Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven, kitapların ve okumanın toplum hayatındaki yeri ve önemine dikkat çeken çarpıcı açıklamalarda bulundu. "Beden hava ile, ruh okuma ile nefes alır" diyen Seven, kitapları "ruhun can suyu" olarak tanımladı ve okuma alışkanlığının bireyler ve toplumlar için hayati bir zorunluluk olduğunu vurguladı.
Seven'in en çok öne çıkan tespiti ise "Kitap okumayan toplumlar birbirlerinin canlarına okurlar" sözü oldu. Bu ifadesiyle, okumanın sadece bilgi edinme aracı olmadığını, aynı zamanda empati kurma, farklı bakış açılarını anlama ve hoşgörülü bir toplum inşa etme açısından temel bir unsur olduğunu belirtti.
Kitaplar, bize sadece tarihi, bilimi veya sanatı öğretmekle kalmaz. Aynı zamanda bizi farklı dünyalara götürür, karakterlerin duygularını anlamamızı sağlar ve olaylara onların gözünden bakmamıza olanak tanır. Bu süreç, bireyin empati yeteneğini geliştirir ve toplumsal huzur için büyük bir katkı sağlar.
Seven'in de dediği gibi, okumayan bir toplum, ortak bir kültürel ve entelektüel zeminden yoksun kalır. Bu durum, bireyler arası iletişimi zorlaştırır, önyargıları besler ve çatışma potansiyelini artırır. Kitaplar, farklı düşüncelerin bir araya geldiği, tartışılabildiği ve olgunlaşabildiği bir platform sunar. Bu platform olmadan, toplumlar kendi içine kapanmaya ve zamanla yozlaşmaya mahkumdur.
Sonuç olarak, kitap okuma alışkanlığı, bir toplumun geleceği için atılacak en önemli adımlardan biridir. Ahmet Seven'in sözleri, bu gerçeği bir kez daha gözler önüne seriyor ve hepimize ruhumuzu beslemeyi, yani kitap okumayı hatırlatıyor.
#Samsun #AhmetSeven #KitapOkumak #Toplum #Kültür #Edebiyat