• İHSANBAŞKAN

HAFTANIN RÖPORTAJ KONUĞU: ŞAİR SEMİRAY SEZGİN DAVRAN

Haber Girişi : 03 Mayıs 2021 11:39
HAFTANIN RÖPORTAJ KONUĞU: ŞAİR SEMİRAY SEZGİN DAVRAN
Bu haftaki röportaj konuğum, şair, eğitimci Semiray Sezgin Daylan. Kendisiyle edebiyat yaşantısını, niçin yazdığını, okurun kim olduğunu ve geleceğe dair hedeflerini konuştuk. Keyifli okumalar diliyorum.

Bu haftaki röportaj konuğum, şair, eğitimci Semiray Sezgin Daylan. Kendisiyle edebiyat yaşantısını, niçin yazdığını, okurun kim olduğunu ve geleceğe dair hedeflerini konuştuk. Keyifli okumalar diliyorum.

“Okuryazar bana göre medeni, ne söylediğini, ne istediğini bilen, kaliteli ilişkiler, kaliteli arkadaşlıklar içinde olan, okuduklarını iyi tahlil edip hayatına geçiren kimse demektir.”

 

CELALETTİN TUTKUN: Semiray Hanım röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Okurlarımızın sizi daha yakından tanıyabilmesi adına kendinizden bahseder misiniz?

SEMİRAY SEZGİN DAYLAN: Öncelikle bu röportajı düşünüp benimle yaptığınız için teşekkür ederim. Samsun’da dünyaya geldim. Ailemin yaşayan ilk, dünyaya gelen dördüncü çocuğuyum. İlkokulu 23 Nisan ilkokulunda bitirdim. Ortaokulu Namık Kemal Ortaokulu'nda, liseyi Devrim lisesinde tamamladım.

1977 yılında Samsun Eğitim Enstitüsü Türkçe bölümüne girdim. 1980 yılında mezun oldum ve Ağustos ayında evlendim. 1981 Ekim ayında Ar Dershanesinde Türkçe öğretmeni olarak çalışma hayatına başladım. 1982 Şubat ayında devlete geçtim. Sırasıyla Tekkeköy lisesi, Kâhyalı Ortaokulu, Gülsüm Sami Kefeli ilköğretim okulunda çalıştım.

Sonrasında özele geçtim ve 2003 yılında tekrar Trabzon Akçaabat Şinik ilköğretim okulunda Türkçe öğretmeni olarak görev yaptım ve İzmir'de 2012 yılında Hacı Şakir ilköğretim okulundan emekli oldum.

YAZMAYA NEDEN İHTİYAÇ DUYDUNUZ? BU BİR İHTİYAÇ MI İFADE BİÇİMİ Mİ?

Şiirler ve yazılar insanın kendini veya olayları anlatma, yazma ihtiyacından doğar. Bazen anlayamadığımız hisleri şiirle, yazı ile daha rahat anlatırsınız sanıyorum. Bu yüzden ben de yazmayı tercih ettim. Daha doğrusu bu içimden geldi. Demek ki bize de bir şeyler verilmiş. Olmasa yazamazdık.

YAYINLANMIŞ KİTAPLARINIZDA BAHSEDERMİSİNİZ, YAZILMA HİKÂYELERİ NELERDİR?

Emekli olduktan sonra şiirlerimi arkadaşlarımın teşviki ile yazmaya devam ettim. Edebiyat defteri adlı internet sayfasında yayınladım ve de hâlâ yazmaya devam ediyorum. Nihayet 2017 senesinde şiirlerimi bir kitapta topladım. Bu arada değişik bir şey yapalım dedik ve kitapta yer alan şiirlerin hikâyelerini de yazdık. Bir şiir ve o şiirin hikâyesinin anlatıldığı kitabıma “Orkide Tadında” ismini verdim.

Dokuz farklı antolojide yazdıklarım yer aldı. İlki Edebiyat Defteri sayfasının çıkardığı Çerçeve isimli antolojidir. Yayınlanan İkinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci antoloji ise kitabımı da yayınlayan Başkent Edebiyat yayınlarından çıkan Dem Vakti’dir. İzmir yürekli şiirler ve Göle düşen şiirler antolojilerinde de yer aldım. Sonrasında çocuk şiirlerimin yer aldığı Zinde yayıncılıktan çıkan Çocuklara şiirler isimli eserde 13 şiirimizin yer aldığı antoloji yayınlandı.

Samsun sanatkârlar derneğinin üyesiyim. Son olarak bu yıl içerisinde derneğin yayınladığı antolojide şiirlerim yer aldı.

KİTAPLARINIZDA İNSANLARA NELER SÖYLEMEK İSTİYORSUNUZ?

Kitaplarımda insanlara güzel insan olmanın faydalarını anlatıyorum, duyarlı olmaya davet ediyorum. Çevremizde bulunan çocukların eğitimi, insan sevgisi, aile kavramı, dini öğeler, milli öğeler, vatan sevgisi genelde işlediğim konular

YAZARKEN İLHAM KAYNAKLARINIZ OLUYOR MU, ESİNLENDİĞİNİZ KONULAR, SİZE YAZDIRAN SEBEPLER NELERDİR?

Benim için esin kaynağı oldukça fazla. Vatan, millet, çocuk, öğrenciler, insan, aşk, sevgi, ayrılık… Ekmek üzerine bile yazı ve şiir yazmışımdır. Dini duygular, tasavvufi konularda da yazdım.

YAZMAK BAŞLI BAŞINA CESARET VE ÖZGÜVEN İSTEYEN BİR MEŞGULİYET MİDİR, YA DA ŞÖYLE SORAYIM HERKES YAZAR OLABİLİR Mİ?

Herkes yazabilir mi? İsterse uğraşırsa yazar ama seçkin bir yazar, çok okunan bir yazar olur mu onu okuyucunun teveccühü gösterir. Güncel konular mı, yoksa eskimeyen insanı konular mı üzerine yazmalı derseniz, evrensel düşünüp evrensel konuları yazarsa o zaman kalıcı olur ve çok okuyup araştırdığında sanırım daha güzel eserler çıkar ve böylece okunan bir yazar, şair olur diye düşünüyorum

ZORLU BİR PANDEMİ SÜRECİ YAŞIYORUZ, BUGÜNLERİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Pandemi bana uğurlu geldi desem uygun olur sanıyorum. Dört antolojide bir dergide yazılarım yayınlandı. Bu yazılar: Çocuklar ve şiirler, İz bırakan Kalemler'in kadın şiirleri -ki bu öldürülen, şiddete uğrayam kadınlar adına - idi. Bursa'da Ümide yolculuk adlı antoloji ve Samsun Sanatçılar Derneği olarak çıkarılan antolojide yazılarım yer aldı.

Bir de henüz yayınlanmamış çocuk masalları alanında bir masalımızın da yayınlanacağını söyledi arkadaşlar.

ÜLKEMİZDEKİ OKUMA ORANLARI HAKKINDA NELER DÜŞÜNÜYORDUNUZ? GÖZLEMLERİNİZ DOĞRULTUSUNDA GENÇ NESLE NELER SÖYLERSİNİZ?

Gençler çok okumalı. Okumalılar ki gelecekleri, önleri açılsın. Her şey okumakla ilgili çünkü…

BİR EĞİTİMCİ GÖZÜYLE OKUR, KİTAP YAZAR NE ANLAMLARA GELİYOR SİZİN İÇİN?

Okuryazar bana göre medeni, ne söylediğini, ne istediğini bilen, kaliteli ilişkiler, kaliteli arkadaşlıklar içinde olan, okuduklarını iyi tahlil edip hayatına geçiren kimse demektir.

Yazan kişi duruşu, hayata bakışı ile çevresine örnek olan demektir.

BUNDAN SONRASI İÇİN PROJELERİNİZ, GERÇEKLEŞTİRMEK İSTEDİKLERİNİZ, HAYALLERİNİZ VAR MI?

Şiirlerimden bazıları bestelendi bu çalışmalara devam etmek istiyorum. Yine şiirler ve yazılarımın yer aldığı kitaplar çıksın istiyorum.

Samsun Nokta Haber, Velhasıl kelam, Önce Vatan, Hür irade gazetelerinde yazılarım çıkıyor zaman zaman. İnşallah devam etmeyi planlıyoruz. Zaman zaman radyolarda çıkıyor inşallah devam eder.

Okumak yazmak benim hayat tarzım. Ölene kadar devam edeceğim.

SEMİRAY HANIM, BİZE VAKİT AYIRDIĞIN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. EN KISA ZAMANDA YENİ ESERLERİNİZİ DE OKUYABİLMEK DİLEĞİYLE…

Ben çok teşekkür ediyorum bu güzel çalışmayı birlikte gerçekleştirdiğimiz için. Sevgiler, saygılar sunarım.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.