Samsun'da Kim kimdir?
Yayınlanma : 15 Temmuz 2026 01:25
Düzenleme : 15 Temmuz 2026 01:27

Ahmet SEZGİN ( EĞİTİMCİ-ŞAİR-YAZAR)

Ahmet SEZGİN ( EĞİTİMCİ-ŞAİR-YAZAR)
1966 yılında Samsun / Terme’de doğdu. 1988’de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fak. Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümünden “Peyami Safa’nın Yalnızız Romanı Üzerine Bir İnceleme” adlı lisans teziyle mezun oldu.

Ahmet SEZGİN ( EĞİTİMCİ-ŞAİR-YAZAR)

        1966 yılında Samsun / Terme’de doğdu. 1988’de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fak. Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümünden “Peyami Safa’nın Yalnızız Romanı Üzerine Bir İnceleme” adlı lisans teziyle mezun oldu.

       1989 yılında İstanbul / Kartal Anadolu Lisesinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak öğretmenlik mesleğine başlayan Ahmet Sezgin; birçok lise ve özel öğretim kurumunda görev yaptı. Sezgin; Terme / Temel Kır Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesinde görev yapmakta iken Şubat 2026'da emekli oldu. Ama yazmaya, çeşitli okul ve kurumlarda eğitim ve kültür alanında seminerler vermeye devam etmektedir.

       Ahmet Sezgin, 1987-1988 yılları arasında bir grup üniversiteli arkadaşıyla “Mesaj” isimli bir kültür-edebiyat dergisi çıkardı. Deneme, inceleme, biyografi, anı, hikâye ve şiirleri Mavera, Türk Edebiyatı, İslamî Edebiyat, Güneysu, Kırağı, Ay Vakti, Yedi İklim, Yolcu, Kültür Dünyası, Yeni Dünya, Berceste, Bir Nokta, Seviye, Hece Taşları, Gergef, Samsun Kültür-Sanat, Bütünşehir, Halk Edebiyatı, Şehir Defteri, Sebilürreşad, Dil ve Edebiyat, Bilgi Pınarı gibi dergilerle birçok ulusal gazetede yayımlandı. İnsaniyetnet, Kitaphaber ve Simurgedebiyat siteleri ile bazı dergilerde yazmaya devam etmektedir. 

 İki şiiri bestelendi. Şiir ve anı yazma yarışmalarında ödüller kazandı.

“Kar Renkli Çocukluğum” isimli kitabı, TYB tarafından 2024 yılının en iyi hatıra kitabı (en iyi yazarı) ödülüne lâyık görüldü.

       Şair-Yazar Ahmet Sezgin’in yayımlanmış kitapları şunlardır: “Türk Edebiyatında Ölüm Şiirleri Antolojisi” (Cengiz Yalçın ile, Ünlem Yay., 1993), “Güllerimi Ver Anne” (Şiir, Etüt Yay., 1999, 2007), “Termeli Yazarlar ve Şairler Ansiklopedisi” (Biyografi, Samsun 2012), “Aşk Medeniyetine Yolculuk” (Deneme, Etüt Yay., 2014, 2017, 2019, 2023), “Kırk Yazardan Kırk Hikâye” (Etüt Yay., 2020), “Ortaokullar İçin Hikâye Seçkisi” (Etüt Yay., 2020, 2023), “Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız” (Derleme, Etüt Yay., 2020), “Hüzün Yağmurları” (Şiir, Klaros Yay.,  2020, 2023, Son Adım Yayınları, 2026), “Gençler İçin Hikâye Antolojisi” (Etüt Yay., 2022), “Ayağa Kalk Sakarya” (Deneme, Etüt Yay., 2023, 2024), “Kar Renkli Çocukluğum” (Anı, Ateş Yay., 2024, 2025), Dört Yazarın Kaleminden Terme ( Eftalit Yay., 2025)

       Türkiye Yazarlar Birliği üyesi Ahmet Sezgin, evli olup iki çocuk babası, bir torun dedesidir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.