• İHSANBAŞKAN

Prof. Dr. Orhan Arslan'dan Yaşar Doğu kitabına tam not

YAŞAR DOĞU Haber Girişi : 24 Ağustos 2021 22:23
Prof. Dr. Orhan Arslan'dan Yaşar Doğu kitabına tam not
Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Yaşar Doğu Kitabının Yazarı Ahmet Seven İlim ve fikir insanı Prof. Dr. Orhan Arslan'ı Kavak Toptepe'de ziyarette bulundu.

Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Yaşar Doğu Kitabının Yazarı Ahmet Seven İlim ve fikir insanı aynı zamanda Ankara Samsunlular Platformu Başkanı  Prof. Dr. Orhan Arslan'ı  Kavak Toptepe'de ziyarette bulundu.


Ahmet Seven Prof. Dr. Orhan Arslan'a Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu'nun kitabını imzalayıp hediye etti. Kendisine yazarı tarafından hediye edilen Yaşar Doğu kitabının büyük  anlam taşıdığını ifade eden Arslan güreş camiasına böyle bir kitabı kazandırdığı için Ahmet Seven'e teşekkür etti. 


Prof. Dr. Orhan Arslan: Türk Güreşi deyince akla Yaşar Doğu gelir


Prof. Dr. Orhan Arslan: "Rahmetli Yaşar Doğu, dünyanın ve dahi Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi güreşçilerindendir. İdol olmuş, efsaneleşmiştir. Gerek eşsiz tevazuu, gerek mazbut aile hayati ve gerekse yüksek ahlakıyla bir sporcunun nasıl olması gerektiğini adeta tarif etmiş, kendinden sonra gelen tüm kuşaklara göstermiş ve bir Yaşar Doğu Ekolü yaratmıştır.


Spor dallarının sembol isimleri vardır. Futbolda, basketbolda, güreşte, teniste vb. böyledir. Ancak Türk’ün milli spor dalı tereddütsüz güreştir. Zaten bundan dolayıdır ki, güreşe ata sporumuz denmektedir. Diğer spor dallarındaki galibiyet ve mağlubiyetler de önemlidir ama güreşteki durum hepsinden başkadır. Son yıllarda güreşteki popülarite futbola doğru epeyce kayıyorsa da, güreşin gönüllerimizdeki yeri hep başkadır.


Güreşin sembol ismi de Yaşar Doğu’dur. Yaşar Doğu milli güreşçimizdir. Buradaki milli sözünün altını çiziyorum. Millilik, yani milletlerarası arenada rakiplerini yenerek, ayyıldızlı nazlı bayrağımızı göndere çektirip, istiklal marşımızı herkese dinlettirmek demektir.


Yaşar Doğu aynı zamanda hemşerimdir ve köylerimiz çok yakındır.


Müsabakaya çıkmadan önce abdest alması iki rekât namaz kılması ve maça öyle başlaması O’nun sporda, inancın ve maneviyatın ne kadar önemli olduğunu sporcu bilincine yerleştirmesine vesile olmuştur. Müsabakaya bu şekilde başlayış, Yaşar Doğu’dan günümüze kadar ulaşmış bir gelenektir. Bilindiği gibi Hıristiyan sporcular maça çıkmadan önce istavroz çıkartırlar. Müslümanların namaz kılarak mindere çıkmaları, maçtan sonra Rabbe secde etmeleri, ya da el açıp yardım talep etmeleri, maneviyatlara Yaşar Doğu şuurlandırmasından kalan anlamlı ve güzel bir mirastır.


Rahmetli Yaşar Doğu, dünyanın ve dahi Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi güreşçilerindendir. İdol olmuş, efsaneleşmiştir. Gerek eşsiz tevazusu, gerek mazbut aile hayati ve gerekse yüksek ahlakıyla bir sporcunun nasıl olması gerektiğini adeta tarif etmiş, kendinden sonra gelen tüm kuşaklara göstermiş ve bir Yaşar Doğu Ekolü yaratmıştır"

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.