• İHSANBAŞKAN

DAMLA DAMLA TÜKENİYORUZ FARKINDA MISIN?

GÜNDEM Haber Girişi : 14 Eylül 2014 21:07
DAMLA DAMLA TÜKENİYORUZ FARKINDA MISIN?
Yakın gelecekte dünyanın en önemli sorunu susuzluk olacaktır. Su'dan yaratılan insan aslına muhtaç kalacaktır. Su kaynakları kuruyor, kurutuluyor. Yok edilen aslında insanın kendisi. Damla damla tükeniyoruz...Farkında mısın?
Yakın gelecekte dünyanın en önemli sorunu susuzluk olacaktır. Su'dan yaratılan insan aslına muhtaç kalacaktır. Su kaynakları kuruyor, kurutuluyor. Yok edilen aslında insanın kendisi. Damla damla tükeniyoruz...Farkında mısın?
SUSUZLUK ÇAĞI
'susuzluk yokluktur'


Tüm canlılar için temel besin maddesi sudur. Canlılar %50- %95 oranında sudan oluşmaktadırlar. İnsanın ilk hali olan cenın'de su oranı %85 iken , yeni doğan bir bebekte bu oran %75 ve yetişkin bir insanda ise %60 olmaktadır. Besinlerin hücreye taşınması için su mükemmel bir ortamdır. Vücudumuzdaki suyun çıkarıldığını bir an düşünelim mumyalanmış bir iskelete döneriz.

Suyun olmaması durumunda karşılaşacağımız sorunları görmek için güneş sisteminde dünya dışında herhangi bir gezegene bakmamız yeterlidir. Göreceğimiz yokluktur.

Dünya yüzeyinin %70'inden fazlası okyanus ve denizler kaplamaktadır. Okyanus ve denizlerdeki suyun %97'si tuzlu ve %3'ü tatlı sudur. Tatlı suyun %75'i kutuplarda buzul halde ve büyük bir bölümü ise yer altındaki derinliklerdedir. Bu %3 olan tatlı suyun %1'i içilebilir. Yani 3334 bardak sudan sadece 1 bardak su içilebilir durumdadır. Altın değerindeki bu maddenin önemi apaçık ortadadır.


Bir an için %1 oranındaki bu tatlı içilebilir suyun olmadığını veya kirletilerek kullanılamadığını düşünelim. Tam bir felaket ile karşı karşıya kalırız. Fazla uzağa yani dünyanın dışına çıkmamıza gerek yok Afrika' daki kuraklığı ve doğurduğu sonuçları düşünelim yeter.

Türkiye nin de bir gün susuz kalabileceğini hiç düşündük mü? Belki de içtiğimiz bu servetin farkında bile değiliz. Türkiye nin çöle dönüşmesini engellemenin en önemli yolu kaynaklarımız sahip çıkmakla mümkündür. Daha öncede belirtildiği gibi 3334 bardak sudan sadece 1 bardak içiliyor. Genel ile karşılaştırıldığında bu miktardaki su oranını korumak için neler yapmalıyı? Hep birlikte bunu tartışalım.

Suyun israf edilmemesi yani yerli yerinde kullanılması kendi evimizden başlayarak en başta gelen çözümdür. Bir evdeki günlük su tüketimine baktığımızda karşımıza aşağıdaki tablo çıkıyor. buradan da görüleceği gibi en büyük israflar temel ihtiyaçların dışında olmaktadır.

SU HARCAMA TABLOSU

Tuvalet
15 lt -25 lt
5 Dakikalık Duş
9 lt - 130 lt
Küvette Duş
90 lt - 150 lt
El Yıkama (Akan Suyla)
8 lt
Di Fırçalama (Akan Suyla)
14 lt
Bulaşık Yıkama (el ile )
114 lt
Bulaşık Makinesi
60 lt
Elbise Yıkama
200 lt
İçilen Su
8 lt - 10 lt
Yemek
40 lt
Araba Yıkama
300 lt
Çimleri Sulama
500 lt



Her bir evde dikkatli kullanım sonucunda günde en az 10 litre ve ortalama 20 litre suyun korunabileceğini düşündüğümüzde yapılacak hesap çok basittir. Türkiye genelinde 20 milyon evde sadece basit yöntemlerle günde 200 milyon ile 400 milyon litre arası su tasarrufu sağlanacaktır. Her gün evlerden 10 000 ile 20 000 arası su tankerini dolduracak kadar su boşu boşuna akmaktadır.


Peki bu kadar büyük oranlarda suyu boşa akıtmaya hakkımız var mı? Bu sudan ağaçların ve hayvanların da hakkı olduğu hiç düşünüyor muyuz ? Ağaçların temel besin kaynağı sudur. Ağaçlar için gerekli olan bütün besinler su ile taşınır. Susuz bir ortamda ağaç olmayacağından canlılar yok olur.
Mavi ve yeşilin olmadığı bir dünyada canlılar yaşayamazlar. Besin zincirinin en baş halkasında bulunan suyun ortadan kaldırılması ile veya kirletilmesi ile kendi dünyamızı ve en önemli besin kaynaklarımız olan meyve, sebze ile birlikte hayvanları da yok etmiş olacağız.

Bitkisiz bir ortamda su, susuz bir ortamda da bitki olmaz. Su döngüsünü düşündüğümüz de sürekli bir devamlılık vardır. Bu devamlılığın kesilmesi veya adımlarından bir tanesinin sekteye uğraması durumunda denizlerdeki; okyanuslardaki suda yok olmakla karşı karşıya kalacaktır. Bizlere verilmiş olan bu güzel dünyayı yok etmiş olacağız. Gelecek nesillerimiz susuzlukla yani yoklukla karşı karşıya kalmış olacaklar.



Bu yok olmanın belirtileri şimdiden görünmeye başlandı bile. Beklide en büyük felaket olan iklim değişikliği kendisini hissettiriyor. İklim değişikliği ile dünya yüzeyindeki bütün canlılar büyük tehlikeler ve yok olmayla karşı karşıya kalacaklardır.


Birçoğumuz hidroelektrik santrallerde elektrik üretildiğini aklımıza bile getirmiyoruz. Suyun boşa harcanması veya kötü kullanımı sonucunda elektrik üretilmeyeceğini biliyor muyuz? Hem kurak çorak bir dünya hem de teknolojinin çalışmadığı karanlık bir dünya. Susuzluk ile yokluk birbirine uymayan iki kelime. Ama ne yazık ki kendi elimizle yaşatıyoruz bu kötü anları kendimize ve gelecek nesillerimize.


Gelin hep beraberce bu dünyayı su zengini bir dünyaya dönüştürelim. Kurulmuş olan bu mükemmel düzeni koruyalım. En basit yöntem elimizde: evimizdeki suyun israfının nedenlerini tespit edelim ve bunlara çözümler bulalım. Suyumuzu doğru yerde doğru şekilde kullanalım.

Etiketler : SUSUZLUK
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.