Havza’nın Sel İmtihanı
Ahmet SEVEN Samsun Bülten
Samsun Valiliği günlerdir adeta "geliyorum" diyen felakete karşı uyarılarını sıralıyordu. Gökyüzü karardı, hava ağırlaştı ve nihayet o beklenen ama hazırlıksız yakalanılan sağanak, kaplıcalar diyarı, turizm gözbebeğimiz Havza’yı vurdu.
Havza’da yağmur sadece toprağa düşmedi; sele dönüştü, felaketi beraberinde getirdi. Yüzlerce iş yerini su bastı, araçlar kağıt gemiler gibi akıntıya kapılıp gitti. Vatandaşımızın emeği, sermayesi çamura bulandı. Öncelikle tüm Havzalı hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Ancak "geçmiş olsun" demek sadece acıyı paylaşmaktır; asıl mesele bu acının tekrar etmemesini sağlamaktır.
Dere Yatakları İhmale Gelmez
Hatırlayın, çok değil yakın zamanda Sinop’un ilçelerinde de benzer manzaraları izlemedik mi? Dere yataklarındaki taşkınların nasıl bir yıkıma yol açtığını acı tecrübelerle öğrenmedik mi? Havza’nın tam kalbinden geçen dereler için vaktinde alınmayan önlemler, bugün bizi bu noktaya getirdi.
"Yıllardır bir şey olmuyor, yine olmaz" mantığı, belediyecilikte en büyük tuzaktır. On yıl bir şey olmaz, yirmi yıl bir şey olmaz; ama gün gelir doğa kendine ait olanı bir saatte geri alır. İşte o bir saat, yılların birikimini süpürüp götürür.
Devletimiz varolsun
Olayın vahameti karşısında Samsun Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız anında sahaya inerek müdahale ettiler, büyük fedakarlık gösterdiler. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Dr. Mehmet Muş, bölgeye gelerek acıyı paylaştı ve gerekenin yapılacağını ifade etti. Devletin sıcak eli oradaydı, bu takdire şayandır.
Ancak burada durup düşünmemiz gereken bir nokta var: Neden hep olaydan sonra yaraları sarıyoruz? Neden yara açılmadan dikmiyoruz?
Belediyecilik sadece asfalt dökmek, yol yapmakla bitmiyor. Asıl belediyecilik, tehlikenin nereden geleceğini önceden fark edip kalıcı çözümler üretmektir. Havza Belediyesi ve Başkan Murat İkiz bu olaydan ders çıkarmalıdır. Bakın, o büyük paralar harcanarak yapılan yollar, bir saatlik sel karşısında çöp oldu, tahrip oldu. Eğer Havza Belediyesi, şehrin en stratejik sorunu olan dere yataklarının ıslahı konusunda daha duyarlı olsaydı, bugün bu tabloyu konuşmuyor olacaktık.
Gün gelir makyaj dökülür, takke düşer kel görünür. Görsel yatırımların, "makyaj" projelerin sel suları karşısında hiçbir hükmünün olmadığını bir kez daha acı bir şekilde gördük. İdarecilik bir heves işi değil, bir irade ve öngörü işidir.
Yeni Bir Havza İçin Milat Olsun
Havza; Organize Sanayi Bölgesi’yle, demiryolu hattıyla, tarihi dokusu ve şifalı kaplıcalarıyla Samsun’un en özel ilçelerinden biridir. Bu potansiyeli sel sularına teslim edemeyiz. Devletimizin tüm imkanlarıyla, çevre illerden gelen takviye güçlerle yapılan hummalı çalışma elbet meyvesini verecek, ilçemiz ayağa kalkacaktır. Bizim kuşkumuz yoktur ki; bu felaket Havza için "yeni bir Havza"nın doğuşu adına bir milat olacaktır.
Bu son olsun. Ders çıkarılmayan her felaket, bir sonrakinin davetiyesidir. Allah tekrarından korusun, tüm Havza’nın başı sağ olsun.
Ahmet SEVEN Samsun Bülten



