İlkadım Belediyesinden Askıda ekmeği geleneği

SAMSUN SEÇİM Haber Girişi : 30 Temmuz 2012 21:53
İlkadım Belediyesinden Askıda ekmeği geleneği
Askıda ekmek kampanyası ile ihtiyaç sahibi vatandaşlar, onuru zedelenmeden ekmeğini alacak. Hayırsever vatandaşlar ise, bu sistem sayesinde ekmeklerini bağışlayarak muhtaç vatandaşları görmeden doyurabilecek.
Askıda ekmek kampanyası ile ihtiyaç sahibi vatandaşlar, onuru zedelenmeden ekmeğini alacak. Hayırsever vatandaşlar ise, bu sistem sayesinde ekmeklerini bağışlayarak muhtaç vatandaşları görmeden doyurabilecek.
"Yardımlaşma ve dayanışma duygumuz, bizi güçlü kılan, toplum olarak birbirimize kenetlenmemizi sağlayan en temel hasletlerimizdendir" diyen Başkan Necattin Demirtaş, "İnsanoğlunun yaratılışında var olan bu yardımlaşma, yüce dinimiz İslam’da ayet ve hadislerle anlatılarak toplumlara ışık tutmuştur. Bu hususa ecdadımız da büyük önem vermiş, veren el ile alan el arasında çok zarif ve onurluca çeşitli yardımlaşma usulleri geliştirmiştir. Ahlaki ve manevi değerlere sahip toplum sayesinde yıllarca ayakta kalmayı başarabilmiş ecdadımızın izinden hareketle tarihimizde var olan cömertlik ve yardımseverlik mekanizmasını 'askıda ekmek' projemizle hayata geçirdik" dedi.
Askıda ekmek projesinin modern çağda toplumsal yardımlaşmanın filizlenen yeni yüzünün adı olduğunu kaydeden Demirtaş, Osmanlı'dan günümüze miras olarak kalan askıda ekmek uygulamasını  günümüze uyarlayarak modernize ettiklerini belirterek, "Askıda ekmek kampanyasını yardımlaşma ve dayanışma ayı olan ramazanda uygulamaya girmesinin çok anlamlı. Zamanın insanları fırınlara gider ekmeğini alır ve ihtiyaç sahipleri için de ekmek alıp fırındaki askıya bırakırlardı. İhtiyaç sahibi ailelerde askıdaki ekmekten ihtiyacı kadar ekmeğini alır ve evine götürür.  Osmanlı'da uygulanan bu yardımlaşma anlayışından ben çok etkilendim. Bu projeyi günümüze modernize ettik" diye konuştu. 
Hayırseverlerin belediye veznelerine ve bankalara bağış yaparak kampanyaya katılabileceklerini ifade eden Başkan Demirtaş, "Bu kampanyada birinci yöntemimiz, "www.ekmeginipaylas.org" adı altında bir internet sitesi açtık. Bu sitede ekmek bağışında bulunmak isteyen insanlarımıza ekmek fiyatı kadar bağış miktarını bildiriyor. Eğer kişi kendi yaptığı bağışın kamuoyuna duyurmak istiyor veya istemiyorsa sitede bulanan bir işaretle belirliyor. Bağışını kredi kartı ile de ödeyebilir. Bizde ilçemizdeki ihtiyaç sahibi ailelere bağış yapılan ekmekleri dağıtıyoruz. Bağışlarını kendi yapmak isteyen vatandaşlarımız içinde kuponlar veriyoruz. Bunlar 2'lik ve 4'lük ekmek kuponlarımızdan oluşmaktadır. Belediye veznemize veya bankaya yatırdığı bağış makbuzunu belediyemize getirdiğinde ekmek kuponlarından veriyoruz. Hayırsever vatandaşımızda bağışını kendisini yapmak isterse veya kendi çevresinde ihtiyaç sahibi olarak gördüğü insanlara bu kuponlardan veriyor ve bağışını yapmış oluyor" şeklinde konuştu. 
Ramazan ayında insanların yardımlaşarak birbirlerine yardım etmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Demirtaş, "Bu mübarek ayda insanlarımızın yardımlaşarak birbirine katkı sağlamasını, dar gelirli ailelerin yanında olduklarını göstermesi adına bu kampanyamıza destek vermeye çağırıyorum. Dar gelirli aile için ekmek çok önemlidir. Bağış yapılan paralar toplanarak sadece ekmek alımında kullanılacaktır. Askıda ekmek kampanyasının dışında da ihtiyaç sahiplerine Ramazan yardım kampanyalarımız var. Ramazan ayı nedeniyle zekatını veren ya da ayrı yardım yapmak isteyen işverenlerimizden bize gönderilen yardımları biz alıp, ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz" ifadelerini kullandı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.