinmeyi,hayatı ıskalamamalarını önerebilirim. 

 

Ve sevgiyi ,yaşam boyu ekmeklerine katık etmelerini dilerim.

 

"Eskisi gibi değil " ve Beş hikayeden oluşan " Binbir çevre masalları" adlı kitabıyla okuyucularıyla buluşan Sühendan Kahraman Barbaros ,verdiği mesajında okuyucuya şunu söylemeye çalışıyoruz: “Yapabilirsin vazgeçme, sen yolundan ayrılmadığın sürece umut var.” 

 

Yazmış olduğum,"Eskisi gibi değil" kitabımda, bir şeyler yapmanız için size komutlar   değil, size ümidin var olduğunu gösteren bir kitaptır.Kitap okumak güzeldir. Teşekkür ediyorum.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.