Prizren Eminpaşa Camii

TARİH Haber Girişi : 18 Nisan 2023 18:18
Prizren Eminpaşa Camii

Prizren Eminpaşa Camii

 

Eldar UKA -Tarihçi Yazar

 

Prizren'in merkezinde bulunan Osmanlı döneminden kalma önemli camilerden biri de 1831 yılında inşa edilen Emin Paşa Camii'dir.

 

Camii XIX. asırda inşa edilmesine rağmen, güzel görünüşüyle ve içindeki süslemeleriyle şehrin en güzel dini yapılarından birini oluşturmaktadır. Mimari açıdan Sinan Paşa Camii’ne benzese de yapı olarak ondan daha küçüktür.

 

Giriş kapısı üstünde mevcut olan güzel yazılmış sülüs kitabesinde, caminin 1831-1832 yıllarında Prizren Sancak Beyi Emin Paşa tarafından inşa edildiği belirtilmektedir. Avlusuna ise 1843 yılında bir medrese ve şadırvan inşa edilerek müştemilatına eklenmiştir. Cami duvarlarında mavi rengin hakim olduğu görülmekte, motifler ve farklı desenli çizimler göze çarpmaktadır.

 

Caminin bahçesinde ise Emin Paşa'nın kabrinin yanı sıra o devre ait mezarlar bulunmaktadır. Her vakitte kalabalık bir cemaati olan Osmanlı eseri Emin Paşa Camii, gözle görülebilen çatlaklar ve statik sorunu nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.

 

TİKA tarafından yapılan müdahaleler ile caminin statik sorunları çözüldü. Camiinin ilk yapıldığı dönemdeki kalem işleri tekrar canlandırılarak mihraptaki nitelikli taş işleri ortaya çıkarıldı, ahşap işleri aslına uygun olarak yenilendi, cami içindeki teknik ekipmanlar, ses sistemi, kürsü, halı gibi tüm malzemeler yenilendi, caminin görüntüsüne uygun bir şadırvan yapıldı ve yapılan çevre düzenlemesiyle de Prizren şehrine önemli bir değer ve restorasyonu yapılmış bir Osmanlı eseri daha kazandırıldı...

Eldar Uka.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Hürriyet ileri 18 Nisan 2023 20:11

    Emeğinize sağlık