• İHSANBAŞKAN

Petrol fiyatlarında düşme bekleniyor

EKONOMİ Haber Girişi : 10 Mart 2022 20:41
Petrol fiyatlarında düşme bekleniyor
Son günlerde artan petrol fiyatlarında düşme bekleniyor.

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş ikinci haftayı geride bıraktı. Bombardıman altında olan Ukrayna’da can kaybı artarken Moskova yönetimine karşı alınan üst üste yaptırım kararı ile birlikte petrol fiyatları artışa geçti. ABD Başkanı Joe Biden’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama Rusya’dan petrol, doğal gaz ve kömür ithalatını yasakladı.

 

BRENT FİYATLARINDA SON DURUM

Savaş ile birlikte arzın arttırılacağı yönündeki beklenti ile birlikte petrol fiyatı Çarşamba günü yüzde 10’u aşan düşüş kaydetti. Yeni işlem gününe dalgalı bir seyir izleyen brent petrolün varil fiyatı, arz endişelerinin hafiflemesiyle uluslararası piyasalarda 113 dolar oldu. Antalya'daki zirvenin ardından Brent petrol fiyatı 116,19'ya yükseldi.

 

İNDİRİM BEKLENTİSİ OLUŞTU

Yaşanan dalgalanmalar nedeniyle dün önce benzine 0.79, motorinin litre fiyatına ise 2.25 lira zam yapıldığı açıklandı. Ancak EPDK tarafından petrol fiyatlarındaki düşüş sebebiyle bu zamlar akşam saatlerinde iptal edildi.  Brent petroldaki fiyat dalgalanması benzin ve mazotun pompa fiyatlarına yansırken, Brent petrolün  116 dolar seviyelerine kadar çekilmesi vatandaşlarda indirim beklentisi oluşturdu.

 

4 TL'LİK İNDİRİM BEKLENİYOR

Brent petroldeki yükselişle beraber gelen zamlar sonrası bugün İstanbul'da benzinin litre fiyatı 20,35 TL ve motorinin litre fiyatı ise 22,80 TL seviyelerinde. Brent petroldeki yükselişle gelen zamların pompaya yansıtıldığı gibi düşüşlerde aynı şekilde yansıtılırsa benzin ve motorin fiyatlarında 4 TL'yi bulacak inidirim yapılması bekleniyor.

 

GÜNE NASIL BAŞLADI?

Dün 131,64 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 111,14 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.18 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,98 artışla 112,23 dolara yükseldi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü ham petrolün varili 108,98 dolardan alıcı buldu.

 

ABD’NİN PETROL STOKLARI AZALDI

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 1 milyon 900 bin varil (yüzde 0,5) azalarak yaklaşık 411 milyon 600 bin varile gerilediğini açıkladı. Piyasa beklentisi stokların 833 bin varil azalacağı yönündeydi.

 

PETROL ÜRETİMİ ARTTI

ABD'nin ham petrol ithalatı geçen hafta bir önceki haftaya göre günlük ortalama 552 bin varil artarak 6 milyon 319 bin varil, ihracatı ise günlük ortalama 1 milyon 374 bin varil azalarak 2 milyon 422 bin varil oldu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.