TATİLE ÇIKMADAN ÖNCE DOKTORUNUZA GÖRÜNÜN

SAĞLIK Haber Girişi : 23 Haziran 2014 13:16
TATİLE ÇIKMADAN ÖNCE DOKTORUNUZA GÖRÜNÜN
Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Aylin Türkay, diyabet hastalarına yaz mevsimi ile ilgili uyarılarda bulundu.
Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Aylin Türkay, diyabet hastalarına yaz mevsimi ile ilgili uyarılarda bulundu.

Havaların ısındığı ve güneşin kendini bolca gösterdiği yaz mevsimi, diyabet hastaları için birçok gizli tuzak oluşturabilir. Tatil sezonunun açıldığı bu aylarda, diyabet hastalarının bazı konulara özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesinde görev yapan İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Aylin Türkay, yaz aylarında şeker hastalarının dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.

SIVI TÜKETİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Hava sıcaklığının artması, günlerin uzaması ve aktivite artışı nedeniyle insan vücudundaki sıvı kaybının kış aylarına göre hemen hemen iki kat arttığını ifade ederek konuşmasına başlayan Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Aylin Türkay, "Bu, gerek terleme gerekse buharlaşma yolu ile olur ve sıvı kaybı ile birlikte vücudumuzun tuz dengesinde de bozulmalar görülebilir. Bu bozukluklar; halsizlik, fenalık hissi, kas ağrıları, kramplar hatta kalpte ritim bozukluklarına dahi neden olabilir. Bunun için diyabet hastalarının sıvı alımlarını mümkün olduğunca arttırmaları ve beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Uzun süre aç kalmamalı, bir kerede çok fazla yemek yememelidirler. Gerek insülin, gerekse oral olarak şeker düşürücü ilaç kullanan hastaların bu ilaçların etkilerinin maksimum olduğu dönemlerdeki ara öğünlerini atlamamaları çok önemlidir" dedi.

AYAKLAR YAZ AYLARINDA EKSTRA ÖZEN İSTİYOR

Yaz aylarında ayak bakımının da çok önemli bir konu olduğunu aktaran Uz. Dr. Aylin Türkay, "Yazın çorapsız ayakkabı ve terlik giyme alışkanlığı, şeker hastalığına bağlı olarak duyu azalması ve damarlarda daralmalar oluşturabileceğinden ayaklarımızda yara açılmasına neden olabilir. O yüzden yazın da rahat kesimli, ortopedik tabanlı, iç astarlı ayakkabı ve yumuşak, sıkmayan çorap giyip, ayaklarımızı her gün yıkayıp, herhangi bir yara ya da renk değişikliği var mı diye kontrol etmeliyiz. Kumsalda, taşlık kesimde ve kırlık arazide çıplak ayakla dolaşmamalı, kumsalda ayaklarımızın yanmaması için güneşlenirken üstünü ince bir tülbentle örtmeliyiz. Yine gerek ayaklarımız ve bacaklarımız gerekse vücudumuzun diğer bölgeleri böcek ısırmalarına karşı korunmalıdır, bu ısırık bölgeleri enfeksiyon kaynağı olabilir" şeklinde konuştu.

YAYLA VE KÜLTÜR TURİZMİNİ TERCİH EDİN

Diyabetik hastaların, tatilleri için çok fazla sıcak ve nemin olduğu kıyılar yerine daha az nem ve daha bol oksijenin olduğu yayla turizmini ve kültür turizmini tercih etmelerini tavsiye eden Türkay, "Ayrıca 24 saat yiyecek servisi olan açık büfe kahvaltı ve yemek veren tatil tesislerinde çok dikkat edip, gerekirse durumlarına uygun menü hazırlanmasını sağlamalıdırlar" diye konuştu.

ÖĞÜN SAATLERİNİ AKSATMAYIN

Artmış aktivitelerin ve öğün saatlerinin aksatılmasının hastalarda hipoglisemi denilen şeker düşüklüğüne neden olabileceğini belirten Türkay, "Bu durum hastalarımız için çok tehlikeli durumlar oluşturabileceğinden, uzun yürüyüş, yolculuk gibi durumlarda ara öğünlerini aksatmamaları için yanlarında yiyecek taşımaları, uyku saatine ve süresine dikkat etmeleri, alkol alımı da kan şekeri ayarını bozacağından alkolsüz ve şekersiz sıvı gıdaların tüketimine önem vermeleri gerekmektedir" dedi.

TATİLE ÇIKMADAN ÖNCE DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Türkay ayrıca, diyabetli hastalarının tatile çıkmadan önce doktorlarına başvurup, genel kontrollerini yaptırmaları ve karşılaşacakları sorunlarda doktorları ile görüşüp önlem almalarının da önemli bir konu olduğunu ifade etti.

Etiketler : TATİL
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.