• İHSANBAŞKAN

Ahmet Ayık yenildi diyeceklerine öldü desinler

SPOR Haber Girişi : 13 Ağustos 2015 20:14
Ahmet Ayık yenildi diyeceklerine öldü desinler
Ahmet Ayık'ın şampiyonluğunda büyük katkısı bulunan Mahmut Atalay, Mexico City Oyunları'nda 78 kiloda Amerikalı Stephen Combs'u sayıyla, İtalyan Osvaldo Ferrari'yi açık farkla, İranlı Ali Muhammet Momeni'yi sayıyla, Koreli Suh'u 8

Ahmet Ayık yenildi diyeceklerine öldü desinler


Ahmet Ayık Güreş Olimpiyat Şampiyonu


37 yaşında Olimpiyat şampiyonu olma başarısını gösteren Atalay, 1968 yılında FILA tarafından "Dünyanın en teknik güreşçisi" ilan edilmiştir. 


1965, 1967 Dünya, 1967, 1970 Avrupa, 1964 Balkan şampiyonlukları bulunan, daha sonra Dünya Güreş Federasyonları Birliği (FILA) yönetim kurulu üyeliğine seçilen üçüncü Türk olan (Vehbi Emre ve Kemal Oktay'dan sonra) Ahmet Ayık, Meksika'da şampiyonluğuyla ilgili anılarını şöyle anlatıyor

"Meksika'nın rakımı yüksek olduğu için Milli Takımımız Bursa Uludağ'da kampa alınmıştı. O aralar 92-93 kilo gelmekteydim. Kampta Frank Medina adında kondisyoner ve beslenme uzmanı vardı. Frank, herkese özel yeleklerle el ve ayaklara takılacak ekipmanlar getirtmişti. Bu ekipmanlarla doldurduğu kurşundan ağırlıklarla Bursa Stadı'nın pistinde koşular yaptırıyordu. Kilomun üçte biri olan 31 kiloluk ağırlıklarla 31 tur atıyordum. Dağda da 100 metre koşuları yaptırıyordu.

Müsabakalara 20 gün kala Meksika'ya gittik. İlk günler rakımın yüksekliğinden dolayı nefes almakta bile zorlanıyorduk. Uyku düzenlerimiz de bozulmuştu. Bulgar'ı yendikten sonra Amerikalı ile yaptığım güreşte vücudum çalışmıyordu, neredeyse kıpırdayamıyordum. Bir ihtar puanı vermiştim. Süre kısalıyor, maç gidiyordu. Birden minder kenarına gelip bağıran Mahmut Atalay'ın sesini duydum: "Ahmet Ayık yenildi diyeceklerine öldü desinler" Rahmetli Atalay'ın bu uyarısıyla kendime geldim, var gücümle hamle yapıp bastırarak puan aldım ve karşılaşma berabere bitti..."


Ahmet Ayık'ın şampiyonluğunda büyük katkısı bulunan Mahmut Atalay, Mexico City Oyunları'nda 78 kiloda Amerikalı Stephen Combs'u sayıyla, İtalyan Osvaldo Ferrari'yi açık farkla, İranlı Ali Muhammet Momeni'yi sayıyla, Koreli Suh'u 8 dakika 37 saniyede tuşla yendi. Moğol Puren Dagvasuren ile berabere kalarak finale yükseldi. 

1966 Dünya,1959, 1963 Akdeniz Oyunları, 1965 Balkan Şampiyonu, 1966, 1967 Avrupa, 1965 Dünya ikincisi olan Mahmut Atalay'ın dönerek çok hızlı dalma, göğüs çaprazı, koltuk altı ve çipe gibi kendine özgü teknikleri vardı. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.