Opiyaç Tekkesi Restore Edildi
TARİHÇİ-YAZAR ELDAR UKA
Saha çalışmalarımıza ve Balkanlarda restore edilmiş yeni eserlerimizi ziayer etmeye devam ediyoruz...
Mostarda T.C. Vakıflar Genelmüdürlüğü tarafında restore edilen Opiyaç Tekkesini ziyaret ettim.
Şehovina' bölgesinde Opiyaç Tekkesi Mostar'da izleri hala görülebilen en eski Osmanlı yapısı olarak bilinmektedir. Šehovina bölgesinde Opiyaçevina olarak bilinen bir yerde inşa edilen Tekke'nin kalıntıları günümüze kadar mevcut kalmıştır. İlk kez İbrahim-Ağa Šarić'in Vakıfnamesi'nde adı geçen yapının halk arasında Prten-dede ve Suknen-dede adlı sufi kardeşler tarafından yaptırıldığı rivayet edilir.
Tekke aynı zamanda şehri ve KanuninSultan Süleyman Köprüsünü de koruyan bir rol de üstlenmiş olup, nesiller boyunca Opiyaç ailesinin üyeleri tarafından yönetilmiştir. Bunların arasında en ünlüsü Şeyh Juja'nın hocası olan Şeyh İsmail Opiyaç'tır.
Mostar'ın mağara taşından yapılmış, üzerinde yazı olmayan en eski şehit mezar taşları da yine burada bulunmaktadır. Tekke, semahana, meydan odası ve türbe gibi çeşitli odalardan oluşmaktadır ve 350 m²'lik bir alanı kaplıyordu. 1878 yılında Avusturya-Macaristan ordusunun girişi sırasında yıkılmış ve restorasyonu 2019 yılında başlamıştır.
Eldar Uka