Samsun'da maganda kurşununa savaş açıldı

GÜNDEM Haber Girişi : 04 Ağustos 2012 11:23
Samsun'da maganda kurşununa savaş açıldı
Samsun Valiliği, bireysel silahlanmanın önüne geçmek, yanlış silah kullanımı nedeniyle yaşanan can kayıplarının önlenmesini sağlamak amacıyla "Yaşam Hakkımızı Kurşunlamayın" isimli bir proje hazırladı.
Samsun Valiliği, bireysel silahlanmanın önüne geçmek, yanlış silah kullanımı nedeniyle yaşanan can kayıplarının önlenmesini sağlamak amacıyla "Yaşam Hakkımızı Kurşunlamayın" isimli bir proje hazırladı.

TUİK verilerine göre, Türkiye'de her yıl 700 kişi maganda kurşunu nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu olaylar; düğünler başta olmak üzere bayram sabahları, asker uğurlamaları, maç kutlamaları gibi kutlamalar esnasında ve çoğunlukla ruhsatsız silahlardan çıkan kurşunlar nedeniyle meydana geliyor. Silah edinme rakamlarına bakıldığında Türkiye'nin özellikle Karadeniz illerinde bu sayının oldukça fazla olduğu biliniyor. Ülkelere göre silaha sahip olma sıralamasında Türkiye 53. sırada olup, silahlanma oranı yüzde 12. Halen Türkiye'de kayıt altına salınmış 1 milyon 72 bin 37 ruhsatlı silah olduğu biliniyor. Buna göre her 65 kişiden birisi silah sahibi. Buna yaklaşık 7 milyon olarak tahmin edilen ruhsatsız silah sayısı da eklendiğinde Türkiye'de çok ciddi silahlanmanın söz konusu olduğu ortaya çıkıyor. Olaylara karışan silahlara bakıldığında yüzde 95'inin ruhsatsız silahlar olduğu görülüyor.

Samsun'da silah sahibi olan ve olmayı düşünen insanları bilinçlendirme çalışmaları yaparak silah ediniminin ve silahın yanlış kullanımının azaltılması çalışmaları kapsamında Vali Hüseyin Aksoy'un talimatıyla İl Özel İdaresi Ar-Ge Daire Başkanlığı tarafından "Yaşam Hakkımızı Kurşunlamayın" isimli bir proje hazırlandı. Proje kapsamında öncelikle silah sahibi olan insanların taşıdıkları silah sebebiyle potansiyel tehlike durumunda oldukları bilincinin verilmesi, silah sahibi olmak isteyen insanlara da caydırıcılık oluşturulması amacıyla yaşanmış acı olayların anlatıldığı kamu spotu niteliğinde 2 adet video çekimi yaptırılırken, bu videoların yerel televizyonlarda yayınlanması sağlanacak. Ayrıca, projenin amacına yönelik olarak 4 farklı tasarımda afişler hazırlanırken, bu afişler reklam panolarına asıldı, mahalle ve köy muhtarlarına görünen yerlere asılması için ulaştırıldı.

"Yaşam Hakkımızı Kurşunlamayın" isimli bir projenin tanıtımını yapan Vali Hüseyin Aksoy, özellikle bayram sabahları silah atma alışkanlığının olduğu Samsun'da bayram namazında silah atılmaması konusunda vaazların verileceğini belirtti. Cezai uygulamaların yanı sıra insanların belirli bir duyarlılığa getirilmesi konusunda da çalışmalar yaptıklarını söyleyen Vali Aksoy, "Yaşam hakkının engellenmemesi adına silah kullanımını durdurmak ve bu konuda duyarlı bir bilinç oluşturmak adına bu çalışmayı yürütüyoruz. Düğün evleri cenaze evine dönüşüyor, bayram günleri cenaze günlerine dönüşüyor. Bunu yaşatmama adına hepimize önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Özellikle bu konuyu gören ve duyan vatandaşlarımızın polisi ve jandarmaya bilgilendirmelerini istiyoruz. Cezalarla önlenmesinin yanında en önemlisi bu konuda belirli bir duyarlılığa ve bilince sahip olarak bunu bizim birey olarak bu konudaki hassasiyetimizi ortaya koymakla mümkün olacaktır" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.