Facebook Boşanma Davalarına Girdi!

GÜNDEM Haber Girişi : 26 Temmuz 2012 10:50
Facebook Boşanma Davalarına Girdi!
İngiliz Dailymail‘in bu konuyla ilgili yaptığı araştırma nitelikli haber çok şaşırtıcı sonuçlara sahip. İngiltere’de 2011 yılında, boşanma gerekçesi olarak en fazla öne sürülen 3. Neden Facebook yolu ile aldatma.
Sosyal medya araçlarının aile kurumu üzerindeki olumsuz etkileri, son zamanlarda giderek gündeme gelen bir tartışma konusu. Tartışmanın başlangıç noktası, boşanma davalarında Facebook kelimesinin söz konusu dava dilekçelerinde sıkça söz edilmesinden başlıyor.

İngiliz Dailymail‘in bu konuyla ilgili yaptığı araştırma nitelikli haber çok şaşırtıcı sonuçlara sahip. İngiltere’de 2011 yılında, boşanma gerekçesi olarak en fazla öne sürülen 3. Neden Facebook yolu ile aldatma.

Rakamsal olarak ifade etmek gerekirse, İngiltere’de ki boşanma davalarının yaklaşık %30′unun nedeni Facebook içerikli. Söz konusu mahkeme sürecinde, evli olan erkek veya kadının, daha önce tanıdığı veya hiç tanımadığı birinin arkadaşlık isteğini kabul etmesiyle başlayıp, gizli yazışmalar ve fiziksel olarak buluşma şeklinde devam etmesi boşanma nedeni için yeterli ve kabul edilebilir bulunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ise Facebook nedeniyle boşanma oranı %20′ler civarında. Türkiye’de ise, durum rakamsal olarak henüz net olarak belirlenmemiş olsa da, bu rakamın A.B.D. ve İngiltere‘deki oranlara benzer, belki de daha fazla olduğu düşünülüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in, boşanma nedenleri arasına “Sosyal Medya” seçeneğini eklemesi durumunda, resmi mercilerce bu konuda ülkemizin ne durumda olduğunu önümüzdeki yıllarda görebileceğiz.

Facebook’un ilk yıllarındaki sade bir sosyal medya aracı konumundan, görsel nitelikli bir Arkadaş Bulma Ağı’na dönüşmesi, şüphesiz ki boşanma davalarına varan aldatmaları veya aldatma girişimlerini beraberinde getirdi.

Sosyoloji uzmanları bu konuyla ilgili genel olarak, “boşanmaya neden olan Facebook değil, insan” tezini savunuyor. Bu teze karşın, “görsel açıdan çok fazla etken olması, meslek bilgisi, şehir ve diğer iletişim bilgilerinin” rahatlıkla paylaşılmasının bu tarz sorunları tetiklediğini düşünenler de mevcut. Örneğin, Twitter‘ın bu konuyla ilgili gündeme gelmemesinin temel nedeni, görsel öğelerin Facebook’ta ki kadar fazla olmaması bu tezi destekler nitelikte.

Genel olarak, duygusal ilişkilerde gerçek karakterlerinin ortaya çıkması açısından, bu duruma olumlu taraftan bakanların sayısı hiç de az değil. Ancak, görsel yönü yüksek olan Facebook’un; bireysel popülarite kurma, beğenilme arzusu amacıyla alakalı alakasız onlarca resim paylaşma, gündelik ve özel hayata ilişkin gizli hiçbir şey bırakmama, gibi kullanım biçimleri sonucunda uzun vadede “arkadaş bulma sitesi” haline dönüşmesi pek de sürpriz olmayacaktır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.