Tiran Ulusal ve Tarih Müzesi

TARİH Haber Girişi : 16 Şubat 2024 21:17
Tiran Ulusal ve Tarih Müzesi

 

Tiran Ulusal ve Tarih Müzesi

 

Araştırmacı-Tarihçi Yazar Edar UKA

 

Tiran Ulusal ve Tarih Müzesi Tiran Ulusal Tarih ve Arkeolji müzesini doyasıya geziyoruz ve geçmişten günüze kadar Arnavutlarin tarihini ve tarihi eserlerini öğreniyoruz.

 

Bir sefer şunu ifade etmek istiyorum. Tiran özgürlük meydanında yapılmış olan bu devasa müze, uzun yıllar retorasyon sebebi ile ziyaretçilere açık değildi. Restorasyonu tamamlanan müze 27.000 m2 üzeinde yapılmış, tarihi eserler ise 18.000 m2 üzerinde sergilenmiştir. 8 bölümünden oluşan Ulusal Müze binlerce eseri kendi bünyesinde barındırıp, Arnavutluğun enbüyük müze sıralamasına girmektedir.

 

Antik dönemden başlayan eserler hronolojik olarak, Arnavutluğun modern tarihine kadar dayanıyor. Biliyoruz ki M.Ö. Aranvutluk bölgesi çok yoğun bir yerleşik alanına sahipti. Adreatic Denizinin vermiş olduğu ticari önenle Antik Yunan Medeniyetiyle ister ticari, isterse se de yönetim açisindan cidii manada etkilenmiştir .

 

Paylaşmış olduğum fotoğraflarda göreceğiniz gibi Yunan Tanrilarinin ve yapilmiş olan seramik küplerde kullanilan motiflerin, Kret ve Miken bölgesine ait olduğunu görebiliriz. Yani bu kültür M.Ö. 3500 yılında gelişmeye başlamış ve bugünku Arnavutluk başta olmak üzere butün Dalmaçya bölgesini ve iç Balkanları kapsamıştir. Akabinde Ilirler ve Arbanaslar dönemi, Karadağın Balşiç ailesinde kalma eserler, Butrint, Kruja, Berat, Gjirokastra gibi eski şehirlerden bulunan eserler müzede sergilenmektedir.

 

Müzenin ekinci etapında Osmanlı dönemine ait el yazmalar, tarih olarak 1380 den başlayan süreci takip etmektedir. Tarihi belgler, toponomastik haritaları, kılıçlar, kalkanlar gibi Osmanlı dönemine ait eserler sergilenmektedir. Yaklaṣık bir saatlik bir ziyaretimiz esnasında gezdiğimiz Arnavutluk Ulusal Müze, bizlerde derin bir tarihi yolculuğumuzda iz braktı. Şimdilik diğer bir ziyeretimizde görüṣmek üzere diyelim.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.