Kiracılar zor durumda

EKONOMİ Haber Girişi : 19 Haziran 2023 10:45
Kiracılar zor durumda

Depremlerin ardından ülke genelinde hızla artan fahiş kira artışları ev sahibi ve kiracıları karşı karşıya getiriyor. 



Ev sahibi- kiracı uyuşmazlıkları mahkemelerdeki yoğunluğu artırdı. Kira tespit ve kira tahliye davalarının yanı sıra taraflar arasındaki uyuşmazlık nedeniyle fiziksel şiddete varan şikayetler yükselişe geçti. Kiralardaki fahiş yükseliş, duruşma tarihlerine de yansıdı.

 

Önceden birkaç ay sonrasına verilen kira tespit ve kira tahliye davalarında ilk duruşma tarihi için artık bir yıl beklemek gerektiği belirtiliyor. Hükümet geçen yıl kiralarda yaşanan fahiş artışlar nedeniyle kira artış oranına yüzde 25 zam sınırlaması getirilmişti. Ancak söz konusu düzenleme 1 Temmuz'da sona eriyor.

Hapis cezası geliyor

Hükümet yetkilileri son haftalarda yaptıkları açıklamalarda kira artış sınırında sürenin uzatılacağını söyledi. Ancak düzenleme yasalaşmadığı için uygulama için yeni tarih ve zam oranı henüz netleşmedi. Ayrıca kira düzenlemesi ile sadece zam oranı değil daha sert yaptırımlar da planlanıyor. Yapılacak yasal düzenlemeyle "hapis, adli para ya da para cezası" olmak üzere 3 alternatif üzerinde çalışma yürütülüyor.

Taşınmazın yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu, niteliği dikkate alınarak bölge değerleri belirlenecek. Bu kriterlerin üzerinde kira bedeli belirleyenlere adli ve idari para cezaları uygulanacak. Bu kira sorunları gidermek için yapılan arabuluculuk düzenlemesi 1 Eylülde yürürlüğe girecek. Bu tarih itibarıyla bir mal sahibi veya kiracı, dava açmak istediğinde arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açamayacak. 

***

Sokak ortasında kavga

İstanbul Güngören’de ise kirayı 3 bin liradan 12 bin liraya yükseltmek isteyen ev sahibi ile kiracı arasında tartışma yaşandı. Tartışmanın şiddetlenmesiyle birlikte ev sahibi kiracısının eline vurarak ‘Benim evimi boşalt. Çıkın gidin’ diyerek tartışmayı alevlendirdi. Bir süre sonra iyice sinirlenen ev sahibi, kiracısının üstüne giderek fiziksel temasını artırdı. Olay çevredeki yurttaşların müdahalesiyle büyümeden önlendi.

***

Ev sahibini öldürdü

Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı Yıldıztepe Mahallesi'nde meydana gelen olayda, kiracı Fatih T, ev sahibi Orhan Mercan ile kira nedeniyle tartıştı. Tartışma sırasında Fatih T, yanında getirdiği pompalı tüfekle Mercan'a ateş etti. Çevredekilerin durumu bildirmesi üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri tarafından Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Mercan, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Zanlı Fatih T., polis ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.