Vezirköprülü Halk Ozanı Aşık Rasim Gencin hikayesi

SAMSUN HABER Haber Girişi : 16 Eylül 2024 22:48
Vezirköprülü Halk Ozanı Aşık Rasim Gencin hikayesi
Âşık Rasim Genç 01.01.1963 yılında Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı Çorakdere Köyünde doğmuş. İlkokulu köyünde bitirmiş. İmkânsızlıkları yüzündün tahsiline devam edememiş. Gençlik yıllarında köyde çobanlık yapmış.

 

Arş. Yazar

Ahmet SEVEN

Samsun Yazarlar Derneği Başkanı

Âşık Rasim Genç 01.01.1963 yılında Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı Çorakdere Köyünde doğmuş. İlkokulu köyünde bitirmiş. İmkânsızlıkları yüzünden tahsiline devam edememiş. Gençlik yıllarında köyde çobanlık yapmış. Daha sonra da inşaatlarda amele olarak çalışmaya başlamış.

 

 

Çocuk yaşlarda yazmaya başladığı şiir onun için bir sığınak ve dert ortağı olmuş. Eline sazını da alıp tezenesini tellere vurunca sazına şiirleri de eşlik etmiş.

 

Bu arada enteresan bir hikâyesi var Rasim Gençin. Ankara'da amele olarak inşaatlarda çalıştığı yıllarda yazdığı şiirleri Vezirköprü de yayınlanan gazeteye gönderiyor. Genç Ankara'da çalışırken şiirleri de gazete de yayınlanmaya devam ediyor. Bu şiirler o yıllarda (2003) Vezirköprü'de Kaymakamlık görevi yapan Şevket Cinbir'in dikkatini çekiyor. Kimdir bu adam neyin nesidir onunla tanışmak istiyorum diyor. Araştırıyorlar ve diyorlar ki; Bu şu şiirlerin şairiAnkara'da inşaatlarda amele olarak çalışıyor. Kaymakam bu cevap üzerine;  ' Haber salın gelsin görüşelim' diyor.  Aşık Rasim Gençle irtibata geçiliyor. Vezirköprü'ye gelmesi sağlanıyor. Daha sonra ne oluyor biliyor musunuz? Kaymakam Şevket Cinbir büyük bir kadirşinaslık örneği göstererek Şaire 'Vezirköprü Köylerine Hizmet Götürme Birliği'nde iş veriyor. Ardından da ekliyor; ' Böyle bir şairin memleketi dışında kalması gönlüm razı olmazdı'

 

Bununla da kalmıyor Kaymakam Cinbir, Gençin ilk şiir kitabını yayınlanmasını üstleniyor.

 

Şevket Cinbir'i ben de yakından tanıyıp çok defa sohbet etme fırsatı buldum. Nev-i Şahsına Münhasır değerlerden birisi. Evvela bu güzel tavrı için bugün bile hala kendisine teşekkür ediyorum. Aradan yıllar geçti. Ancak Şevket Cinbir'i benim şahsımda unutturmayan işte bu hadise olmuştur.

 

Benim Aşık Rasim Gençle tanışmam 2010 yılına rastlıyor. Vezirköprü'nün İmircik Köyünde bir yemekte tanışmıştım. Samsun Yazarlar Derneği Başkanlığını yaptığımı öğrenince elinde kitapla yanıma gelmiş ve imzalayarak takdim etmişti. Günün yoğunluğundan da olacak ki o anda kitabına göz atıp bir iki şiirini okuma fırsatı bulamamıştım. Tabi buna şahsımın ihmali de diyebilirim. Bir anlık gaflet işte.

 

Yemekten bir iki saat sonra topluluktan ayrılıp Vezirköprü'ye gelmiş, çay bahçesinde veda çayı içmek istiyordum. Çayı söylemiştim ki aklıma Rasim Genç'in hediye ettiği şiir kitabı geldi. Hemen gidip arabadan aldım ve Vezirköprü'nün akşam kızıllığının çayın rengine eşlik ettiği bir güzel avluda ulu çınarların serinliği altında okumaya başladım. Bir iki üç derken şiirlerin öyle sıradan olmadığını gördüm. Bir kez daha pişmanlıkla kendimi suçladım. Şaire karşı büyük hata etmiştim. Bu şiirlerin sahibini tekrar görüp sohbet etmeden Vezirköprü'den ayrılamazdım. Hemen köyde tanıdıklarımı,  telefonla arayıp Rasim Gençle mutlaka görüşmeliyim diyerek haber ulaştırdım. Aradan geçen iki saat sonra Rasim Gençle birlikte çaylarımızı yudumluyorduk.

 

Kısa bir süre sonra Rasim Genç Samsun Yazarlar Derneğimize üye oldu. Samsunda gerçekleştirdiğimiz faaliyetlere onu da davet ettik. Şair ve Yazar arkadaşlarımızla tanışıp buluşmasını sağladık. Yani bir nebze olsun katkımız olsun istedik.

 

Geçtiğimiz günlerde Vezirköprü'ye bir ziyaretim oldu. Önceden haberleştiğimiz üzere Âşık Rasim Gençin Köprülü Mehmet Paşa parkında kitaplarını teşhir ettiği yerde buldum. Görüştük sohbet ettik. Son kitabı olan 'Vezirköprü Sevdası' isimli kitabını imzaladı.

 

Şairlik başka bir şey. Âşık Rasim Genç alaylı olmasına rağmen mekteplilere tez konusu oluyordu. Zaten Anadolumuzda Halk Âşıklarının çoğunun durumu böyleydi. Âşıklıkta mürekkep yalamak yetmiyordu. Bade içilmeliydi. Rasim Genç bir yudum da olsa rüyasında badeyi içmişti.

 

Âşık Rasim Genç Vezirköprü için bir değerdir. Gittiği yerlerde Vezirköprü'nün tanıtımına da ciddi katkı sağladığını belirtmeliyim. Zaten Vezirköprülüyüm demesi yeterli oluyor. Bunu birilerine anlatmak zor olsa da, böyle insanlarımızın kıymeti sağlığında bilinmelidir.

 

Bu arada Edebiyat bilimcisi OMÜ Öğretim Üyesi değerli dostum Doç. Dr. Şahin Köktürk Bey'e de Âşık Rasim Gençle ilgili çalışmalarda önayak olduğu için buradan teşekkür ediyorum. Mücevherin değerini sarraf bilir.

 

Aşık Rasim Genç'in yayınlanan şiir kitapları:

İlk şiir kitabı "Yavrum Ağlamayın" 2002 İkinci kitabı  "Zalim Gurbet" 2006, Üçüncü kitabı "Hayat Ağacı" 2008, Dördüncü kitabı 2010 "Gelsene Dost"  Beşinci kitabı  "Felek Peşimde Gezer" 2012 ve 'Vezirköprü Sevdası' 2015

 

Rasim Gençe muhabbetlerimle, nice yıllar muvaffakiyetlerinin devamını diliyorum.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.