Yaşar Doğu kitabının Yazarı Ahmet SEVENle söyleşi
Abdulbaki Kara sordu
SİZİN İÇİN YAŞAR DOĞU KİMDİR?
Güreş deyince akla Yaşar Doğu gelir. Yaşar Doğu deyince de güreş gelir. Bu iki isim birbiriyle özdeşleşmiştir. Samsunun ilk Dünya, Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonluğu Samsunlu Yaşar Doğu'ya aittir. Türk Güreşinin Sembolü olarak tarihe geçen ve Türk Güreşinin efsane ismi olarak bilinen Yaşar Doğu kendi elde ettiği başarılarının yanı sıra Ankarada kurduğu güreş kulübüyle çok sayıda güreşçi yetiştirerek Milli Takıma kabul ettirmiş onların Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonu olmasını sağlamıştır.
O Yaşar Doğu ki Anadolu'yu karış karış gezerek gözüne kestirdiği pehlivanları Ankara'ya getirip işe yerleştirmiş, onları yetiştirerek uluslararası dereceler almalarına katkıda bulunmuştur. Bu davranışı tek Yaşar Doğuda görmek mümkündür. Anadolu topraklarından nasıl yiğitler çıktığını fedakârane gayretleriyle göstermiştir. Türk Güreşinin bugün geldiği yolda onun izi vardır. Ülkemizin dört bir yanına şampiyonlar yetiştirip hediye etmiştir. Anadolu'da köylere varıncaya kadar tanınmış sevilip sayılmıştır.
O hem sporcu, hep hoca hem güreş adamı hem de güreşe felsefe kazandıran bir isimdir.
Yaşar Doğu minderde doğup hayatını minderde kaybeden bir mücadele adamıdır. Türk Güreşinin Sembolüdür. Yiğittir kahramandır soyludur. Güzel ahlak abidesidir. Güreşimizin dava ve tefekkür adamıdır. Türk Büyüğüdür.
Dünya aynı yüzyıl içerisinde iki büyük harp yaşamış, birçok ülke felaket derecesinde ekonomik bunalımlara sürüklenmiş bulunmaktaydı. Bu arada Türkiye Cumhuriyeti Kurtuluş savaşından yeni çıkmış, toparlanma süreci yaşıyordu. Doğu bloku ülkeleri sancı içerisindeydi. Yoksulluk ciddi boyutlara ulaşmıştı. Anadolu insanı tarihin bu zorlu günlerinde yanık yüreğine su serpecek bir yiğit arıyordu.
İşte böyle bir zamanda Yaşar Doğu isimli bir Anadolu yiğidi çayırlardan fırlayıp milletlerarası minderlere uzanıyor, Milletine yüz görümlüğü gibi şampiyonluklar hediye ediyordu. Bayrağımız göndere çekilirken, ulusların gözleri ona takılıyor, defalarca dinletilen İstiklal Marşımız unutulmamak üzere hafızalara yerleştiriyordu.
İşte bu kahramanın adı Yaşar Doğuydu.
Talebelerinden İsmet Atlı onun için;
"Güreşten başka bir şeyle uğraşmadı. Ne ticari ne zirai, sigara vs. hiçbir kötü alışkanlığı yoktu... Türkiye'de hiçbir sanatçıya, sporcuya, hiç bir faniye ona yapılan sevgi gösterisi kimseye yapılmadı. Devlet başkanları, başvekiller, memurlar, esnaflar, şehirli ve köylüler, sanatkârlar, çobanından yüce ordumuzun generallerine ve erlerine kadar; Yaşar Doğu el üstünde tutulmuştur. Bu büyük sevgiyi güreş hayatı ile kazanmıştır" demektedir.
Onun varlığı özelde Samsun genelde Türk milleti için bulunmaz bir şanstır.
Bugün bu memlekette güreş saygın spor dalları arasında yer alıyor, güreşçilerimiz adap erkân takip ediyorlarsa kuşkusuz bunda Yaşar Doğu'nun büyük payı vardır.
Onların şampiyon oldukları dönemi ve içerisinde bulundukları imkânsızlıkları anlatmaya kalkışsak kitaplık çapta yazı yazmak zorunda kalacağımızı biliyorum. Böyle bir zamanda dünyaya meydan okudular. Elde ettikleri şampiyonluklarla İstiklal Marşımızı ezberletircesine okuttular. Türk gibi kuvvetli sözünü duyurdular.
Fatih Sultan Mehmedin İstanbul'u fethiyle 'ortaçağ'ı kapatıp 'yeniçağ'ı açtığı gibi, Yaşar Doğu'da güreş tarihimizde yeni bir dönemin açılmasına sebep olmuştur.
Şahsında topladığı ağırbaşlı, alçak gönüllü, cesur, yiğit ve yardımsever tavırlarıyla öne çıkan Yaşar Doğu hem bileğine, hem de yüreğine karşı kuvvetliydi. Gözü ve gönlü pekti. Samimi ve dürüsttü. Özüyle sözü birdi. Yalanı ve riyası yoktu. Dinine bağlılık, ona kuvvet ve güven kazandırmıştı. Haksızlık karşısında susmaz susanları da sevmezdi. Çok konuşmaz fakat konuşunca yerinde konuşurdu. Muhatapları onun her sözünü dikkatle dinler, yerine getirmiş olmanın sevincini yaşardı.
Sizden öncekiler çığır açmamış olsaydı bugün hiçbir yere gidemezsiniz.
Ömrünü güreşe vakfeden bu büyük ve örnek insanın yeri doldurulamamış ve daha uzun yıllar da doldurulamayacağı görülmektedir.
Yaşar Doğu kendi ve kendinden sonraki dönemleri etkilemiş bu spora gönül verenler onun açtığı çığırdan yürümüşlerdir. Peki, onlar için biz ne yaptık?
İsimlerini verdiğimiz spor salonları, okullar, yollar, mahalleler vs...
Fakat bir şeyi unuttuk! Felsefelerini, gayelerini... Bir davanın felsefesinden gayesinden uzaklaşırsanız geriye isimleri yazılı tabelalar kalır. Öyle de oldu. Onları tabelalarda yaşatmaya çalıştık fakat ruhlarda yaşatamadık. Bugün süslü laflar edip onun felsefesinden uzaklaşanlar af edilmez bir haksızlığa sebep oluyorlar. Gerçeği konuşmak farklı şey, onu gerçeğe dönüştürmek farklı şeydir.
Batılılar örümcekten kahraman çıkartıyor. Filmlerde dizilerde kahramanlar üretip bunları pazarlamaya çalışıyorlar. Onun hayat mücadelesi başarıları zaferleri filmlere alınarak günümüze aktarılmalı ondan ders almanın yolları araştırılmalıdır. Hayatı ders olarak anlatılmalıdır. O aynı zamanda bizim milli kahramanımızdır.
Yaşar Doğuyu anlamak imkânsızlıklardan imkân çıkarmayı anlamaktır. Yaşar Doğuyu anlamak Türkün Gücünü anlamaktır. Mücadeleyi güzel ahlakı sporun bir millet için önemini anlamaktır. Vatan millet bayrak sevdasına bağlılığın sınırsızlığını anlamaktır
Benim için Yaşar Doğu bir isimden öte böyle bir felsefedir.
GÜREŞÇİLİK ALANINDA SAMSUNDA ADINA YAPILAN PROJELERDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
Kavakta Yaşar Doğunun ismini taşıyan Güreş Eğitim merkezi vardır. Burada uluslararası minderlerde önemli başarılara imza atan geleceğin sporcuları yetişmektedir.
Yaşar Doğu adına daha etkin projeler yapılması gerekirken maalesef yapılmamıştır. Bunu bir talihsizlik olarak görüyorum. Yaşar Doğu adını taşıyan bir Güreş kulübünün olması gerekirdi. Okul ayrı kulüp ayrı şeydir. Samsunda yetişen gençlerimiz maalesef başka illerde kurulmuş olan kulüplerde güreş yapmakta başarıları oraya kaydedilmektedir.
YAŞAR DOĞU SPOR ÖDÜLLERİNİN SAMSUNDA VERİLMESİNİ İSTİYORUZ
Ulusal anlamda Yaşar Doğu Spor Ödüllerinin Samsunda tertiplenmesini istiyoruz. Bununla ilgili olarak görüşmelerimiz devam ediyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ile konuyu eni konu görüştük. İlgili dilekçemizi verdik. Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Sn. İsmail Hakkı Kasapoğlu bu konunun yanında duruyor. Konun takipçisi olmaya gayret ediyorum.
SAMSUNDA GENÇLERE GÜREŞÇİLİK ALANINDA BİR EĞİTİM VERİLİYOR MU BAHSEDER MİSİNİZ?
Güreş alanında belediyelerin bünyesinde yer alan güreş eğitimleri verilmekte ancak kıt imkânlarla yürütüldüğü için yetersiz kalmaktadır. Gençlerimizin gerekli desteği görmediği kanaatindeyim. Eğer destek verilebilirse Samsundan çok daha fazla şampiyon sporcularımız çıkacaktır.
Şahsıma Yaşar Doğuyu konuşma imkânı verdiğiniz için Teşekkür ediyorum.