Bilkent Üniversitesi Öğrencilerinin hazırladığı Final Projesi; Yaşar Doğu ilgi gördü

YAŞAR DOĞU Haber Girişi : 13 Ocak 2023 18:59
Bilkent Üniversitesi Öğrencilerinin hazırladığı Final Projesi; Yaşar Doğu ilgi gördü
Bilkent Üniversitesi öğrencilerinin hazırladığı Güz Dönemi Final Projesi: TÜRK GÜREŞİNİN BABASI YAŞAR DOĞU VE TÜRK GÜREŞİNE KATKILARI isimli çalışma ilgi gördü.

Bilkent Üniversitesi öğrencilerinin yoğun bir çalışma ile titizlikle hazırladıkları Güz Dönemi Final Projesi: TÜRK GÜREŞİNİN BABASI YAŞAR DOĞU VE TÜRK GÜREŞİNE KATKILARI isimli çalışma ilgi gördü. 

 

Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Arş. yazar Ahmet Seven'in yazdığı Yaşar Doğu kitabından yola çıkılarak hazırlanan çalışma Bilkent Üniversitesinde yerini aldı.

 

Bilkent Üniversitesi Öğrencilerinden

1) YİĞİT KÜÇÜK, 22103376, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

2) YUSUF KESMEN, 22102684, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

3) CAN KİTAPLI, 21802182, İKTİSAT

4) YAĞIZ EFE BURGUCUOĞLU, 22002402, ULUSLARARASI

İLİŞKİLER

5) BURAK ALANYALIOĞLU, 22102767, ELEKTRİK VE

ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ öğrencilerinin hazırladığı Güz Dönemi Final Projesi: TÜRK GÜREŞİNİN BABASI YAŞAR DOĞU VE TÜRK GÜREŞİNE KATKILARI isimli çalışma ilgi gördü. 

 

Yaşar Doğu Bilkent Üniversitesinde yer aldı

 

2022-2023 GÜZ DÖNEMİ

HIST 200 DERSİ

FİNAL PROJESİ

TÜRK GÜREŞİNİN BABASI YAŞAR DOĞU

VE TÜRK GÜREŞİNE KATKILARI

DERS KODU: HIST 200

ŞUBE KODU: 10

TAKIM NO: 02

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ: İBRAHİM MERT ÖZTÜRK

TAKIM ÜYELERİ:

1) YİĞİT KÜÇÜK, 22103376, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

2) YUSUF KESMEN, 22102684, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

3) CAN KİTAPLI, 21802182, İKTİSAT

4) YAĞIZ EFE BURGUCUOĞLU, 22002402, ULUSLARARASI

İLİŞKİLER

5) BURAK ALANYALIOĞLU, 22102767, ELEKTRİK VE

ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ

ii

ÖZET

Yaşar Doğu, Samsun’un Kavak ilçesinde dünyaya gelen ve sporculuk hayatına Kavak’ta yerel güreş müsabakalarında başlayan Çerkes asıllı Türk güreşçidir. Güreşe dedesi Arif Çavuş’un teşvikiyle başlamış, ardından çoğunu tuş ile kazandığı müsabakalar ile gerek Türkiye’de gerekse uluslararası arenada ses getiren bir sporcu hâline gelmiştir. Türk güreşine sporcu olarak birçok olimpiyat ve dünya şampiyonluğu kazandırmasının yanı sıra bir antrenör olarak onlarca şampiyon güreşçi de kazandıran Doğu, ölümüne kadar geçen süreçte Türk güreşine ve sporuna sayısız hizmette bulunmuştur. Ahlakı, ilkeleri ve milliyetçiliği ile öne çıkan Doğu, çevresindeki genç sporculara örnek olmuş, yaptığı yardımlar ve fedakarlıklarsayesinde Anadolu halkı tarafından sevilmiş ve sayılmıştır. Bu çalışmada, Yaşar Doğu’nun kişisel hayatı ve ilkeleri incelenerek başarıya ulaşmasındaki önemli etkenler açığa çıkarılmış, sporculuk yıllarında yaşadıkları özetlenerek Türk güreşinin altın yıllarına ışık tutulmuş ve antrenörlük yılları izlenerek onun fedakarlıkları, yardımseverliği, milliyetçiliği ve Türk güreşine sunduğu katkılar gözler önüne serilmiştir.

 

Anahtar Kelimeler: Yaşar Doğu, Güreş, Grekoromen Güreş, Serbest Güreş, Türk Güreşi,

Türk sporu, Samsun, Kavak.

iii

ABSTRACT

Yaşar Doğu is a Turkish wrestler of Circassian descent who started his wrestling career in Samsun, Kavak where he was born. He started his wrestling career with his grandfather Arif Çavuş’s support and he became a world-renowned athlete later in his career thanks to the matches he mostly won with pin-downs. Doğu, in addition to the many olympiad and world championship titles he won for the Turkish federation, also discovered and trained countless champion wrestlers as a coach, and he continued to contribute to Turkish wrestling until his death. Known for his morality, principles and nationalism; Doğu served as a model for young athletes, and thanks to his self devotion and helpfulness, he was loved and embraced by Anatolian people. In this study; by inspecting Doğu’s personal life and principles, the factors that led him to his success was revealed, by looking into his experiences from his wrestling career, the golden era of Turkish wrestling came to light, and by investigating his coaching career, his altruism, self-devotion and nationalism wasexhibited.

Keywords: Yaşar Doğu, Wrestling, Greco-roman Wrestling, Freestyle Wrestling, Turkish

Wrestling, Turkish sport, Samsun, Kavak.

 

TEŞEKKÜR

Bu çalışma süresince, Türk güreş tarihi ve Yaşar Doğu hakkındaki bilgilerini, iletişim imkanlarını ve arşivini bizlere sunan, zamanını esirgemeyerek bizlere destek veren Samsun Yazarlar Derneği Başkanı araştırmacı yazar Ahmet Seven’e, Yaşar Doğu’nun hayatına dair birçok bilgiyi bizlerle paylaşarak çalışmamız süresince yakın ilgi ve alaka gösteren Yaşar Doğu’nun oğlu Profesör Doktor Gazanfer Doğu’ya ve Türk Güreş Vakfı Başkanı Ahmet Ayık’a içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.

v

İÇİNDEKİLER

ÖZET 

TEŞEKKÜR 

GİRİŞ 

BÖLÜM 1: YAŞAR DOĞU’NUN ÖZEL HAYATI VE ÇEVRESİ 

1.1 Yaşar Doğu’nun Değerleri, İnancı, Mantalitesi ve Milliyetçiliği 

1.2 Yaşar Doğu’nun Türk ve Dünya Güreşine Kazandırdıkları 

BÖLÜM 2: YAŞAR DOĞU’NUN SPORCULUK KARİYERİ 

2.1 Grekoromen Güreşe Başlangıç Süreci 

2.2 Tarihi Zaferlere Giden Yolda Yaşananlar.

2.3 Olimpiyat Altınının Gelişi ve Art Arda Birincilikler 

2.4 Yaşar Doğu’yu Jübile Yapmaya Götüren Süreç 

BÖLÜM 3: YAŞAR DOĞU’NUN ANTRENÖRLÜK KARİYERİ VE VEFATI 

3.1 Spora Siyaset Karışması ve Yaşar Doğu’ya Yapılan Haksızlıklar 

3.2 Yaşar Doğu’nun Öğrencilerine Bağlılığı 

3.3 Yaşar Doğu’nun Yetiştirdiği Şampiyon Güreşçiler 

3.4 Yaşar Doğu’nun Vefatı ve Türkiye ve Yakın Çevresindeki Yansımaları 

SONUÇ.

KAYNAKÇA 

Birincil Kaynaklar.

İkincil Kaynaklar.

EKLER.

1 GİRİŞ

Güreş, Türk tarihinde çok mühim bir yer işgal eden ve her daim değer görmüş önemli bir spor olarak öne çıkmaktadır. Doğaya ve mücadeleye tutkun karakteristik özelliklere sahip Türk halkı, gerek İslamiyet’ten önce gerekse İslamiyet’ten sonra güreşi, kültürlerinin merkezi bir spor olarak konumlandırmıştır.1 Bu bağlamda yüzyıllar boyu güreş sporuna bir kutsiyet atfetmiş ve pehlivanları kendilerine baş tacı yapmışlardır.

Türk halkının verdiği yüksek kıymetle baş tacı yaptığı, büyük sevgi ve saygı beslediği, ismini çocuklarına vererek yaşattığı pehlivanlardan biri de Yaşar Doğudur. Doğu, kariyeri boyunca yaptığı kırk yedi profesyonel karşılaşmada sadece bir kez yenilmiş ve otuz üç müsabakayı rakibini tuş yaparak tamamlamıştır.3 Kariyeri Türk güreşi adına milat olarak görülen Doğu, bir olimpiyat şampiyonluğu, bir dünya şampiyonluğu ve üç Avrupa şampiyonluğuna sahiptir.

4 Yaşar Doğu, sportif başarılarının yanında Türk grekoromen güreşine antrenör olarak da hizmetlerde bulunmuştur. Anadoluyu karış karış gezerek hayatını Türk güreşine ve bu uğurda yeni öğrenciler yetiştirmeye adayan Yaşar Doğu, Türk güreşine birçok önemli isim kazandırmıştır.5 Ölümüne kadar yetiştirdiği şampiyon varisleri ile, Türk güreşinin babası olarak zihinlere kazınmıştır. Bu araştırma kapsamında Yaşar Doğu’nun başarılarla dolu hayatı ve Türk Güreşine katkılarının tespit edilmesi hedeflenmiştir. Hayatı ve etkilerinin milat olarak görülmesini sağlayan etkenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunlarla beraber; bir baba, bir antrenör, bir sporcu ve bir arkadaş olarak Yaşar Doğu’nun insani ilişkileri incelenmiş ve örnek karakteri ortaya konulmuştur.

1 Nursel Uyanıker, Türklerde Güreş Kültürü ve Kırkpınar Güreşleri (İstanbul, Gece Akademi Yayınları, 2019),

2 Murat Özdemir, “Türk Kültüründe Pehlivanlık Kavramı, “ Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi

12 (2018): 563

3 Ahmet Seven, Cihan Pehlivanı Yaşar Doğu (Samsun: Etüt Yayınları, 2016), 13.

4 Gazanfer Doğu, Görüşmeyi yapan Can Kitaplı, Burak Alanyalıoğlu, Yağız Efe Burgucuoğlu, Yiğit Küçük,

Yusuf Kesmen, 29 Ekim 2022.

5 Ahmet Ayık, Görüşmeyi yapan Yağız Efe Burgucuoğlu, 28 Kasım 2022

BÖLÜM 1: YAŞAR DOĞU’NUN ÖZEL HAYATI VE ÇEVRESİ

Yaşar Doğu’nun güreş dünyasına tek katkısı teknik bilgisi değil aynı zamanda hemailesinin hem talebelerinin hem de arkadaşlarının hafızasında kazınmış olan dürüst, disiplinli, ahlaklı ve inançlı kişiliğidir.6 Yaşar Doğu bütün bu yönleriyle yalnızca Türk güreşi için değil aynı zamanda dünya güreşi için de örnek bir sporcu kimliği oluşturmuştur.

 

1.1 Yaşar Doğu’nun Değerleri, İnancı, Mantalitesi ve Milliyetçiliği

 

Yaşar Doğu, hayatı boyunca inançlı ve maneviyata önem veren bir yaşam biçimini benimsedi.8 Abdest almadan güreş mayosunu bile giymez, ibadet etmeye önem gösterirdi.9 Yardımseverdi, açtığı köfteci dükkânında “kulağı kırıklardan” ve yoksullardan ücret alınmamasını tembih etti.10 Yaşar Doğu, dini vecibelere önem gösterirdi. Evde namaz kılardı ve çocuklarının evde Kur’an öğrenebilmesi için özel bir hoca bile tuttu.11 Muhafazakar bir düşünce yapısına sahipti fakat hiçbir zaman bu fikirleri onu yobaz olmaya itmedi.12 Yaşar Doğu, bayram namazından çıkanlara tost ikram ederdi, yalnız yaşayan yaşlıları ziyaret ederdi, yardıma ihtiyacı olanların yardımına koşardı ve tam bir örnek vatandaş ve sporcu tutumu sergilerdi.13 Yaşar Doğu, İslam kültürünü benimsemesinin yanı sıra geldiği yeri de unutmamıştı. Akordeon eşliğinde eşiyle Kafkas oyunları oynardı, Kafkas kültürünü ve köklerini önemserdi.14 Yaşar Doğu milliyetçiydi, her bayramda evlerinin balkonuna Türk

6 Ahmet Seven, Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu (Samsun: Etüt Yayınları,

2016), 273.

7 Ahmet Ayık, Görüşmeyi yapan Yağız Efe Burgucuoğlu, 28 Kasım 2022.

8 Ahmet Seven, Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu (Samsun: Etüt Yayınları,

2016), 274.

9 Ahmet Seven, Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu (Samsun: Etüt Yayınları,

2016), 289.

10 Ahmet Seven, Görüşmeyi yapan Yusuf Kesmen, 28 Ekim 2022.

11 Gazanfer Doğu, Görüşmeyi yapan Can Kitaplı, Burak Alanyalıoğlu, Yağız Efe Burgucuoğlu, Yiğit Küçük,

Yusuf Kesmen, 29 Ekim 2022.

12 Gazanfer Doğu, Görüşmeyi yapan Can Kitaplı, Burak Alanyalıoğlu, Yağız Efe Burgucuoğlu, Yiğit Küçük,

Yusuf Kesmen, 29 Ekim 2022.

13 Ahmet Seven, Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu (Samsun: Etüt Yayınları,

2016), 266.

14 Ahmet Seven, Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu (Samsun: Etüt Yayınları,

2016), 269.

Milli Bayramlarda evine Türk bayrağı asardı.

Yaşar Doğu talebelerini yalnızca teknik olarak değil aynı zamanda vatan, bayrak ve millet sevgilisi aşılayarak yetiştirdi.16 Fransız iş adamı Mösyö Piyer’in Yaşar Doğu’ya Fransa’da özel bir güreşe katılması hâlinde kendisine yüklü miktarda para ödeyeceğini belirtmesi üzerine Yaşar Doğu güreşin para değil şeref işi olduğunu, böyle teklifleri hiçbir şekilde kabul etmediğini ve Türkiye dışında hiçbir millet adına güreşmeyeceğini ve güreşçi yetiştirmeyeceğini kesin bir dille iletti.17 Yaşar Doğu’nun oğlu Gazanfer Doğu, akademisyen olarak Anadolu köylerini gezdiği dönemlerde köy halkının kendisinin Yaşar Doğu’nun oğlu olduğunu öğrenir öğrenmez özel bir ilgi gördüğünü ifade etti.18 Yaşar Doğu’nun o köylerden geçerken neler yaptığına ilişkin hikâyeler, Yaşar Doğu’nun mirasını yaşatmaya devam etti.19 Eski Jandarma Gücü komutanı Yücel Seçkiner, Gölbaşı’na seyahat ederken Yaşar Doğu ile karşılaştı ve elinde bir çuval dolusu odun gördü. Odunların sebebini sorduğundaysa Yaşar Doğu, “Biraz sonra ciğerparelerim gelip antrenman yapacaklar. Sonra duş almaları lazım. Bu odunları, sobayı yakıp, onlara su ısıtmak için yanımda götürüyorum.”20 cevabını verdi. O her zaman insanlara değer verdi, manevi yönünü geliştirmeye ve Türkiye için durmaksınız çalışmaya gayret gösterdi. Onun başarısının sırrı da buydu.21

15 Ahmet Seven, Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu (Samsun: Etüt Yayınları,2016), 269.

16 Ahmet Seven, Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu (Samsun: Etüt Yayınları,2016), 282.

17 Milliyet. “Yaşar Doğu Hatıralarım Anlatıyor.” 16 Ocak 1953.

18 Gazanfer Doğu, Görüşmeyi yapan Can Kitaplı, Burak Alanyalıoğlu, Yağız Efe Burgucuoğlu, Yiğit Küçük,

Yusuf Kesmen, 29 Ekim 2022.

19 Gazanfer Doğu, Görüşmeyi yapan Can Kitaplı, Burak Alanyalıoğlu, Yağız Efe Burgucuoğlu, Yiğit Küçük,

Yusuf Kesmen, 29 Ekim 2022.

20 Ahmet Seven, Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu (Samsun: Etüt

Yayınları,2016), 329.

21 Gazanfer Doğu, Görüşmeyi yapan Can Kitaplı, Burak Alanyalıoğlu, Yağız Efe Burgucuoğlu, Yiğit Küçük,

Yusuf Kesmen, 29 Ekim 2022.

 

1.2 Yaşar Doğu’nun Türk ve Dünya Güreşine Kazandırdıkları

 

Yaşar Doğu’nun ahlaklı sporcu kimliği, onun yalnızca tekniğiyle değil; aynı zamandaruhu, tutkusu ve sportmenliğiyle, süregelmiş Türk ve Dünya güreşi geleneğinde daima hatırlanmasını sağladı. Yaşar Doğu öğrencilerine yalnızca maddi değil, manevi anlamda da destekte bulundu ve bu vizyonu öğrencilerinin başarılarını olumlu anlamda etkiledi. Yaşar Doğu sonrası Güreş Eğitim Merkezleri’nin manevi desteği göz ardı etmesi, onları yetersiz ve Yaşar Doğu sistematiğinden uzak kıldı, süregelmiş Türk güreşinin başarısına ket vurdu.22 Yaşar Doğu, potansiyeli olan güreşçileri erken yaşta tespit ederek onları Ankara’ya getirtti ve burada onlara bir baba şevkatiyle yaklaşarak her türlü desteği sağladı.23 Yaşar Doğu, Türk güreşini sevgi, saygı, dostluk, kardeşlik, örf, adet, ve geleneklerle harmanlamayı başardı.24

Bütün bunların nihayetinde de Ahmet Ayık, Aziz Güven, Hasan Güngör, Haydar Zafer, İsmet Atlı, Kadir Öngör, Mahmut Atalay, Mehmet Esenceli, Mustafa Dağıstanlı, Müzahir Sille, Tevfik Kış ve Yaşar Yılmaz gibi pek çok profesyonel güreşçiyi Türk güreş tarihine kazandırdı.25 Yaşar Doğu yaşamı boyunca Türk güreşini bir arada tutan güç oldu.Vefatından sonra birçok kulüp lidersiz kaldı, birçok güreşçi sporu bıraktı ve güreşe ayrılan bütçeninerimesinden ötürü Türk güreşi yetim kaldı.26

Avustralyalı şampiyon güreşçi Richard Edward Gerrard ise hayatı boyunca Yaşar Doğu kadar centilmen ve bilgili biriyle tanışmadığını söyledi.27 Londra Olimpiyatları’nda finalmüsabakasından sonra Yaşar Doğu ay yıldızlı armasını kendisine armağan etti ve Gerrard, Yaşar Doğu’ya yenilmekten onur duyup onun tüm zamanların en başarılı güreşçilerinden biri

22 Ahmet Seven, Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu (Samsun: Etüt Yayınları,2016), 271.

23 Ahmet Seven, Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu (Samsun: Etüt

Yayınları,2016), 271.

24 Ahmet Seven, Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu (Samsun: Etüt

Yayınları,2016), 283.

25 Ahmet Seven, Görüşmeyi yapan Yusuf Kesmen, 28 Ekim 2022.

26 Ahmet Seven, Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu (Samsun: Etüt

Yayınları,2016), 317.

27 Ahmet Seven, Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu (Samsun: Etüt

Yayınları,2016), 313.

 

28 Yaşar Doğu, hakem haksızlıklarıyla sıkça karşılaşmış bir milli takıma

dahil olsa da ihtar ve puana yatma taktiklerini çözüp güreşi hiçbir zaman hafife almadı ve bu sayede 1947 Prag Grekoromen turnuvasında peş peşe tuşlar yaparak bütün hakem haksızlıklarına rağmen mücadeleden birincilikle ayrıldı.29 Bu yönüyle de güreş zekâsının ne kadar üstün olduğunu bütün dünyaya kanıtlamış oldu. Yaşar Doğu, üstün zekâsının yanı sıra vücut yapısına göre ortaya koyduğu performans ile de dünya güreş camiasını kendisine hayran bıraktı. 30 Fransız tıp hocası Dr. Aleksandr tarafından Irak’ta muayene edildiğinde böyle bir vücut yapısına sahip bir güreşçinin 60-65 kilogram sıkletine kadar ancak güreşebileceği sonucuna vardı. Fakat buna karşılık Yaşar Doğu’nun 87 kilograma kadar güreştiğini, bir de bu sıkletlerde şampiyonlukları olduğunu öğrenince bunun sıra dışı bir kabiliyet ve güce işaret ettiğini söyledi.31

 

BÖLÜM 2: YAŞAR DOĞU’NUN SPORCULUK KARİYERİ

 

Aktif sporculuk kariyeri süresince kazandığı başarılar ile Yaşar Doğu, Türk güreşi adına önemli bir kırılma noktasını temsil etmektedir. Kavak’ın köylerinde dedesi Arif Çavuş’un mihmandarlığında başlayıp askerlik hayatı ile profesyonel bir noktaya taşınan güreş serüveni başarılar ve dersler ile doludur.32 İlk uluslararası tecrübesi olan Oslo’daki AvrupaGrekoromen Şampiyonası'ndan 30 Ağustos 1955’teki jübilesine kadar katıldığı kırk yedi güreş müsabakasını sadece bir mağlubiyet ve otuz üç tuş ile tamamlayan Doğu, bu skoru ile normal süresi 690 dakikaya varan karşılaşmalarını 370 dakikada tamamlayabilme başarısına sahiptir.33

28 Ahmet Seven, Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu (Samsun: Etüt

Yayınları,2016), 313.

29 Ahmet Seven, Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu (Samsun: Etüt

Yayınları,2016), 323.

30 Ahmet Seven, Görüşmeyi yapan Yusuf Kesmen, 28 Ekim 2022.

31 Ahmet Seven, Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu (Samsun: Etüt

Yayınları,2016), 164.

32 Ahmet Seven, Görüşmeyi yapan Yusuf Kesmen, 28 Ekim 2022.

33 Gazanfer Doğu, Görüşmeyi yapan Can Kitaplı, Burak Alanyalıoğlu, Yağız Efe Burgucuoğlu, Yiğit Küçük,

Yusuf Kesmen, 29 Ekim 2022.

 

2.1 Grekoromen Güreşe Başlangıç Süreci

 

Yaşar Doğu Samsun’un Kavak ilçesinin Karlı Köyünde, 13 hane numaralı evde, 1913senesinde dünyaya geldi.34 Emirli köyünden Bicanzade Arif’in kızı Feride ve Osman Çavuş’un ikinci evladı olarak dünyaya gelen Yaşar Doğu’ya ölen birinci çocuğa atfen, ömrünün uzun olması temennisi ile “Yaşar” ismi verildi.35 Osman Çavuş’un Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybetmesinin akabinde annesi ile beraber, dedesi Arif Çavuş’un yanına Emirli’ye gelen Yaşar Doğu, güreş ile küçük yaşlarda burada tanıştı.36 İyi bir güreşçi olan ve Yaşar Doğu’daki cevheri keşfeden Arif Çavuş, torunu Yaşar Doğu’yu beş yaşından itibaren köy meydanlarında güreş tutturmaya başladı.37 Arif Çavuş, Yaşar Doğu’nun kazandığı müsabakalarda Doğu’ya para verir, kaybettiğin müsabakalarda ise ona güreş çalıştırırdı.38 Yaşar Doğu’nun deyimi ile “bugünkü varlığını borçlu olduğu” dedesinin vefatına kadar onun yanında yetişmeye devam etti.39 Dedesinin vefatı ile çok hüzünlenen Doğu, aylarca güreşten uzak durdu. Akabinde, aile büyüklerinden biri ona “Ölenle ölünmez. Şayet dedeni (...) şadetmek istiyorsan iyi bir pehlivan ol!” dedi. Bu sözler Yaşar Doğu üzerinde büyük tesir yaratarak güreşe dönmesine vesile oldu.40 On sekiz yaşına geldiğinde, Yaşar Doğu Kavak’ta gerçekleştirilen bir düğün güreşinde güçlü rakiplerini alt ederek pehlivan unvanını kazandı ve ilk kispetini giydi. O günden itibaren yöre halkınca “Yaşar Pehlivan” olarak anılmaya başladı.41 Bu güreşin akabinde ÇirişliKöyünde gerçekleşen güreş organizasyonunda kazandığı başarı ile yörenin önemli pehlivanlarından Sami Aker’in radarına girdi.42 Sami Aker, Yaşar Doğu’ya sarma gibi çeşitli oyunları öğretmiştir.

34 Ahmet Seven, Görüşmeyi yapan Yusuf Kesmen, 28 Ekim 2022.

35 Ahmet Seven, Cihan Pehlivanı Yaşar Doğu (Samsun: Etüt Yayınları, 2016), 15.

36 Gazanfer Doğu, Görüşmeyi yapan Can Kitaplı, Burak Alanyalıoğlu, Yağız Efe Burgucuoğlu, Yiğit Küçük,

Yusuf Kesmen, 29 Ekim 2022.

37 Ahmet Seven, Görüşmeyi yapan Yusuf Kesmen, 28 Ekim 2022.

38 Ahmet Seven, Görüşmeyi yapan Yusuf Kesmen, 28 Ekim 2022.

39 Ahmet Seven, Cihan Pehlivanı Yaşar Doğu (Samsun: Etüt Yayınları,2016), 15.

40 Ahmet Seven, Cihan Pehlivanı Yaşar Doğu (Samsun: Etüt Yayınları,2016), 17.

41 Ahmet Seven, Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu (Samsun)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.