Samsun'da Jet imamlara geçit yok

GÜNDEM Haber Girişi : 20 Temmuz 2012 16:20
Samsun'da Jet imamlara geçit yok
Samsun İl Müftüsü Yard. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, önceki yıllarda teravih namazlarında yaşanan jet imam hadisesine karşı tavrımız nettir dedi.
 Samsun İl Müftüsü Yard. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, önceki yıllarda teravih namazlarında yaşanan jet imam hadisesine karşı tavırlarının net olduğunu belirterek, "Teravih namazları tadili erkana göre kılınacak. Yatsı namazı nasıl kılınıyorsa, teravihler de öyle kılınacak. Namazlar arasında ayrım yoktur. Hızlı bir şekilde namaz kılma ve kıldırma tarih boyu olmamıştır." dedi. Samsun İl Müftülüğü, On Bir Ayın Sultanı Ramazan’ın hakkıyla ve ruhuna uygun bir şekilde eda edilmesi için camilerde önemli düzenlemelere imza attı. Konuyla ilgili bilgi veren Samsun İl Müftüsü Yard. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, merkezi konumdaki bazı büyük camilerde kendisi dahil müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, il ve ilçe vaizleri, ilahiyat fakültesi öğretim üyeleri, emekli müftü ve İHL meslek dersleri öğretmenlerinin vaaz ve irşat hizmetlerinde bulunacağını kaydetti.

DİN GÖREVLİLERİ CEMAATLE BULUŞACAK 

İl genelindeki 2 bin 351 camide din görevlileri cemaatle buluşacak ve 747 camide mukabele okunacak. Jet imam konusunda din görevlilerini uyaran müftülük, teravihlerin aslına ve amacına uygun şekilde kıldırılmasını istiyor. Camilerde vaizler, teravih öncesinde Ramazan’ın önemi, faziletleri, namaz, oruç ve toplumsal bir takım meselelerle ilgili cemaate sohbet edecek. 

Teravih namazı kılan bayanlar için de camilerin üst katlarını klimalandıracaklarını ifade eden İl Müftüsü Yard. Doç. Dr. Öztürk, “Bayan cemaatimiz, erkeklerden daha çok ilgi gösteriyor. Bundan da memnuniyet duyuyoruz. Sadece Ramazan’da değil diğer zamanlarda da kullanmaları için camilerimizi kadın cemaatimize uygun hale getiriyoruz. Şu an istediğimiz seviyede değiliz ama iyiye gidiyoruz. Klimasızlık sıkıntısı var. Onların talimatını verdik. En kısa zamanda namaz kıldıkları yerler klimalandırılacak.” dedi. 

“JET İMAM OLURSA SORUŞTURMA AÇARIM”

Önceki yıllarda teravih namazlarında yaşanan jet imam hadisesine karşı tavırlarının net olduğunu ifade eden Müftü Yard. Doç. Dr. Öztürk, “Jet imam konusunda ilçe müftülerimizle toplantı yaptık. Teravih namazları tadili erkana göre kılınacak. Yatsı namazı nasıl kılınıyorsa, teravihler de öyle kılınacak. Namazlar arasında ayrım yoktur. Hızlı bir şekilde namaz kılma ve kıldırma tarih boyu olmamıştır. Peygamberimiz (sas) böyle bir namaz kılmamıştır. Teravihler 25 dakikanın altına düşmesin diye uyardık. Eskiye oranla biraz daha güzel olacak ve duyarsak da soruşturma açarız. Namaz, namaz gibi olmalıdır. İnsanların ibadetlerini sui istimal etmemeliyiz.” bilgisini verdi. 

“DAVULCULAR GELENEK, YAKINDAN ÇALMAMALI”

Ramazan davulcularının uzun yıllardır gelen bir geleneği yaşatmalarına rağmen davulcuların yüksek tonda davul çalmasını doğru bulmadığını söyleyen Öztürk, “Oruç tutan vatandaşlarımız, ya saatlerini kurup kalkıyor ya da yakınları uyandırıyor. Davulcular işlevini yitirdi ama bir geleneği yaşatıyorlar. Bu nedenle olması lazım. Buradaki amaç vatandaşı uyandırmak değildir. O sebepte insanların kapısı önünde çalınmamalıdır. Hasta ve bebekler uyandırılabilir. En güzeli uzaktan çalınmasıdır.” ifadelerini kullandı. 

Müftülüğün getirdiği diğer yenilikler ise şöyle: Yerel TV’lerde ve radyolarda irşat, mukabele ve iftar programları yapılacak. Sakal-ı Şerif bulunan 8 camide ziyaret günleri tertip edilecek, camilerde kadınların huzur içerisinde ibadetlerini yapabilmeleri sağlanacak, engellilerin gelebilecekleri 49 camide tedbir alınacak, çocukların camiye ve cemaate gelmelerinin teşvik edilmesi için vatandaşlar uyarılacak. Ayrıca, Kadir Gecesi’nde 61 cami sabah namazına kadar açık tutulacak. Huzurevi, hastane, hapishane, çocuk ıslahevi ve çocuk yuvası gibi yerler ziyaret edilecek, ihtiyaç sahibi öksüz, yetim, hasta, yaşlı, fakir ve engelli kimselerle ilgilenilecek. Ramazan ayı boyunca il müftülüğü ’Alo 190 Fetva Hattı’ ile saat 09.00-23.00 arası vatandaşlara hizmet verecek.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.