Boyabat Kalesini Gördünüz mü?

TARİH Haber Girişi : 29 Haziran 2022 11:41
Boyabat Kalesini Gördünüz mü?

TÜRKİYENİN EN GÖRKEMLİ 5. KALESİBOYABAT KALESİNİ GÖRMEK GEREK

 

Boyabat Kalesini görmeyen kale gördüm demesin. Alamut Kalesinden daha görkemli...

 

İnsanların böylesi de varmıymış dediği Boyabat Kalesi binlerce yıllık tarihe tanıklık ediyor. 

 

İşte Boyabat Kalesinin Tarihi

 

Tarihi MÖ. 7’inci yüzyıla uzanan bu kalenin Paflagonyalılar tarafından inşa edildiği biliniyor. Ülkemizdeki tüm kaleler gibi bölgeye hakim bir noktada yükselen Boyabat Kalesi; Roma, Bizans ve son olarak da Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerini taşıyor. 

 

Boyabat Kalesi, Gökırmak Vadisi ile karşısındaki iki sarp kayalık tepeden biri üzerinde kuruludur. Kalenin en önemli özelliklerinden biri de kayaların aslını bozmaksızın, doğal yapısına uygun olarak inşa edilmesidir. İlginç olan tarafı ise, kalenin bulunduğu tepe, aslında bir yer altı şehrinin dış korumaları görevindedir.

 

Boyabat Kalesi, sadece kale içi ve surları ile donatılmamış. Özellikle meraklılar ve arkeologlar için kalenin altındaki tüneller heyecan verici ve görülmeye değerdir. Bir nevi labirentleri andıran Boyabat Kalesi’nin en gizemli yeri ise; kalenin altındaki yer altı şehridir. Yapılan araştırmalara bağlı olarak arkeologlar bu yer altı şehrindeki tünellerin Boyabat ilçesinin altından dolaştığını tahmin ediyor. Bu yer altı şehrinde Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntıları görmek mümkün. Restorasyon çalışmaları öncesinde, eski temellerde, kale iç duvarının bir kısmında, Roma ve Bizans eserleri bulunuyormuş. Yeni kalenin ise Osmanlı döneminde yapıldığına kesin gözüyle bakılıyor. Yine de yazılı kanıtlar olmaması sebebiyle bu konuda net bir kanıya varmak çok güç.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.