Balık kavağa çıkınca ne anlama gelir?

SAMSUN HABER Haber Girişi : 19 Nisan 2022 10:47
Balık kavağa çıkınca ne anlama gelir?
Balık kavağa çıkınca deyiminin hikâyesi: Balığın çok fazla tutulduğu günlerde ise, Tophane'den Rumeli Kavağına ve Üsküdar'dan Anadolu Kavağına kadar her yere çeşitli vasıtalarla götürülüp satılırmış. ... Bu deyim, bir işin hiçbir zaman olmayacağını anlatm

BALIK KAVAĞA ÇIKAR MI?..

 

Vaktiyle çıkarmış. Aslında “Kavak” sadece bildiğimiz kavak ağacı değil. Osmanlılar’da bir şehre giriş yapan emtianın gümrükleme işleminin yapıldığı yere de Kavak denirdi.Hemen her şehirde “Kavak” isimli bir mahal bulunur bu yüzden. Samsun, Erzurum, İzmir, Amasya…. İstanbulda da Rumeli,Anadolu ve Üsküdar Kavakları. ..Denizden yakalanan balıklar sabah erken bu kavaklara çıkartılır, gümrüklendikten sonra şehirdeki tezgahlara gidermiş. İşte balığın Kavağa çıkma hikayesi…

 

Balık kavağa çıkınca ne anlama gelir?

 

Balık kavağa çıkınca deyiminin hikâyesi: Balığın çok fazla tutulduğu günlerde ise, Tophane'den Rumeli Kavağına ve Üsküdar'dan Anadolu Kavağına kadar her yere çeşitli vasıtalarla götürülüp satılırmış. ... Bu deyim, bir işin hiçbir zaman olmayacağını anlatmak için kullanılır. Her şey bedava olacak, Balık kavağa çıkarsa.

 

Balık kavak ağacına çıkar mı?

 

Güya, balığın kavak ağacına çıkması nasıl imkânsız ise, bu tür vaatlerin gerçekleşmesininde öyle imkânsız olduğu anlatılmaktadır. ... Kavaklar, çok rüzgârlı ve akıntılı olduğu için burada balık avlamak imkânsız gibidir. Hatta bu bölgede balık da fazla eğleşmez ve burada balık tutulup karaya çıkarılamaz.

 

Kavak Osmanlıca'da gümrükleme yeri anlamı taşıyor. Gümrük noktalarına verilen isim olarak geziyor. Ticaret yolu üzerinde yer alan Samsunun Kavak İlçesi'nin ismi de buradan geliyor. 

 

Mümin Yıldıztaş/Tarihçi

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.