OMÜ'DE KERKÜK TÜRKÜLERİ GECESİ

GÜNDEM Haber Girişi : 13 Aralık 2012 21:02
OMÜ'DE KERKÜK TÜRKÜLERİ GECESİ
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Halkbilimi Araştırmaları Topluluğu, “Abdurrahman Kızılay’ı Anma ve Türkülerle Kerkük Gecesi” düzenledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Halkbilimi Araştırmaları Topluluğu, “Abdurrahman Kızılay’ı Anma ve Türkülerle Kerkük Gecesi” düzenledi. 

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen geceye; Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr Halis Ölmez, Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Prof. Dr. Mahmut Aydın, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Selahattin Özyurt, öğretim üyeleri, çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesinden emekli öğretim görevlisi şair-yazar Halistin Kukul’un Kerkük için yazdığı “Kavim Kardeş Çabuk Gel” şiiri ile Mustafa Bilir’in kendisine ait "Selam Kerkük’e" şiirini okumasıyla başlayan gecede, Türkmen Üçlüsü; İhsan Ekber, Turgay Coşkun, Ahmet Tuzlu solist olarak yer aldılar ve geceye katılanlara unutulmaz bir konser sundular.

Kerkük’te doğmuş olan OMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kudret Kevseroğlu, Kerkük Türkmenleri adına konuşma yaptı. Prof. Dr. Kudret Kevseroğlu, “Kerkük Türklerini dünyada tanınmasını sağlayan, Kerkük’ün sanat elçisi olan Abdurrahman Kızılay’dır. Abdurrahman Kızılay şiirlerinde ve eserlerinde Kerkük’e özlemini anlatmaktadır. Abdurrahman Kızılay 43 yıl memleketine gidemedi. Fakat gittiği zaman şöyle söyledi; ‘Özlediğim Kerkük’ü bulamadım. Ben bulamadım ama inşallah torunlarımız bulur.’ Abdurrahman Kızılay’a Allah’tan rahmet dilerim. İnşallah Allah, Kerkük Türklerini, Türk dünyasını, Türkiye Cumhuriyetini korur ve Türk düşmanını yok eder.” şeklinde konuştu.

Daha sonra sahne alan Türkmen Üçlüsü; “Kaladan kalaya şahin uçurdum”, “Evlerinin önü boyalı direk”, “Huma kuşu”, “Altın hızma mülayim” gibi bilinen ve severek dinlenen birbirinden farklı 23 Kerkük yöresi ağırlıklı türküleri seslendirdiler. Gecede bazı dinleyiciler, Irak Türkmen Cephesi’nin bayrağını açarak uzun süre ayakta beklediler. 

Konserin sonunda konuşan Halkbilimi Araştırmaları Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Bekir Şişman, “Kerkük bizim canımız, ciğerimiz ve kırmızı çizgimiz. Konsensüs mü aranıyor? İşte bu salon konsensüstür. Bu salon neyse, Türkiye de odur. Bu geceyi düzenlemek için bizi görevlendiren Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Akan’a teşekkür ediyorum.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan ise, “Bu geceye gelmemiş olsaydım çok üzülecektim. Gelemeyenler adına üzüldüm. Kaçırılmaması gereken bir geceydi. Bizim başta Kerkük, Üsküp, Kosova, Bosna olmak üzere o kadar çok yerde izlerimiz, anıtlarımız ve çivilerimiz var ki, bütün bu türküler bize oraların yadigârıdır.” şeklinde konuştu.

Gecenin sonunda Rektör Prof. Dr Hüseyin Akan, İhsan Ekber’e; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ve Prof. Dr. Mahmut Aydın ise Turgay Coşkun ve Ahmet Tuzlu’ya günün anısına plaket takdim ettiler

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.