'Türkan Şoray anılarını yazamaz çünkü...'

GÜNDEM Haber Girişi : 30 Temmuz 2012 00:20
'Türkan Şoray anılarını yazamaz çünkü...'
Sinemaya 50 yılını vermiş bir gazeteci Agâh Özgüç. Bir buçuk yılda hazırladığı hacimli çalışması, ‘Ansiklopedik Türk Filmleri Sözlüğü’ önümüzdeki hafta çıkıyor.
 Sinemaya 50 yılını vermiş bir gazeteci Agâh Özgüç. Bir buçuk yılda hazırladığı hacimli çalışması, ‘Ansiklopedik Türk Filmleri Sözlüğü’ önümüzdeki hafta çıkıyor.
GAZETECİLER.COM - Sinemaya 50 yılını vermiş bir gazeteci Agâh Özgüç. Bir buçuk yılda hazırladığı hacimli çalışması, 'Ansiklopedik Türk Filmleri Sözlüğü' önümüzdeki hafta çıkıyor. Kendisiyle bu çalışmasını ve daha başlamadan 'vukuatlara' sahne olan Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni Akşam'dan Eyüp Tatlıpınar konuştu.

İşte o röportajdan satırbaşları:

1960 yılından bu yana çalışmadığı mecmua, gazete kalmamış Agâh Özgüç'ün. İlgi ve çalışma alanı Türk sineması. Bugüne kadar Türk sinemasının yakın tarihini anlatan pek çok kitaba imza atmış. Bu kitaplardan en yenisi ve en hacimlisi bu hafta çıkıyor. 'Horizon İnternational' isimli film şirketinin yayınladığı kitabın adı, 'Ansiklopedik Türk Filmleri Sözlüğü'.

50 yıllık birikimiyle sözlük yazan Agâh Özgüç aynı birikime dayanarak, Türkân Şoray'ın anılarını yazamayacağını, Hülya Avşar'ın sinema âşığı olduğunu söylüyor.

'SULTAN' ANI YAZAMAZ

- Arşivinizdeki bilgiler bir fikir veriyordur size; anılarını yayınladığında 'olay olacak' kişiler kimlerdir?

Müthiş anıları olan kişiler az değil. Mesela sinemamızın Sultan'ı Türkân Şoray var. Fakat anılarını yazması mümkün değil. Bugünlerde yazdığını söylüyorlar; bilemiyorum, belki de NTV kanalında ünlü isimleri konuk ederek eski günleri konuştuğu programını kitaplaştırıyordur. O kitap çıkınca bizim de sözümüz olacak elbette. Tahmin ediyorum suya sabuna fazla dokunmayan bir kitap olacaktır. Türkân Şoray'ın çocukluğundan bugüne kadar yaşadıkları benim arşivimde.

- Nasıl oluşturdunuz o kadar geniş arşivi?

Çalışmadığım magazin dergisi, gazete, gitmediğim film seti yoktur. Örnek vereyim: En çok film çekilen yıl 1972'dir. 310 civarında film çekilmiş ve ben hepsinin setine gitmişimdir.

- Türkân Şoray anılarını yazamaz dediniz...

Anı yazmak kolay bir şey değildir. Yazılacak şeyler var yazılamayacak şeyler var. Bazı şeyleri anlatması mümkün değildir. Mesela Cüneyt Arkın hayatını yazsa roman olur ama yazamaz. 'Adını Unutan Adam' adıyla bir kitap çıkardı. Bir anı kitabı fakat suya sabuna dokunmamış. Ben de o günlerde 'Kızının Adını da Unutan Adam' diye bir yazı yazdım mesela. Çünkü hiçbir şekilde kızından bahsetmez. Ben Ses mecmuasında çalışırken onun fotoğrafını kızı kucağındayken çekmiştim.

- Hülya Avşar’ın bu yılki jüri başkanlığına nasıl bakıyorsunuz? 

Geçen yıl Müjde Ar’ın başkanlığının sorgulandığını hatırlamıyorum… Hülya Avşar da çok iyi filmleri olan biri. Mesela ‘Berlin In Berlin’ filmindeki mastürbasyon sahnesinde herkes oynayamaz. Sahneyi Sinan Çetin’e kendisi önermiştir. Bazen bu durumlar reklâm olarak değerlendiriliyor ama ilgisi yok; sinema sevgisinden… Müjde Ar da öyledir mesela. Kimseye benzemez, sinema sevgisi büyüktür. 

- Hülya Avşar’ın sinemaya yeterince önem vermediğini düşünenler var… 

Onun talihsizliği kafasına göre filmlerde oynayamaması. İlgisinin sinemadan başka yerlere kaymasında bunun da nedeni var. Hâlen setlerde görüştüğümüz oluyor. Sinemadan kopmadığını biliyorum, tekrar iyi filmlerle göreceğiz onu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.