İŞTE BU VATAN BÖYLE KURTULDU

GÜNDEM Haber Girişi : 02 Nisan 2013 18:34
İŞTE BU VATAN BÖYLE KURTULDU
Birinci Dünya Savaşı'nı gören Siirtli son gazinin anlattıkları tüylerini diken diken edecek. Savaşın en soğuk ve acımasız halini gören son gazi, Başbakan Erdoğan'la görüşmek istiyor…

Birinci Dünya Savaşı'nı gören Siirtli son gazinin anlattıkları tüylerini diken diken edecek. Savaşın en soğuk ve acımasız halini gören son gazi, Başbakan Erdoğan'la görüşmek istiyor…

Bülent Kaya ve Ömer Süt'ün haberi... 

Siirt'te yaşayan Birinci Dünya Savaşı'nın son gazisi Mehmet Esen, o yılları dün gibi hatırlıyor. Osmanlı İmparatorluğu tarafından silah altına alınan 128 yaşındaki Mehmet Esen, o dönem yaşananları anlatıyor.

Ağrı Patnos'ta Rus ordusu ve Ermeni çeteleriyle mücadele eden son gazi, cephede yaşadıklarından bahsederken sesi titriyor, geçmişe gidiyordu.

AÇLIKTAN AYAKKABISINI YEMİŞ

Cepheye 20 kişi ile gittiklerini söyleyen Mehmet Dede, uzun süre buğday ve arpa ile beslendiklerini sonra açlıktan ayakkabımı pişirdim, yedim açıklamasıyla savaşın acımasız yönünü gözler önüne serdi. Dönemin komutanının bu tablo karşısında ağladığını sözlerine ekleyen Mehmet Dede, o zamanki sert doğa koşullarından dert yandı: Askerleri düşman ve savaş değil kar öldürdü.

128 YAŞINDA AMA HAFIZA HALA CANLI

Türkçe konuşamayan Mehmet Dede'nin hafızası o kadar diri ki, hem çarpıştığı Rus ve Ermeni birliklerinin komutanlarının isimlerini hem de Mustafa Kemal Atatürk'ün 1916 yılındaki Diyarbakır ziyaretini hatırlıyor:

"ONLAR TÜRK ÜNİFORMASI DEĞİL, ÇIKARIN"

"Savaşta bizim üzerimizde şali şapik vardı. Rus askerleri ölünce onların elbiseleri giydik. Patnoslu Hasan Paşa'nın emrindeydik. Komutan bize ‘onlar Türk üniforması değil, çıkarın' dedi. O zaman Rusların komutanı Niko, Ermenilerin ise Aramyan idi… Mustafa Kemal'i 1916 yılında Diyarbakır'da gördüm, Atatürk ne uzun ne kısaydı, yakışıklıydı"

"PKK SİLAH BIRAKMALI"

Mehmet Esen 128 yaşında olmasına rağmen Türkiye'nin gündemini takip ediyor. Çözüm süreciyle ilgili olarak değerlendirmede bulunan Esen, terör örgütü PKK'nın silah bırakması gerektiğini savundu. İşte Esen'in konuyla ilgili açıklamaları:

"PKK'nın silah bırakması gerekiyor, devlet nasıl silah bıraksın… Türkler ve Kürtler kardeştir… Osman İmparatorluğu'ndaki kardeşliği bugüne de taşımamız gerekiyor."

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN DAVET BEKLİYOR

Siirt Valisi Ahmet Aydın'dan bir ‘ev' sözü alan ve 4 evlilik yaşayan Mehmet Esen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmek ister misin sorusuna çok net bir şekilde cevaplıyor:

"Mecbur, Ulu'l emirdir, çağırsalar giderim."

UZUN YAŞAMANIN SIRRI

Eruh Kaymakamı Levent Yazıcı'nın bizimle tanıştırdığı son gazi Mehmet Esen'in neden bu kadar uzun yaşadığının sırrı, sigara kullanmaması ve dağdan toplayıp pişirip içtiği otlarda gizli…

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.