Toplumsal panik

                                          Toplumsal panik

         Gerek pandemi ve gerekse ondan sonra oluşan ekonomik sarsıntının peşine oluşan toplumsal panik ve psikolojik düşme oluşmuştur.

          Ekonomisi bir nebze iyi olanların harcamalarını kapatması sonucunda diğer kesimlerin de sadece mutfak ve genel ihtiyaçlarına yönelmesi sonucunda piyasalardaki daralma üretimin de düşmesine yol açmıştır. Uzun vade program ile çalışan işletmeler ise ihracata yönelmiştir.

           İç piyasada ise üretimin ve arzın düşmesi ise fiyatlarda aşırı bir yükselmeye tabiri caizse hak etmediği etiketlere ulaşmıştır. Aşırı pahalılaşan ürünleri alan vatandaşların ise öncelikle gelirlerinin geride kalması sonrada harcamalara yetmemesi gibi durum ortaya çıkmıştır.

           Elinde kaynak olan insanlar ise parasını bu erimeden kurtarmak için altın ve döviz gibi kaynaklara yöneltmiştir. Öncelikle koruma niyetiyle başladıkları durum bir anda havadan para kazanma yoluna dönüşmüştür.

            Piyasalardaki dönmeyen para ile ekonomi kilitlenme yoluna girmiştir.

Bu durumda DENGE unsuru olacak bankalar ise mevcut elindeki kaynaklarla yüksek faizli kredilere yönelmiştir. Böylelikle vatandaş ekonomilerini yüksek faizle borçlanarak kurtarmaya çalışmıştır.

             Oysaki bankalar vatandaşa tüketimde çok düşük faizle ekonomik canlanma sağlasaydı, ayrıca diğer taraftan yine ekonomik bir savaş içine düşmüş olan ve bu nedenle adeta kafası karma karışık olmuş üretim kesimine de, UZMANLARIYLA ücretsiz hizmet vererek, danışmanlık yapıp, gerek iştirak olarak ve gerekse ucuz kredilerle çıkış yolları sağlasalardı daralmış olan döngüyü açarlardı. Maalesef bu yolu hiçbir banka denemedi. Ya da kolay yolu seçerek tabiri caizse bahçeye giren tavuğu yolar gibi yüksek faizle insanları yolma yolunu seçmiştir.

             Vatandaşımızın verdiği tepki panik ve bocalamadır. Bir taraftan pandemi kıskacında diğer taraftan ise ekonomi kıskacındadır.

             Devletimiz ve belediyeler ise, elindeki kaynaklarla sosyal yardımlara yönelmiş, toplumun en düşük katmanlarını ayakta tutmaya çalışmış ve çalışmaya da devam etmektedir.

             Çalışanlara yapılan zamlar, sadece hastayı rahatlatmış ama tedavisine ise mazhar olamamıştır. Panik ataklar ise devam etmektedir. Vatandaş çıkış yolu aramak yerine bocalamaya devam etmektedir.

            Üretimde ki yüksek maliyetlerden dolayı vatandaş üretime yönelememektedir. Gerek döviz ve gerekse altın birikimi yaparak elindeki kaynakları üretime yöneltememektedir.

             Bunlar çevremde edindiğim gözlem sonuçlarıdır.

   

Etiketler : Ahmet Köksal
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.