Site Camii ömrünü tamamladı mı?

SAMSUN HABER Haber Girişi : 13 Nisan 2022 09:25
Site Camii ömrünü tamamladı mı?
Yapıldığı günden bu yana sorunları hiç bitmeyen yapılırken vaadedilenlerin çoğu yerine getirilmeyen ve tarihi ve mimari özelliklerden uzak Site Camii ömrünü tamamladı mı?

Yapıldığı günden bu yana sorunları hiç bitmeyen yapılırken vaadedilenlerin çoğu yerine  getirilmeyen ve tarihi ve mimari özelliklerden uzak Site Camii ömrünü tamamladı mı? 

 

TARİHİ BİNA VE CAMİ ÖZELLİĞİ TAŞIYOR MU?

 

Caminin herhangi bir tarihi ve mimari özelliğinin bulunmayışı tescil edilemeyeceği anlamını taşıyor. 

 

Bugüne kadar sorunlarının hiç bitmediği görülen kubbenin su alması, çarşı bölümündeki inşaatın dökülmesi ve bunların tüm çalışmalara rağmen giderilemediği ve çevresinde gürültü kirliliğinin eksik olmadığı görülüyor. 

 

CAMİNİN GEÇMİŞİNE BİR GÖZ ATALIM

 

Yıllarca Samsun halkından İslam Külliyesi adı altında yardım toplandı. Samsun için önemli bir proje gerçekleştirilmek isteniyordu. Bu tesise yapılacak birimler hem gurur veriyor hem de hayırsever vatandaşları heyecanlandırıyordu. 

 

BUNLAR YAPILACAKTI;

 

15 Haziran 1972 tarihinde "İslam Diyanet Sitesi ve Merkez Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği" kurulur. Bu dernek, Belediye ile el ele vererek buraya; 

 

EVET BURASI ÇOK ÖNEMLİ 


1-) 2500 kişilik Cami, 
2-) 500 fakire 3 öğün parasız yemek dağıtan Aşocağı (YOK)
3-) 50 Kişilik Misafirhane (YOK)
4-) 500 kişilik Konferans Salonu (YOK)
5-) 200 kişilik Kütüphane (YOK)
6-) 120 metrekarelik Morg (YOK)
7-) 976 metrekarelik Tanzim Satış Mağazaları 
8 -) 592 metrekarelik Çarşılar 
9-) 250 metrekare Müftülük ve Meşruta (YOK)
10-) 271 metrekarelik Halk Hamamı (YOK)
11-) Dinlenme Tesisleri, Yeşil Sahalar ve Umumî (YOK) Tuvaletler yapmayı hedeflemiştir. 

 

DEVAM EDELİM...

 

Cami için düzenlenen Proje yarışması 4 Kasım 1973 tarihinde sonuçlanır; Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Öğretim Görevlisi Mimar Vedat İŞBİLİR ile Ankara Zafer Mühendislik ve Mimarlık Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Mimar Sevinç ŞAHİN'inin müşterek eseri birinci seçilir. 

 

  İlk bakışta bir Camii olarak görülen burası aslında derin bir mazisi olan ve içinde ibadethane dışında birçok organı barındıran abide bir eserdir. Bu eserin yapılışıyla her şeyden önemlisi "şehrin göbeğinde Türklük, İnsanlık ve İslamiyet'e kara bir leke ve yüz kızartıcı bir pislik ve ahlaksızlık membaı olarak, yarım asırdır günah işlenen, Türk anası olmaya layık kadınlarımızın satıldığı bir resmî fuhuş yuvasının tasfiye edilmesidir."  

 

 16 Ağustos 1972 ve 17 Aralık 1972 tarihlerinde yapılan Samsun Belediye Meclisi toplantılarında "Şehir İmar planı"nda değişiklik yapılarak, Gazi Caddesi ile Osmaniye Caddesi'nin arasında Mevlevi sokak sınırında 9,736 metrekarelik imar adası "Belediye Külliyesi"ne tahsis edilir.  

 

23 Ocak 1976 tarihinde ihale edilen eserin birinci kısım inşaatına 15 Şubat 1976, ikinci kısım inşaatına da 10 Ekim 1976 tarihinde başlanmış ve 1982 yılı Ramazan-ı Şerif ayında Camii ibadete açılmıştır.  

 

VAKIF HALİNE GETİRİLMESİ 


Bu dernek daha sonra -20 Haziran 1980 tarihinde- resmi gazetede yayınlanan bir kararla vakfa dönüşerek "Samsun İslam Vakfı" adını almıştır.

 

Vakıf merkezi, Cumhuriyet Meydanı yanında Samsun'un en büyük camii olan Site Camiinin altındaki pasajın içindedir.

ŞİMDİ BİR DE İSLAM VAKFININ GAYESİNE BAKALIM:

 

Vakıf Senedinin "GAYE VE GÖREVLER" Bölümünin I. maddesi aynen şöyledir:

 

Çok büyük zorluklar ve engeller aşılarak meydana getirilmiş bulunan MERKEZ CAMİİ'nin ihtiyaçlarını temin etmek.

 

Vakfın Gayesi: Merkez camiinin ihtiyaçlarını karşılamak, Aş ocağı çalıştırmak, kütüphane ve konferans salonu idare etmek, ilmi, islami, ahlaki ve milli konferanslar tertip etmek, fakir ve istidatlı öğrencilere karşılıksız bur, giyecek, kitap kırtasiye yardımında bulunmak, fakir yolcu ve misafirleri barındırmak ve doyurmak gayelerini gerçekleştirmek için bağış ve hayırları temin etmek, çarşı ve işhanları kurmak, kiralamak, kiraya vermek, kimsesiz çocuklar için yurt kurmak, işletmek, fakirlere ilaç, doktor, ameliyat, tedavi yardımı yapmak, cenazeleri kaldırmak, evlenme yardımı yapmak, kefalet karşılığı borç para vermek, fakir çocukları topluca sünnet ettirmek, vakfın gayeleri gerektirdiğinde inşaat yapmak, tesis kurmak, gazete, dergi, kitap ve broşür yayınlamak. 

 

 KAYIT ALTINA ALINMIŞ GAYESİNİN NE KADARININ GERÇEKLEŞTİRİLEBİLDİĞİ GÖZLER ÖNÜNDEDİR.

 

AYRICA BURADA ADI GEÇEN HİZMETLERİN NE KADARININ YAPILABİLDİĞİ DE MERAK KONUSUDUR. 

 

NOT: (Vakıf İnternet sitesinin yıllardır güncellenmediği içerisinde geçen hizmetlerin bugünü yansıtmadığı da görülmektedir. http://www.samsunislamvakfi.org.tr/)

 

GEÇMİŞTE YAPILAN HİZMETLERİN BUGÜN AYNI KARARLILIK VE CANLILIKLA YAPILAMAYIŞINDA ETKEN OLAN VE VAKFIN ELİNİ KOLUNU BAĞLAYAN SEBEPLER VARSA BUNLAR PAYLAŞILMALI, BUNU BİR BASIN AÇIKLAMASI YAPARAK BİLGİ PAYLAŞIMINDA BULUNULMALIDIR.

 

Site Camii inşaatına 1976 tarihinde başlanılmış 1980 yılında ibadete açılmıştır. 

 

Ne var ki cami yapılışında özellikle kubbe kaplamada ciddi hatalar yapılmıştır. Kubbe önce 10x15 cm ebadında seramiklerle kaplanmış, cami binasının oynaması neticesinde kubbe su almıştır. Bu olaydan sonra gerekli inceleme ve araştırmalar yapılmış ama yine de devamlılık sağlayacak bir proje üretilememiştir.

 

Dükkanların üzeri ile kubbedeki seramikler üzerine demir çerçeveler arasına fiberglas denilen polyester ürün kaplanmış, bu da güneş ısısına dayanamayarak yer yer patlama ve kopmalar olmuş, kubbe 2. kez yeniden su almıştır.

 

Hatta 2002 yılı içinde kuvvetli bir yağmur yağdığında, cami içinde 8-10 adet plastik leğen görüldüğüne cemaat şahittir.

 

Caminin böyle kullanılamaz ve harabe halini gören Samsun İslam Vakfı Mütevelli Heyeti 2001 yılından itibaren ciddi bir arayışa girdi. Çeşitli alternatifleri denedi ve inceledi.  Önce mevcut kubbenin yani polyesterin onarımı düşüncesiyle bu işi yapan kişiler Ankara'dan çağrıldı. Netice yönetimi tatmin etmedi. Sonra mebzanla kaplama düşünüldü. Fakat bunun da devamlı olamayacağı kararına varıldı.

 

Nihayet 2002 yılı başlarında kubbe üstündeki polyester madde ve çelik kafeslerle altındaki seramiklerin sökülmesine karar verildi. Yaklaşık 25,000 TL (bugunün parasıyla) harcanarak hilti ile altı ay müdet içinde kubbe temizlendi. Yaklaşık 60-70 ton ağırlığında seramik ve polyester kubbeden alındı. Temizlenen kubbe üzerine kurşun kaplama işlemine başlandı. 2003 yılında bu işlem tamamlanmış oldu.

 

İslam vakfının imkanları ve çevreden topladığı yardımlarla onarılan kubbe için 110,000 TL harcandı. Kubbe alanı 3000 m2 iç çapı ise 28m dir. Selimiyeden sonra Türkiye'de 2.büyük kubbe çapıdır.  

 

Neticede iç halılar, iç teçhizat, abdest alma yerleri ve tuvaletlerin yapımı için de ayrıca  90,000 TL üzerinde harcama yapılarak cami yapılışından bu yana en büyük onarımını görmüş oldu.

 

BÜTÜN BUNLARI OKUDUKTAN SONRA SAMSUN SİTE CAMİİ KÜLLİYESİNDE  YUKARIDAKİ MADDELERİN ÇOĞUNUN GERÇEKLEŞTİRİLEMEDİĞİ AÇIKÇA GÖRÜLMEKTEDİR.

 

EĞER ÖYLE OLSAYDI ;

1-) 2500 kişilik Cami, 
2-) 500 fakire 3 öğün parasız yemek dağıtan Aşocağı, (YOK)
3-) 50 Kişilik Misafirhane (YOK)
4-) 500 kişilik Konferans Salonu (YOK)
5-) 200 kişilik Kütüphane (YOK)
6-) 120 metrekarelik Morg (YOK)
7-) 976 metrekarelik Tanzim Satış Mağazaları 
8 -) 592 metrekarelik Çarşılar 
9-) 250 metrekare Müftülük ve Meşruta (YOK)
10-) 271 metrekarelik Halk Hamamı (YOK)
11-) Dinlenme Tesisleri, Yeşil Sahalar ve Umumî Tuvaletler yapmayı hedeflemiştir.

 

BU MADDELERİN TAMAMI UYGULANMIŞ OLMAZ MIYDI?

 

Bu maddelerde yer alan hizmetlerin gerçekleştirilmiş olması gerekirdi. Ticarethaneden öteye gidilemediği görülen bu çalışmalardan sonra şimdide İslam Vakfının bulunduğu konferans salonu bölümlerinin bir halı mağazasına kiralanarak hazin bir tablo oluşturduğu görülüyor.

...VE ŞİMDİ...

 

YORUM HALKIMIZIN... 

 

www.samsunbulten.com

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • M. Celil Öztürk 14 Nisan 2022 09:25

    Aşevi olacaktı olmadı, olmadı, üst bahçe atıl durumda boş ve kullanımdan uzak her taraf akıtıyor dökülüyor. Samsunun gözbebeği olarak otoparklı cami çarşı ve sohbet mekanları çok güzel olur. çevresi futbol maçlarında gürültü kirliliğinden durulmayan mekanlar haline geldi. Eski Kalite düştü. Dışarıdan gelen gürültülere son verilmeli

  • H.Tahsin Selçuk 14 Nisan 2022 00:51

    "yapılış amacını yerine getirmeyen ve hiç bir tarihi ve mimari özelliği bulunmayan" Bu bir ithamdır. Dava konusudur. Neye istinaden bu iddialarda bulunulabiliyor? Bu yapı Samsun'un gururudur. Yüz akıdır. Yapılış amacını yerine getirmiştir. Yapı, programıyla yani içerisinde yer-alan işlev çeşitliliğiyle amacının kat be kat ötesinde hizmetler sunma çabasında olmuştur. Bu hizmetlerinde büyük çoğunluğunu hala yerine getirmektedir. İzmir Alsancak da kordon ile Kemeraltını bağlayan "köprü" örneğinde olduğu gibi; bu alana bir "kentsel tasarım" çalışması yapılması gerekmektedir. Yani Cami çevresinin zemin yükseklikleri düzenlenmelidir. Bu düzenleme çok cüzzi bir masraftır fakat yetkin bir tasarımcı bunu yapması şarttır. İzmir Alsancak-Kemeraltı bağlantı köprsünü Ersen Gürsel tasarlamıştır. Baktığınızda basit bir köprüdür fakat eğimi ile kıvrılarak iki mekeanı bağlamada gösterilen zerafeti ile, malzemesi ile sanki o köprü hep orada vardı, varlığından haberdar olmazsınız. Yürürken sanki kanatlanırsınız. Bu Cami Samsun'un ve Türkiye'nin "100 yılın 100 yapısı"ndan biridir. İlk etapta çarşı otoparka dönüştürülebilir. Böylelikle çevrede ihtiyaç duyulan parkyeri ihtiyacını ve yapı için ihtiyaç duyulan bakım masrafları karşılanabilir. uraya bu nitelikte bir yapı yapmak Yapı

  • Suat Yıldırım 13 Nisan 2022 18:40

    Cami külliye tarihi çarşı yapılırsa çok iyi olur. Eminönündeki gibi olabilir fakat taşları özel olmalıdır tarih kokmalı her yeri. Şu andaki site beton yığını

  • Hayrettin hocaoğlu 13 Nisan 2022 18:11

    Cami ile çarşı 40 senede tükenmiş. Siz şimdi buraya sanat mı diyorsunuz. İstanbulu örnek alın. Vaadedilenlerin hiçbiri yok

  • Hamza can 13 Nisan 2022 14:27

    Önce yaparken dünyaları harca,Sonra yıkarken para harca,sonra tekrar yapmaya dünyaları harca.Ne için bunca israf,bu camii ve külliyesini günümüz yapı teknikleri ile işinde yetkin ve Mahir bir ekiple muhteşem esere dönüştürmek zor bir iş değildir. Belediye önayak olsun esere gönülden hizmet edecek,yardım temin etmek dahil muhteşem bir eserin Samsunumuzda parlamasını arzu eden çok yardımsever bulacaktır. Bu eserin yıkılmasına çalışanın dünyası da ahireti de sıkıntılı olur. Çözüm yıkmak değil,eseri layık olduğu seviyeye çıkarmaktır.

  • Fuat Yaman 13 Nisan 2022 14:19

    Enbiya abi yalan olan kısmını yazarsanız sevinirim. Haberi Okuduk fakat nerede yalan varsa.. İlgimizi çekti. Bafrada selam gönderiyorum

  • Celal Şahin 13 Nisan 2022 14:10

    Cami ve çevresi zaten bitik nereye baksan dökülüyor. Binada Can güvenliği yok. Yeni bir cami ile tarihi çarşı yapılmalıdır

  • Mimar Embiya Sancak 13 Nisan 2022 10:34

    Kısmen yalan ve yanlış haber yazdınız

  • Mehmet Yaman 13 Nisan 2022 10:21

    Burada insanların karşı çıktığı nokta şudur. Caminin arızalarında eksiklierinden bahsetmekte herkes ama yerine ne yapılacağı söylenmektedir. Kimse bir meçhule camiyi yıkarak ulaşamaz. Önce ne olacağı söylenmelidir. Ayrıca o cami sıradan bir cami değil bir sanat barındırıyor,iç ambiyansı olsun yüksek olaması olsun, içindeki farklı ve özel tezhipleri olsun. Tezhipleri bugün hiç bir camide yoktur Samsun'da. Ancak öncesinde yine mimari ve sanatsal bir yarışma ve tartışma.lar sonucunda ortak bir karar alınırsa insanlar destekler. Yoksa falanca mahalle derneğinin yaptığı gibi bir cami yapılacaksa ki oda denmiyor belki de yapılmayacak, bu durumda yıkanda destekleyen de altında kalır. İki alemde eli yakasında olur milletin.