SEVEN: 'HASTA HAKLARI, SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HAKLARI KADAR ÖNEMLİDİR'

SAMSUN HABER Haber Girişi : 07 Ekim 2022 06:48
SEVEN: 'HASTA HAKLARI, SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HAKLARI KADAR ÖNEMLİDİR'
İstanbul Ataşehir'deki Özel Bayındır İçerenköy Hastanesi'nde çekilen, yoğun bakımda yatan yaşlı kadına görevlilerce yapılan insanlık dışı davranışa tepki yağıyor

"HASTA HAKLARI, SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HAKLARI KADAR ÖNEMLİDİR."

 

SAMSUN BÜLTEN | HABER

ANKARA | Sesli Düşünce Platformu

 

[SD] Başkanı Hamit Seven, önceki gün İstanbul Ataşehir'deki Özel Bayındır İçerenköy Hastanesi'nde çekilen, yoğun bakımda yatan yaşlı kadına görevlilerce yapılan insanlık dışı muamelenin dehşet verici olduğunu söyleyerek, "Bu kelimelerle ifade edilemez olayın failleri ile ilgili Bakanlığın ve adlî mercilerin mutlaka yürekleri soğutan, ibret olacak bir karar vereceklerini, umut ettiklerini ve beklediklerini dile getirdi.

 

"Benzer şikâyet ve yakınmalar ne varki bu görüntülerle birleşince, hasta ve yakınlarının psikolojik olarak ciddi bir travmayla karşı karşıya olduğumuz anlaşılıyor" diyen SD Başkanı Hamit Seven şunları söyledi: "İstanbul Ataşehir'deki Özel Bayındır İçerenköy Hastanesi'nde çekilen, yoğun bakımda yatan yaşlı kadına yapılan o dehşet verici cep telefonu görüntüleri gözlerimizin önünden gitmiyor. Bakanlık ve Adlî merciler mutlaka yürekleri soğutan, ibret olacak bir karar vereceklerdir. Umuyor, umut ediyor ve bekliyoruz. Pandemi süreçlerinde bir arkadaşım, yoğun bakım görevlilerinin, inanmakta zorlandığım, dehşet içinde dinlediğim, ben fazlasıyla yumuşatarak diyeyim, 'hassasiyetsizliği' üzerine başından geçeni anlatmıştı. Zaman zaman dinlediğim benzer şikayet ve yakınmalar ne var ki bu görüntülerle birleşince, hasta ve yakınlarının psikolojik olarak ciddi bir travmayla karşı karşıya olduğumuz anlaşılıyor. Özetle, elma dolu bir sepetin içindeki bir çürük elma hepsinin çürük olduğunu göstermez, ancak bir çürük elmaya, sepetteki diğer elmaları korumak anlamında müdahale edilmez ise, elmaların hepsini sepetle birlikte çöpe dökersiniz. Dün, Edirne, Hakkâri, Ağrı, Iğdır, Samsun... Bugün, İstanbul ve başka başka iller... Üzücü ama maalesef intiba kötü ve daha da kötüye doğru gitme eğiliminde. Sağlıkçılarımızı seveceğiz, koruyup kollayacak, haklarına sonuna kadar saygılı olacağız ama mutlaka onlarda hastalarımızı sevecek, koruyup kollayacak, etik değer ve kurallar içinde hasta haklarına son derece saygılı olacaklar.

 

Yoksa toplum olarak hasta olur birbirimizi hasta ederiz. Sağlık ve Şifa; liyakat, sorumluluk, sevgi ve saygı ile gelir. Tabi söz konusu bu tür dehşet verici hadiseler, öncelikle o hastanede görev yapan A' dan Z'ye tüm personelindir, insanlık dışı tutum sergileyen veya eğiliminde olan mesai arkadaşlarını uyarma ve müdahale etme gibi görev ve vicdanî sorumlulukları vardır.  Sadece mesele devlette, ilgili bakanlık, kurum, kuruluş ve toplumda değildir. Mesele, deyim yerindeyse, evvela evinin önünü temizlemeyenlerdedir. Herkes önce aynaya bakmalı." dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.