İpek Patrikhanesi Kosova

TARİH Haber Girişi : 15 Kasım 2022 23:10
İpek Patrikhanesi Kosova
İpek Patrikhanesi Kosovada ki Ipek şehri yakınında bulunan Orta Çağa ait 13. yy yapılan Sırp Ortodoks Manastırıdır.

İpek Patrikhanesi

İpek Patrikhanesi Kosovada ki Ipek şehri yakınında bulunan Orta Çağa ait 13. yy yapılan Sırp Ortodoks Manastırıdır. Klise Sırp Kliseleri içinde benzersizdir, üçü birbirine bir bütün olarak bağlı toplam dört kliseden oluşmaktadır.

13. yy. Inşaedilen bu kilise kendi bünyesinde ilim insanları ve dini otoriteyi toplamayı başarmıştır. Stefan Duşan döneminde Patriklik seviyesine çıkmıştır. II Mehmed dönrmine kadar varlığını sürdüren Patrikhane, 1459 yılında Sırbistanın fethedilmesinin ardından kapatılmıştır.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Sokullu Mehmed Paşanın gayreti ile 1557 yılında tekrar açılmıştır. Osmanlı Devletinin Patrikhaneyi 1557 tekrar açmasının nedenlerinden biri Katolik Habzurg Ipmaratorluğunun karşısında Sırpları memnun ederek onları yanında tutmaktı.

Fakat Sırplar Osmanlı -Habzburg Savaşlarında Osmanlıya karşı tutum sergilemişlerdir, ve onların bu tutumu neticesinde 1766 yılında İpek Patrikhanesinin hükmü bitirilmiş ve Fener-Rum Patrikhanesine devredilmiştir. Günümüzde ise 2006 yılında UNESCO tarafında dünya kültürel mirası olarak listelenmiştir. İpekin muhteşem Rogova dağlarının eteklerinde bulunan bu tarihi eser, ziyaretçilere açık bir şekilde faaliyetini sürdürmektedir.

Tarihçi/Eldar Uka

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • ENGiN SU. 16 Kasım 2022 15:24

    Merhaba ELDAR Arkadaşım sayende çok güzel yerler görüyoruz tarihlerini öğreniyoruz seni severek takip ediyorum çok teşekkür ederim başarılarının devamını dilerim.

  • Özgül Benli 16 Kasım 2022 11:20

    Takdirle dileyip okuyorum bilgi dagırcıgımız genişledi sayende basarilarinin devamını dilerim

  • Güray Dizman 16 Kasım 2022 11:04

    Güzel bir yazı

  • Müjgan Sayın 16 Kasım 2022 10:47

    Çok değerli bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum.