ÖLÜM YÜRÜYÜŞÜNÜN 19. YILINDA YÜRÜDÜLER

DÜNYA Haber Girişi : 08 Temmuz 2014 20:08
ÖLÜM YÜRÜYÜŞÜNÜN 19. YILINDA YÜRÜDÜLER
Srebrenitsa katliamının üzerinden tam 19 yıl geçti. Katliamdan kaçmak isteyen Boşnaklar'ın kullandığı "ölüm yolunda" dünyanın farklı ülkelerinden gelen binlerce kişi bugün toplanarak o ölüm yolunda can veren insanları anıyor.

Ölüm yürüyüşünün 19'uncu yılı

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'nın gördüğü en büyük soykırım olarak nitelendirilen Srebrenitsa katliamının üzerinden tam 19 yıl geçti. Katliamdan kaçmak isteyen Boşnaklar'ın kullandığı "ölüm yolunda" dünyanın farklı ülkelerinden gelen binlerce kişi bugün toplanarak o ölüm yolunda can veren insanları anıyor. Bunun için yapılan "Barış Yürüyüşü" 3 gün sürecek.

Bosna Hersek'in yanı sıra birçok Avrupa ve Arap ülkelerinden bu anlamlı yürüyüşe katılmak üzere Nezuk'a gelen yaklaşık 5 bin kişi, Avrupa'daki en büyük insanlık trajedilerinden biri olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımından kaçanların kullandığı ölüm yolunda buluştu.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Nezuk kasabasında toplanmaya başlayan binlerce kişi, marşlar eşliğinde yürüyüşe başladı. -

Her gün 35 kilometre yürüyecekler

Bu yıl onuncu kez düzenlenen "Barış Yürüyüşü'', 11 Temmuz'da 175 soykırım kurbanı için toplu cenaze namazının kılınacağı ve kurbanların defnedileceği Potoçari'deki anıt mezarda son bulacak. Potoçari'ye ulaşmak için her gün yaklaşık 35 kilometre yol kat edecek katılımcılar, üç günü yolda geçirecek.

Geceleri daha önce belirlenen ormanlık alanlardaki konaklama noktalarında geçirecek katılımcılara, Srebrenitsa'da yaşanan soykırımla ilgili bilgiler verilecek, soykırımdan kaçmak için "ölüm yolu"nu kullanan ve hayatta kalmayı başaranlar anılarını anlatacak.

''Bu yolun her santimetresi kanla yıkandı''

Barış Yürüyüşü Organizasyon Komitesi Başkanı Hamdiya Feyziç, yürüyüşün bölgede barış, hoşgörü ve bir arada yaşam, aynı zamanda Bosna Hersek için hayatını kaybededenlerin unutulmaması gerektiği mesajını verdiğini söyledi. 

Bosna'daki savaş döneminde Srebrenitsa'da komutanlık yapan ve elde ettiği başarılar nedeniyle ''efsane komutan'' olarak da bilinen Naser Oriç, yürüyüş öncesi yaptığı konuşmada, ''Bu yolun her santimetresi kanla yıkandı. 



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.