Tekkeköy'de hava kirliliği tavan yaptı

SAMSUN HABER Haber Girişi : 07 Mart 2016 12:36
Tekkeköy'de hava kirliliği tavan yaptı
Samsunun en güzel ilçelerinden birisi olan Tekkeköy yıllardır fabrika bacalarından çıkan zehirli dumanlar karşısında zor günler yaşıyor.
 Samsunun en güzel ilçelerinden birisi olan Tekkeköy yıllardır fabrika bacalarından çıkan zehirli dumanlar karşısında zor günler yaşıyor.
İlçede yaşayanlar sağlık sorunlarından kurtulamazken hastanelere en çok Tekkeköylü vatandaşların başvurduğu öğrenildi. 

En az on beş senedir dönem dönem Tekkeköy'deki hava kirliliği gündem olur, sonra unutulur gider. Adeta bir moda gibi... Üç beş gün konuşulur sonra konu kapatılır. 
Bugünlerde yine böyle bir dönem yaşıyoruz. Göreceksiniz yine birşey değişmeyecek. 
Yerel basın, siyasetçiler filan üç beş satır kelam ederler, belki bürokratlar bir iki satırlık resmi yazılar ile uyarılar yapar... Sonra gündem değişir, Tekkeköy kaderiyle baş başa kalır.
Yine hastanelerin onkoloji kliniklerini Tekkeköylüler doldurur, Tekkeköy'ün camilerinden salalar okunur, kanserden ölen Tekkeköylüler birer birer mezarlara konur.
Sonra aynı Tekkeköylüler, çoluk çocuk, genç yaşlı, kadın erkek onlara kanser kusan fabrikalara gidip asgari ücretle çalışmaya devam ederler.
Onun için Tekkeköy için kimse yalandan ağlamasın. Ne siyasetçiler, ne basın, ne bürokrat... 
En başta da bizzat Tekkeköylüler timsah gözyaşı dökmesin... 
Toprağına, suyuna, havana sahip çıkmazsan sonu böyle olur...

Samsun Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, Tekkeköy ilçesinde bulunan Hava Kalitesi İzleme İstasyonunda uyarı eşiğinin zaman zaman aşıldığının tespit edildiğini ve gerekli denetlemelerin yapıldığını bildirdi.



Samsun Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, Tekkeköy ilçesinde bulunan Hava Kalitesi İzleme İstasyonunda uyarı eşiğinin zaman zaman aşıldığının tespit edildiğini ve gerekli denetlemelerin yapıldığını bildirdi.

Samsun Valiliğinden yapıla açıklamada şu bilgilere yer verildi: "İlimiz Tekkeköy ilçesinde bulunan Hava Kalitesi İzleme İstasyonunda son zamanlarda kükürtdioksit (SO2) parametresinde Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği'nde verilen uyarı eşiğinin zaman zaman aşıldığı gözlemlenmiştir. Söz konusu tarihlerde Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan verilere göre bölgede yüzde 70-90 şiddetinde inversiyon yani atmosfer içerisinde sıcaklığın yer seviyesinden itibaren yukarıya doğru artış göstermesi durumu bildirilmiştir. Tekkeköy ilçesinde faaliyette bulunan ve kükürtdioksit kaynağı olabileceği düşünülen tesislerde Valiliğimiz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce denetimler yapılmıştır. Bölgede bulunan ve sülfürik asit üretimi yapan bir işletmeye Çevre İzin Lisans Yönetmeliği kapsamında izinsiz faaliyet göstermesinden dolayı idari yaptırım uygulanarak faaliyet durdurulmuştur. Söz konusu tesisin Bakanlığımızdan Geçici Faaliyet Belgesi alması üzerine tesis faaliyete geçmiştir. Bölgede mevcut olan sülfürik asit üretim tesislerinde kükürtdioksit emisyonlarının sürekli ölçümü için sistem bulunmakta olup veriler anlık olarak izlenebilmektedir. Hava kalitesi verilerinde yükselme gözlemlenmesi üzerine sülfürik asit üretim tesisleri normal kapasite ile çalışırken Valiliğimiz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gözetiminde yetkili çevre laboratuvarına kükürtdioksit emisyonlarının ölçümü yaptırılmış ve her iki tesisten kaynaklı kükürdioksit emisyonlarının yönetmelik sınır değerlerini aşmadığı tespit edilmiştir. Hava kirliliğinin uyarı eşiğini aşması üzerine her iki sülfürik asit üretim tesisinde de 27 Şubat 2016 tarihinden itibaren Valiliğimize bağlı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü belirlenecek süreye kadar üretimin kısıtlanmasına gidilerek yarı kapasite ile çalıştırılması kararı uygulanmıştır. Tekkeköyilçesinde kurulu bulunan iki adet doğalgaz yakıtlı enerji çevrim santrali mevcuttur. Söz konusu enerji santrallerin bacalarında yanma gazlarının yani karbonmonoksit ve azotoksitler sürekli ölçümü için sistem bulunmaktadır. Baca gazı verileri anlık olarak bakanlığımızca çevrimiçi izlenebilmekte olup tesislerin takibi ve denetimi müdürlüğümüzce düzenli olarak gerçekleştirilmekte ve 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve mer'i mevzuat kapsamında gerekli işlemler uygulanmaktadır."


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.