Başbakan Demokratikleşme Paketi'ni açıkladı

SİYASET Haber Girişi : 30 Eylül 2013 15:31
Başbakan Demokratikleşme Paketi'ni açıkladı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başta Kürt sorununun çözümünda atılacak adımlar olmak üzere birçok konuda yeni uygulamaları içeren Demokratik Açılım Paketi'ni açıkladı.
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başta Kürt sorununun çözümünda atılacak adımlar olmak üzere birçok konuda yeni uygulamaları içeren Demokratik Açılım Paketi'ni açıkladı.

Seçim sisteminden başörtüsü yasağına kadar birçok uygulamanın değiştiği pakette şunlar yer alıyor:

İŞTE O PAKETİN İÇERİĞİ

Seçim sistemi değiştirmek içim adım atıyor. Seçim sistemini tartışmaya açıyoruz. 12 Eylül müdahalesinin ardından her zaman eleştiri konusu olmuştur seçim sistemi. Mevcut seçim sistemi yüzde 10 barajı Ak Parti'nin getirdiği sistem değildir. Biz 2002 seçimlerine girerken bu sistem uygulanıyordu. Yeni seçim sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda tek seçenek sunmuyoruz. Mevcut sistem yüzde 10 barajı ile devam edebiliriz. Barajı yüzde 5' çekip 5'li gruplarla daraltılmış bölge seçim sistemini getirebiliriz. Ülke barajını tamamen kaldırarak dar bölge seçim sisteminin getirebiliriz.

Siyasi partilere devlet yardımını genişletiyoruz. Devlet yardımı için yüzde 7 olan yardımı yüzde 3'e çekiyoruz. Yüzden 3'i artan oranlardan devalet yardımı yapılacaktır.

Siyasi partilerin teşkilatlanmasına kolaylık getiriyoruz. Beldelerde teşkilat kurma zorunluluğunu kaldırıyoruz.

Partilere eş genel başkanı sistemini uyguluma alanını getiriyoruz.

Siyasi partilşer kanununun 11 maddesinde yapacağımız değişiklikle siyasi p0artilere üye olmayı kısıtlayan maddeleri değiştiriyoruz. Oy verme hakkı olan herkesin üye olma hakkının önünü açıyoruz.

Farklı dil ve lehçelerde siyasi propanagnda imkanını getiriyoruz.

Ön seçimlerde farklı dil ve lehçelerde propaganda imkanını getiriyoruz.

Kişinin dili, ırkı, milliyeti, cinsiyeti, felsefi inancı ile suç işlenirse cezayı arttırıyoruz. Bu suçun cezasını 1 yıldan 3 yıla kadar arttırıyoruz. Kimse ayrımcılığa maruz kalmayacak.

Yaşam tarzına aygıyı güvence altına alıyoruz. Dini inancının gereğinin yerine getirilmesinin engellenmesini ceza kapsamına alıyoruz. Cebir tehdit kullanarak kimsenin inanç düşünceden kaynaklanan yaşam tarızna müdahaleye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getiriyoruz.

Klavyelere özgürlük getiriyoruz. Toplantı ve yürüyüş saatlerini uzatıyoruz. Açık alanlarda güneş batana kadar kapalı alanlarda saat 24'e kadar yapılacabilecek.

Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açıyoruz. Dünya örneklerini inceledik. Ülkemizde Türkçe dışındaki dillerde eğitim ve öğretim konusu düzenlenmiştir. arklı dil ve lehçelerde özel eğitim kurumu açılabilecek.

Köy isimlerinin değiştirilmesinin önündeki yasal engeli kaldırıyoruz. Köylerin 1980'lere kadar kullandıkları taarihi isimlerini yeni,den almalarını sağlıyoruz. İl ve ilçe isimlerinin de değiştirilmesi için yasal düzenleme gerekiyor.

Nevşehir Üniversitesi'nin ismi Hacı Bektaş Üniversitesi olarak değişecek.

Kişisel verilen korunmasına yasal güvence getiriyoruz. Kişisel verilere anayasal güvence getirmiştir.Kişilerin özel bilgileri ilgisiz kişiler tyarafından kullanılmayacak.

Yardım toplamadaki kısıtlamaları kaldırıyoruz. Vatandaşımız yardımlarını istediği yere verebilecek. Bu maddeler yasal düzenleme gerektiriyor.

İkinci kısım da idari düzenleme gerektiriyor.

Kılık kıyafet yönetmeliğini değiştirerek kamu kurumlarında başörtüsü yasağını kaldırıyoruz. KAdın ve erkeler için kısıtlayıcı hükümler kaldırılıyor. Kadın çalışanların giyimleri üzeirndeki ayrımcı ihlalleri kaldırıyoruz. TSK mensuplarını, emniyet mensuplarını, hakim ve savcıları ayrı tutuyoruz.

İlköğretim kurumlarındaki 'andımı 'uygulamasını kaldırıyoruz.İlkokullarda bu uygulamaya son veriyoruz.

Mor Gabriel manastırı vakfa iade ediliyor. Cumhuriyet tarihimiz boyunca en büyük hassasiyeti hükümetimiz gösterdi. Bu kapsamda 250'den fazla iade yaptık.

Roman enstütüsü kuracağız. İlgili bakanlık ve kurumlarımız çalışmalarını tamamlayacaklar. Barınma noktasında Roman vatandaşlarımız için TOKİ ile Roman konutları yapmaya başladık.

Bu süreci en kısa zamanda tamamlayacağız. Bu paketle birlikte Türkiye'nin kardeşliği güç kazanacak.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.