Prekaz bölgesi ve Adem Jashari

TARİH Haber Girişi : 28 Kasım 2022 20:31
Prekaz bölgesi ve Adem Jashari
Drenisa bölgesine bağlı Prekaz köyü Kosova’nın orta bölgesinde ve etrafı dağlarla çevrili olarak yer almaktadır.

Prekaz bölgesi ve Adem Jashari

 

Kosova’nın Bağımsızlık mücadelesinin meşalesini yakın, 5 Mart 1998 yılında Sırp militanları tarafından ailesinin bütün fertleri ile şehit olan, başta Şehit Başkomutan, Kosova Kurtuluş Ordusunun lider Adem Jasharinin ve ailesinin kabirlerini, savaştan kalan evlerini ve savaş müze anıtını ziyaret ettik. Etkilenmemek mümkün değil. Rabbim hepsine Gani Gani Rahmet eylesin.

 

 

Drenisa bölgesine bağlı Prekaz köyü Kosova’nın orta bölgesinde ve etrafı dağlarla çevrili olarak yer almaktadır.

20 yy. sonlarına doğru Balkanlarda yaşanan Vandalizmin bir göstergesidir aynı zamanda Prekaz köyü. Tarih 5 Mart 1998 yılını gösterdiğinde Sırp militanları köyü tamamen kuşatmışlardı. Kosova Kurtuluş Ordusu Başkomutanı olan Adem Jashari ve ailesini etraftaki diğer aile mensupları ile yoğun bir bombardıman altında tutmuşlardı.  Adem ve kardeşi Hazmë Jashari ile birlikte 57 kişi daha Sırplar tarafından katledildiler. Bu yaşanan katliamdan sonra Kosova’da ki Arnavutlar teşkilatlanmış ve Sırplara karşı ciddi bir direniş ruhu sergilemişlerdir.

Adem Jashari ve ailesi günümüzde ise Kosova’nın bağımsızlık temellerini atan bir Komutan olarak tarihe geçmiştir.

Günümüzde Kosova’nın Prekaz köyünde Sırp bombardımanından kalan Adem Jasharinin ve aile mensuplarının evleri 5 Mart 1998 tarihinden itibaren olduğu gibi kalmaktadır. Evin tam karşı yakasında Prekazi Şehitliği bulunmaktadır. Ayriyeten evin yakınlarında Kosova savaşını anlatan ve içinde savaştan kalma silahlar, boş roket atarlar, eşyalar ve resimlerden oluşan bir anma müzesi de mevcuttur.

28.Kasım 2022, Prekaz.

Araştırmacı-Tarihçi:

Eldar Uka.

Etiketler : Eldar Uka
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Güray Dizman 28 Kasım 2022 21:28

    Güzel bir insan. Güzel bir çalışma. Teşekkürler

  • Büşra Kayacık 28 Kasım 2022 21:02

    Eldar Uka ile Balkan turunda rehberimiz olarak tanıştık Tarihi kendisinden dinlemek müthiş keyifli oldukça donanımlı bir kardeşimiz Yolu Balkanlar’a düşen tarihe ilgi duyan herkes kendisini tanımalı Bunun yanında memleket sevdalısı Herşey için teşekkür ederiz hocam Balkanlar’a Aliya İzzet Begoviçe ve Size selam olsun

  • Destekli Şair Ahmet Günay @ 28 Kasım 2022 20:51

    Allah düşmanlarımıza fırsat vermesin. Düşmanlara yem olmamak için de, Türk Milleti olarak birlik, beraberlik ruhu içinde yardımlaşarak ve dayanaşarak tek yumruk olmalıyız.