Sıcak düşüşlerinde sağlığınıza dikkat edin

SAĞLIK Haber Girişi : 26 Ağustos 2012 19:32
Sıcak düşüşlerinde sağlığınıza dikkat edin
Kulak Burun Boğaz(KBB) Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Şentürk, son günlerde havanın bir Güneşli bir Yağmurlu bir rüzgarlı olmasının hastalıklara davetiye çıkarttığını belirtti.
 Kulak Burun Boğaz(KBB) Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Şentürk, son günlerde havanın bir Güneşli bir Yağmurlu bir rüzgarlı olmasının hastalıklara davetiye çıkarttığını belirtti.

Mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişiklikleri, vücudun savunma mekanizmasını zayıflatarak; soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarttığını söyleyen Samsun Büyük Anadolu Hastanesi KBB Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Şentürk, "Mevsim geçişlerindeki ısı değişikliklerinden etkilenip hasta olmamak için dikkatli olmamız ve önlem almamız gerekiyor. Ani hava değişiklikleri grip ve soğuk algınlığının yayılmasında önemli bir faktör oluşturuyor. Sıcaklıkların bir gün yüksek bir gün düşük olması hazırlıksız yakalanan kişilerin sağlığını tehlikeye atıyor. Ani hava değişimleri insan bünyesinin adaptasyon ve savunma mekanizmasını bozduğundan hastalıklara da davetiye çıkarıyor" dedi.

NEDEN HASTALANIYORUZ?

"Hava şartlarının değişmesi ısı düzenleme mekanizmalarını hazırlıksız yakalayarak hastalık nedeni olabilirler" diyen Opr. Dr. Yusuf Şentürk, "Bağışıklık sistemi de bu mekanizmalarla beraber çalıştığından vücut direnci düşebilir. Yaşamın devamı için insan bedeninin 36.5-37 derece olması gerekmektedir. Özellikle mevsim geçişleri ani hava değişiklerinin yaşandığı dönemlerdir. Gece gündüz ısı farkı, nem ve basınç farkları havada dolaşan partikül miktarlarında değişimler oluşturur. Dolaşan partiküllerin enfeksiyon etkeni olabilmesi, partikül sayısının yükü, hastalık yapma gücü, konakçının savunmasının direncine bağlıdır" şeklinde konuştu.

KORUNMA YOLLARI

Opr. Dr. Yusuf Şentürk son olarak günlük yapılması gerekenler hakkında şu bilgileri verdi:

" - Bol su tüketin.

Sigara ve alkolden uzak durun.

Düzenli ve kaliteli uyku çok önemlidir.

İyi bir vitamin ve mineral desteği sağlayın, besin çeşitliliği ile beslenin.

Kapalı ortamları iyi havalandırın ve temizleyin

Bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler alabilirsiniz. Balık yağı, arı poleni, Beta karoten, vitamin kompleksleri, koenzim, yeşil çay bunlar arasında sayılabilir.

Enfeksiyon belirtileri varsa mutlaka bir uzmana muayene olun.

Düzenli spor yaparak bağışıklık sisteminizi güçlendirin."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.