Ramazanda onların mesaileri 21 saate varıyor

GÜNDEM Haber Girişi : 11 Temmuz 2015 08:56
Ramazanda onların mesaileri 21 saate varıyor
İmam ve müezzinler, bu sene uzun günlere denk gelmesi, camideki vakit namazı ve teravihler, dini sohbet, mukabele ve Kur'an kursları nedeniyle günde sadece 3 saat uyuyabiliyorlar.
 Ramazanda onların mesaileri 21 saate varıyor

İmam ve müezzinler, bu sene uzun günlere denk gelmesi, camideki vakit namazı ve teravihler, dini sohbet, mukabele ve Kur'an kursları nedeniyle günde sadece 3 saat uyuyabiliyorlar.

İmam ve müezzinlerin Ramazan mesaisi genellikle saat 09.30'dan itibaren yaz Kur'an kurslarıyla başlıyor. Sabah grubundaki öğrencilere kurs veren görevliler, öğlen cemaate namaz kıldırdıktan sonra Kur'an-ı Kerim ve mealini okuyor. Öğle grubundaki öğrencilerin kursuna geçen imamlar, ikindi namazı öncesi hadis sohbetinde bulunuyor. Namazın ardından mukabele okuyan görevliler, akşam ezanını okuyup namazlarını kıldıktan sonra evlerine giderek iftar yapıyor. Bundan kısa bir süre sonra yeniden camiye gelen imamlar, teravih öncesi cemaate dini bilgiler veriyor. Teravih sonrası cami cemaatiyle zaman geçiren ve dini sohbetlerde bulunan imamlar, evlerine gidip sahur yaptıktan sonra imsak ezanını okuyup sahur mukabelesine geçiyor. Bursa Ataevler Merkez Edebali Camisi'nin imam hatibi Mehmet Yazar, 'bir gününü' anlattı.

-17 saati aşan oruç, teravih ve Kur'an kursları ile birlikte günde kaç saat çalışıyorsunuz?

Bu sene yaklaşık 900 öğrenciye 25-30 hoca tarafından yaz Kur'an kursu veriliyor. Bu kurs dolayısıyla imam ve müezzinlerin günlük mesaisinin saat 09.30 gibi başlıyor. 10.00'a kadar hazırlık yapıp abdestimizi alıyoruz. Daha sonrasında çocuklarımızın başına geçiyoruz.

-Kur'an kursunda çocuklara nasıl bir eğitim müfredatı uygulanıyor?

10.00'da öğrencilerimiz gelmiş oluyor. 13.00'e kadar sabahçı grubumuzun dersleri devam ediyor. Daha sonrasında camiye geçiyoruz, ilmihal bilgileri veriyoruz.

-Vakit namazları sırasında da eğitim devam ediyor mu?

Öğle namazımızı cemaatle kıldıktan sonra aşr-ı şerif okuyoruz. Daha sonra cemaatimize, okuduğumuz Kur'an-ı Kerimimizi anlaması için tefsirini yapıyoruz. Öğleden sonra bu sefer kursun diğer grubu başlıyor. Bu dersler 14.00-17.00'de yapılıyor. İkindi namazından önce cemaatimizle özellikle Ramazan'la ilgili hadis sohbetleri yapıyoruz. İkindi namazını kıldıktan sonra da bir mukabelemiz var.

-Hiç ara yok mu?

Akşam ezanını okuduktan sonra da evimize gidip iftar yapıyoruz. İftar sonrasını ise camide sohbet ve teravihle geçiriyoruz. Teravihin ardından işler bitmiyor. Teravihe birçok çocuk geliyor. Çocuklara dondurma dağıtıyoruz, değişik ikramlarda bulunuyoruz. Geçen yaptığımız bir organizasyonda 329 çocuğa dondurma dağıttık. Daha sonra yine gün bitmiyor. Namazdan sonra dışarıda cemaatimiz bekliyor. Daha sonrasında tek tek hal hatırlarını soruyoruz"

-Daha sahur da var. Ne zaman uyuyorsunuz?

İmsak vakti olan 03.30'te camiye gelip ezanımızı okuyoruz, sonra mukabelemize başlıyoruz. O da bittikten sonra eve gidip yatağa girişimiz 06.00'yı buluyor. Ramazan boyunca din görevlileri için genel olarak bu böyledir. Bizlerin uykusu yaklaşık

3 saattir. Bu şekilde bir günümüz Ramazan ayı boyunca akıp geçiyor. Bu durumdan çok memnunuz. Allah oruçlarda nasıl bize yardım ediyorsa bu durumda da yardım ediyor" 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.