• İHSANBAŞKAN

Canik Belediyesi "Ensar ve muhacir" ruhunu canlandırdı

SAMSUN SEÇİM Haber Girişi : 29 Kasım 2014 20:52
 Canik Belediyesi
Canik Belediye Başkanı Osman Genç,'Türk milletine sığındılarsa, biz de onları kendi kardeşlerimiz gibi görerek din, dil, ırk ayrımı yapmadan elimizi uzatacağız'
 Canik Belediyesi 'Ensar ve muhacir' ruhunu canlandırdı

Canik Belediye Başkanı Osman Genç,"Türk milletine sığındılarsa, biz de onları kendi kardeşlerimiz gibi görerek din, dil, ırk ayrımı yapmadan elimizi uzatacağız."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A MİNNET

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri ile Canik Belediyesi tarafından düzenlenen 'Kalplere Hicret Gecesi'nde 100 mülteci aile ile 100 Türk aile bir araya getirildi. 'Kardeş Aile' projesi kapsamında aileler bir masada yemek yedi, duygusal anlar yaşandı. Mülteci Aileler adına yapılan konuşma da ," İslam kardeşliğinin burada tesis edildiğini belirtirken, Türkiye Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Allah razı olsun. Allah onun işlerini kolaylaştırsın. Yaptığı bu hayırların Mevla kat kat sevabını versin. Allah onu korusun. Bizlerin bu perişanlığına çaresizliğimize çare oldu. Allah ona uzun ömürler versin .O' Müslümanların Çaresizlerin ve müslümanların 'çaresi' dir. Şeklinde konuştu.

SAVAŞIN ORTASINDAN CANİK'İN KALBİNE

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri ile Canik Belediyesi tarafından düzenlenen 'Kalplere Hicret Gecesi'nde 100 mülteci aile ile 100 Türk aile bir araya getirildi. 'Kardeş Aile' projesi kapsamında aileler "Kalplere Hicret Projesi" kapsamında 100 Türk aile, 100 mülteci aileyle kardeş oldu. Buluşma etkinliğinde mülteci ailelerin çocuklarının oluşturduğu koro ise önce İstiklal Marşı, daha sonra ise ülkelerinin marşlarını seslendirdi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğrenim gören 200 öğrenci ile Canik Belediyesi tarafından düzenlenen 'Kalplere Hicret Gecesi'nde İlkadım, Canik ve Atakum ilçelerinde oturan 100 Türk aile ile Afganistan, Suriye ve Iraklı mülteci aileler bir araya getirilerek 'Kardeş Aile' projesi başlatıldı. Proje kapsamında Türk aileler, kardeş aile olarak kabul ettikleri mülteci ailelerin karşılaştıkları sorunlara yardımcı olacaklarını belirtti. Proje kapsamında aileler, dün akşam Canik Kültür Merkezi'nde bir araya gelerek aynı masada yemek yedi. Gecede Afganistanlı çocuklar Türk ve Afganistan bayrağı açıp iki ülkenin ulusal marşlarını okudu. Türkçe ve Arapça şiirlerin okunduğu gecede bazı katılımcılar gözyaşlarına hakim olamadı.

ENSAR VE MUHACİR KARDEŞLİĞİMİZ VAR

Programda söz alan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, dünyanınneresinde bir insanlık dramı varsa ülkenin kadirşinas evlatlarının yardıma koştuğunu ifade etti. Sadece komşu ülkeler Suriye'de Irak'ta değil, okyanus ötesindeki Myanmar'a, Arakan kamplarına Türk milletinin yardıma koştuğunu ifade eden Genç, "Bu aziz milletin evlatlarının geçmişte olduğu gibi Arakan'da, Suriye'de, Filistin'de, dünyanın neresinde bir zulüm varsa orada varlığını gösteren bir millet olma yolunda hızlı bir şekilde koştuğunu gördüm" dedi. Genç, söz konusu projeyle Hazreti Peygamber ve arkadaşlarının bin 400 yıl önce inşa ettiği ensar ve muhacir kardeşliğini Samsun'un Canik ilçesinde yeniden hayata geçirdiklerini belirterek, "Kalplere Hicret Projesi"ni gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Samsun'da yaşayan 100 Türk aileyle 100 mülteci aileyi buluşturarak onları kardeş aile yaptıklarını vurgulayan Genç, şunları kaydetti:"Samsunlu bir ailenin Afganlı bir aileyi, Suriyeli bir aileyi, Iraklı bir aileyi kardeş aile yaptığı bir gün. Bu şunu gösteriyor, kalu belada kardeş olanların bu dünyada da kardeş olduğunu gösteren bir birliktelik. Bu 100 aile, kardeş ailenin eğitim problemlerinden tutun da diğerlerine kadar bütün problemlerini çözme imkanını vadeden aileler." Şeklinde konuşmasını tamamladı. OMÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Peker ise söz konusu projeyle ensar ve muhacir kardeşliğinin yaşandığını ortaya koyarak , "Peygamberimiz döneminde gerçekleştirilmiş olan bu kardeşliğin günümüzde de olabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Samsunumuzda bunun örneğini başlatmış olduk. Bu örneğin başarıya ulaşacağına canı gönülden inanıyorum ve bunun tüm ülkemizde misal alınarak başka şehirlerimizde de yaşatılmaya çalışılacağı inancı içerisindeyim" şeklinde konuştu. Bahsi geçen projeyi tasarlayan öğrencilerden Kübra Kaya, mülteci ailelerin elinden tutarak onların sorunlarını kardeşlik hukuku içinde çözmek için "Kalplere Hicret Projesi" gerçekleştirmek istediklerini vurguladı. Bunun bir insanlık problemi olduğunu ve söz konusu projeye destek verilerek mülteci ailelerinin sorunlarının çözülebileceğini ifade eden Kaya, "Biz bu mevzu ile ilgili maddi ve manevi her türlü yardımı bekliyoruz. Arkadaşlarımız ile bir bir bu aileleri bulmak için hane hane gezdik. İnşallah Allah emeklerimizin karşılığını verir. Biz o ailelerin bu ülkeye gelmek mecburiyetinde oldukları için geldiğini biliyoruz ve onları bu güç günlerinde yardım etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

SURİYE'DE DRAM TÜRKİYE'DE HUZUR

Geceye katılan çocuklara sinema salonunda çizgi film izletildi. Sinevizyon gösterisiyle Suriye'de yaşanan dram bir kez daha gözler önüne serildi. Suriye, Irak ve Afganistanlı mültecilerin yaşadığı şehirlerden birisinin de Samsun olduğunu söyleyen Canik Belediyesi'nin Ak Partili Başkanı Osman Genç, "Suriye'nin diğer komşuları İsrail ile Ürdün sınır kapılarını kapatmış sadece Türkiye kapılarını açmıştır. Mültecilere duyarsız kalamazdık. Buna duyarlılık göstermek için ekibim ile İlahiyat Fakültesi'nde okuyan 200 öğrenciyle 'Kardeş Aile' projesini başlatıp aileleri buluşturduk. Bu ne demek ? Samsunlu ailelerin Afganlı, Suriyeli, bir aileyi kardeş ettiği bir gecedir" dedi. Projede yer alan İlahiyet Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi Kübra Kaya ise, "Bu projeyi Hazreti Peygamberin 'Gençlerle İletişim' dersinde başladık. Halk olarak mültecilere kötü yaklaşanlar da vardı. Ama biz onların elini tutmak istedik. Aslında bu bir insanlık sorunu, herkesin bu projeyle bizim yanımızda olmasını bekliyoruz" diye konuştu. Programın sonunda proje kapsamında bir araya gelerek kardeş aile olan aileler fotoğraf çektirdi.
M.Ramazan AKSOY-SABAH

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.