İLESAM, üyesi Aşık Kemali Bülbül'ü Kabri başında andı

SAMSUN HABER Haber Girişi : 28 Eylül 2015 21:05
İLESAM, üyesi  Aşık Kemali Bülbül'ü Kabri başında andı
Türkiye İlim Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) emektar üyesi Aşık Kemali Bülbül'ü unutmadı. Vefatının 3. yıldönümünde kabri başında gerçekleşen anma ziyaretine İlesam Samsun İl Temsilcisi Ahmet Seven şair ve yazar dostları ile birlikte

İLESAM'DAN ÜYESİNE VEFA

İLESAM İL TEMSİLCİLİĞİ VEFATININ 3. YILDÖNÜMÜNDE AŞIK KEMALİ BÜLBÜL'Ü KABRİ BAŞINDA ANDI

Türkiye İlim Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM)  emektar üyesi Aşık Kemali Bülbül'ü unutmadı. Vefatının 3. yıldönümünde kabri başında gerçekleşen anma ziyaretine İlesam Samsun İl Temsilcisi Ahmet Seven şair ve yazar dostları ile birlikte Aşık Kemali Bülbül'ün eşi, evlatları ve yakınları da katıldı.

Uzun yıllar Ankara'da kalan ve vefatına kadar halk aşıklık geleneğini yaşatan Bülbül ülkemizin çeşitli illerinde yapılan aşıklar bayramına da katılarak çok sayıda ödülün de sahibi olmuştu.

Sadece Samsun'un değil, Türkiye'nin hatta Türk Dünyası'nın da güzel aşıklarından biri olan Aşık Kemali Bülbül´ün sürdüğü çileli ve çetin hayat mücadelesini anlatan "Samsunlu Âşık Kemalî Bülbül Hayatı Sanatı Şiirleri" adlı Doç Dr. Şahin Köktürk tarafından hazırlanan 417 sayfalık kitap yayınlanmış, ayrıca vefa gecesi düzenlenmişti.

Türkiye  İlim Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Samsun İl Temsilcisi Ahmet Seven yaştığı konuşmada Aşık Kemali Bülbül 'ün halk edebiyatımıza önemli katkıları bulunduğunu ifade ederek; " İlesam Üyemiz Aşık Kemali Bülbül vefatına kadar edebiyattan kopmadan yaşadı. Aşıklar bayramında temsilcimiz oldu. Aşıklık geleneğinde önemli bir yeri olan çırak yetiştirilmesinde öncülük yaptı. Her yıl kabri başında andığımız şairimizin yokluğunu her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Onunla birlikte bugün aramızda olmayan şairlerimizi de dualarla hatırlamış olduk" diyerek konuştu.

İLESAM GENEL BAŞKANI MEHMET NURİ PARMAKSIZ SELAM VE MESAJ GÖNDERDİ

Anma ziyaretinde İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız'ın gönderdiği selam ve mesaja da yer verildi. Mesaj Ahmet Seven tarafından ziyarete katılanlara iletildi.

Samsun'un yetiştirdiği ender şairlerden Aşık Kemali Bülbül 23 Eylül 2013 yılında  84 yaşında iken hayatını kaybetmişti.

Aşık Kemali Bülbül Kimdir?

                      

Âşık Kemalî Bülbül, 1928 yılında Samsun'un Kavak İlçesinin Kozansıkı Köyü'nde doğdu. Asıl adı Kemal Bülbül'dür. 1939 depreminde babasını ve birçok yakınını kaybetti. (Annesi, bir başkasıyla evlenir.) Bu sırada Kemali bülbül onbir yaşındaydı. Köylerine gelip giden aşıkları dinleyerek zamanla aşıklık geleneğini öğrenen Aşık Kemali Bülbül, oldukça küçük denecek yaşlarda şiir yazmaya başladı. İlkokulu bitirdikten sonra Samsun'a geldi. Tahsiline devam imkanı olmadığından Samsun'da "Ali Baba Gazetesi'nde muhabirlik yapmaya çalıştı. Henüz 18 yaşındayken, 1946 yılında "Kırık Sesler" adlı ilk kitabı yayımlandı. Konya Aşıklar Bayramı ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen şenliklere katıldı ve birincilik de olmak üzere değişik ödüller aldı.

Şiirlerinde insan sevgisinden dine dek değişik konuları işleyen Aşık Kemali, birçok radyo ve televizyon programına katıldı. Şiirleri çeşitli dergi, gazete ve araştırmada yer aldı. Ayrıca Samsun'da bir süre "Torun ve "Vicdan Sesi" gazetelerini çıkardı. 1975 yılında Halk Ozanlarını Tanıtma ve Eserlerini Yaşatma Derneği kurucuları arasında yer aldı ve ilk başkanı seçildi. Derneğin yayınları arasında da çeşitli aşıklara ilişkin kitapların yayımlanmasını sağladı.
Değişik zamanlarda başka aşıklarla karşılaşma fırsatı da bulan Aşık Kemali'nin bugüne dek 8 kitabı yayımlandı.

Halk edebiyatına ömrünü adayan Aşık Kemali Bülbül, hiç durmadan yazdı. Durmadan düşündü. Yılmadan çalıştı arkasında şiirler- halk edebiyatı ile ilgili yazılar bırakarak 23 Eylül 2012 tarihinde 84 yaşında vefat etti. Aşık Kemali Bülbül, Büyük Cami´de kılınan öğle namazına müteakip Kıranköy Mezarlığı´ndaki aile kabristanına defnedildi. Cenazesi kalabalıktı. Tabutunu kalabalık bir grup omuzlara alırken, "Vay Halime Vay" başlıklı şiiri hafızalara düştü:

Vay Halime Vay


Gözümle gönlümle arası açık 
Kavgaya dönerse vay halime vay 
Dünya geniş olmuş kabir daracık 
Kandilim sönerse vay halime vay


Gözler bedenimde gönül de bende 
Birisi yaşarken biri ölende 
Ömrümün çilesi benden de önde 
Gün günü yenerse vay halime vay


Dağı dev mi deldi Ferhat değil de 
Piri kim uçurdu kanat değil de 
Kaybolan insan mı sanat değil de 
Can kuşum tünerse vay halime vay


Halıdan yumuşak gelir teneşir 
Kimi ağlaşır kimi söyleşir 
Kemali Bülbül'ü dört kişi taşır 
Kurtulmak hünerse vay halime vay

Âşık Kemalî Bülbül; ölmeden önce, ölümü yaşayanlardandır. "Ağlayım" başlıklı şiirinde bu hislerini şöyle ifade etmişti.


Ölürsem ağlayan olur mu bilmem;
Fırsat elimdeyken kendim ağlayım.
Belki de kabrime uğrayan olmaz;
Tutarken el ayak kendim ağlayım.


Bülbül'üm anlatsam, duyan irkilir;
Yılların yükünü taşıyan bilir.
Eşim çocuklarım gelmezse bir bir,
Toprakta sinemi kendim dağlayım!

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.