Akşemseddin’in İlim yolculuğu Kavak’tan başlamıştır

SAMSUN HABER Haber Girişi : 30 Mart 2022 17:31
Akşemseddin’in İlim yolculuğu Kavak’tan başlamıştır
Fatih Sultan Mehmedin hocası Akşemseddinin Kavak’ta bıraktığı manevi izleri bugün hala devam etmektedir.

Akşemseddin’in İlim yolculuğu Kavak’tan başlamıştır

 

Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kavak Halk Eğitim Salonunda düzenlenen “Akşemseddin ve Kavak” konulu konferansta konuştu.

 

Konferansa İl Milli Eğitim Müdürü Orhan Büyük, KA-DEF Genel Başkanı Bayram Erişgin, Belediye Kısım Müdürleri STK temsilcileri öğretmen ve öğrenciler katıldı.

 

Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdürü Ömer Pamuk’un açılış konuşmasıyla başlayan konferansta konuşan Ahmet Seven, Akşemseddin’in Babası Şeyh Şerafettin Hamza ile birlikte 1383 yılında 7 yaşında iken Samsunun Kavak İlçesine gelerek yerleştiğini ve burada bir müddet yaşadığını ifade etti.

 

Ahmet Seven konuşmasında: “Fatih Sultan Mehmedin hocası Akşemseddinin Kavak’ta bıraktığı manevi izleri bugün hala devam etmektedir. İlçede Akşemseddin’in Babası Şeyh Şerafettin Hamza’nın kabrinin yer alması da bunu ayrıca teyit etmektedir. Kaynaklarda belirtilen Amasya’nın Kavak İlçesi ifadesi bugünkü Kavak’la örtüşmektedir. Akşemsseddin ilim yolculuğuna Kavak’tan yola çıkmıştır. Bundan böyle Kavak’ta her yıl özellikle İstanbul’un Fetih günü olan 29 Mayıs’ta Akşemseddin’i anma gününün tertip edilmesini de uygun görüyorum. Bugünkü Kavakta baştanbaşa tekke ve vakıf kültürü hâkimdir. Bölge de yaşatılan kültür Kavak’ın adı bilinmeyen çok sayıda ilim adamlarına ev sahipliği yapmış olmasından kaynaklanmaktadır. Dedi.

 

Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili daha etkin çalışmaların başlayacağına da değinen Ahmet Seven’in verdiği “Akşemssedin ve Kavak” konulu konferansın ilk resmi konuşma olduğu ve yoğun ilgi gördüğü gözlendi. 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.