• İHSANBAŞKAN

Mustafa DAĞISTANLI'nın Hayatı Kitap Olacak

SAMSUN HABER Haber Girişi : 04 Eylül 2016 12:19
Mustafa DAĞISTANLI'nın Hayatı Kitap Olacak
Türk Güreşinin Efsane isimlerinden ve sırtı yere gelmeyen güreşçilerinden birisi olan Mustafa Dağıstanlı'nın hayatı kitap oluyor.
Türk Güreşinin Efsane isimlerinden ve sırtı yere gelmeyen güreşçilerinden 3 Dünya ve 2 Olimpiyat Şampiyonluğuna sahip Milli Güreşçimiz Mustafa Dağıstanlı'nın hayatı kitap oluyor.

Türk Güreşinin Sembol İsmi Yaşar Doğu'nun yetiştirdiği talebelerinden ve  Güreş Tarihimizin önemli isimlerinden Mustafa Dağıstanlı Yaşar Doğu kitabının yazarı  Arş.Yazar Ahmet Seven'e konuştu. 


Dağıstanlı, genç yaşta güreşe veda ettiğini ifade ederek; 'Eğer Yaşar Doğu erken yaşta vefat etmemiş olsaydı güreş hayatım devam ederdi. Çünkü o bana güreşi bıraktırmazdı' diyerek konuştu.


Ahmet Seven Ocak 2016 yılında birinci Ağustos 2016 yılında da ikinci baskısını yaptığı Yaşar Doğu'nun Tüm yönleriyle hayatını içeren kitabı Mustafa Dağıstanlı'ya takdim etti. Dağıstanlı kitabı severek okuyacağını, böyle bir çalışmanın güreş tarihimizde önemli bir boşluğu doldurduğuna inandığını söyleyerek Ahmet Sevene teşekkür etti. 


Kitap çalışmaları için hazırlıklara başlandığını ifade eden Seven güreş tarihimizin önemli isimlerinden ve aynı zamanda hemşehrimiz olan Mustafa Dağıstanlı ağabeyimiz ile doğduğu köy olan Ayvacık Söğütpınar köyünden başlayıp Samsun Merkezi ve Ankara-İstanbul olmak üzere değişik yerlerde söyleşilerin devam edeceğini söyledi. Seven bu arada kendisini yakından tanıyan akrabaları yakınları dostları  ve sporcular ile de görüşmelerin yapılacağını söyleyerek ellerinde hatırat veya bilgi olanların kendisiyle irtibat kurularak bilgilerini paylaşmalarını istediğini de sözlerine ekledi.

 

İRTİBAT:

mail:

[email protected]

Tel: 0532 727 95 04 


Mustafa DAĞISTANLI Kimdir?


11 Mart 1931 yılında Samsun'un Çarşamba (şimdiki  Ayvacık) İlçesine bağlı Söğütpınar köyünde dünyaya geldi. Küçük yaşta güreşe başladı. Minder güreşine vatani görevini yaparken başladı. 1954 yılında milli takıma kabul edildi. Üç defa Dünya Şampiyonasını kazandı. İki altın madalyasını da ( 1956 Melbourne ve 1960 Roma) Olimpiyat Oyunlarında elde etti. Türk Güreşinin Sembolü Yaşar Doğu'nun yetiştirdiği talebelerindendir.


Aslen Kafkas kökenlidir. Osmanlı Rus Savaşı (1877-1878 ) sonrası Kafkasya'dan hicret etmek zorunda bırakılan dedeleri  Türkiye'ye gelip yerleşmişlerdir. 


Şampiyonluk Dereceleri


1954 yılı Tokyo-Japonya da Serbest stil 57 Kg da Dünya 1.


1955 yılı Barcelona-İspanya' da Greko-Romen stil 57 Kg da Akdeniz

Oyunları 1.

1956 yılı İstanbul da Serbest Stil 62 Kg da Dünya kupası 1.


1956 yılı Melbourne Olimpiyatlarında Serbest stil 57 Kg da 1.


1957 yılı İstanbul da Serbest stil 62 Kg da Dünya 1.


1959 yılı Tahran-İran da Serbest stil 62 Kg da Dünya 1.


l960 yılı Burgaz'da Serbest stil 62 Kg da Balkan 1.


1960 yılı Roma Olimpiyatlarında Serbest Stil 62 Kg da 1.


Kendine has en iyi güreş teknikleri; Yerden kaldırıp ters sarma, Dana bağı dalış pozisyonuna girerken uygulamak.


Türkiye ve uluslararası şampiyonalarda, yenilgisi olmayan ilk güreşçidir.


1973-1980 yıllarında Adalet Partisi Samsun Milletvekili olarak TBMM' de görev yaptı.


Evli 7 çocuk babasıdır. Ankara'da ikamet etmektedir.


Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibidir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.