Sendikaya üye olan polisler takipte

GÜNDEM Haber Girişi : 20 Aralık 2012 20:24
Sendikaya üye olan polisler takipte
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bir grup polis tarafından kısa süre önce kurulan Emniyet-Sen’in faaliyetinin durdurulması talebini reddetti. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü polislere “sendikaya üye olmayın”
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bir grup polis tarafından kısa süre önce kurulan Emniyet-Sen’in faaliyetinin durdurulması talebini reddetti. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü polislere “sendikaya üye olmayın” uyarısı yapıyor, banka hesaplarına el koyuyor.

Emniyet teşkilatı çalışanlarının özlük ve sosyal haklarını korumak ve geliştirmek için geçtiğimiz ay 7 polis memuru tarafından kurulan Emniyet Sendikası’na (EMNİYET-SEN) Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından savaş açıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazarak, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 90. maddesine istinaden Emniyet-Sen’in faaliyetinin durdurulmasını talep etti. Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün durdurma talebini reddetti. Cumhuriyet Savcısı Ahmet Cemal Gürgen tarafından yazılan yazı, EGM Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne gönderildi.

DİSİPLİN SORUŞTURMASI

Ancak sendikanın kuruluş dilekçesini valiliğe veren polislerin başına gelmeyen kalmadı. Anayasa’ya göre polislerin sendika kuramayacağını belirten Emniyet Genel Müdürlüğü, sendikayla ilgili yasal işlem başlattı. Sendika kurucuları hakkında ilk olarak Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından disiplin soruşturması açılırken, 81 ilin emniyet müdürlüklerine gönderilen Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar imzalı bir yazıda ise polislere, sendikaya üye olmaları halinde haklarında disiplin soruşturması açılacağı yönünde uyarı yapıldı.

GÖZALTINA ALINDI İSTİFA ETTİ

Ancak yaşananlar bununla da kalmadı. Sendikanın kurucu üyelerinden Atilla A. 13 yıl önce terör örgütü DHKP-C’ye yönelik yapılan bir soruşturma kapsamında ele geçirilen bir belgede adı geçtiği gerekçesiyle iki hafta önce gözaltına alındı. Sendikanın kuruluşunun ardından gözaltına alınan Atilla A., savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Atilla A. aynı gün sendikadan istifa etti. Diğer kurucu 7 polis hakkında yürütülen disiplin soruşturmaları ise halen devam ediyor. Adana ’da çeşitli birimlerde görev yapan sendika üyesi 5 polis memurunun da koruma şubeye atandığı ve memurlardan üçüne bugüne kadar hiç kullanılmayan ve içi boş olan bir sağlık binasını koruma görevi verildiği öğrenildi.

HESABA EL KONULDU

Sendikanın kurucu üyelerinden ve Mali İdari Teşkilatlanmadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Metin Karakuş ’un kendi adına olan ve sendika için para toplanan banka hesabına da İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından el koyuldu. Bankaya gönderdiği yazıda, “hesapta izinsiz olarak para toplandığını” belirten Emniyet Genel Müdürlüğü, sendikanın yasal olmadığı gerekçesiyle hesabı bloke ettirerek hesaptaki paraya da el koydu.

4 BİN ÜYEYE ULAŞTI

Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tüm bu uğraşları Emniyet Sen’in hızla büyümesine engel olamadı. Sendikanın kısa süre içerisinde üye sayısının 4 bine yaklaştığını belirten Emniyet-Sen’in iki kurucu üyesi Ömer Osman Ceylan ve Metin Karakuş, yaşanan süreci VATAN’a değerlendirdi. Teşkilatın tamamının sendikaya destek verdiğini söyleyen Ceylan ve Karakuş Emniyet Genel Müdürlüğü ’nün yayınladığı tehditkar yazı sebebiyle insanların şimdilik “bekle gör” politikasında olduğunu belirttiler.

GAZETE ÇIKARIYORLAR


Sendikanın giderek güçlendiğini ve Ocak ayının sonunda da Genel Kurul yapacaklarını belirten kurucu üye Osman Ceylan sendikaya üye olan polislerin “Devriye” isimli bir gazete çıkardıklarını belirterek “İnsanlar polisleri kaba, cahil, biligisiz olarak görüyor. Ama biz öyle değiliz” dedi.

‘ALO 170’ POLİS İÇİN ÇALIŞMIYOR’

Polisin sendikalaşması gerekliliğini belirten Ömer Ceylan bir polis memurunun yaşadığı olayı şöyle anlatıyor: “Bir polis memuru emniyeti Çalışma Bakanlığı’nın “Alo 170” hattına şikayet ediyor. ‘Emniyet beni bayramda 9 gün izinsiz çalıştırdı ama fazla mesai vermedi’ diyor. Bakanlıktan 1 ay sonra cevap geliyor, ‘Biz buna bakamayız’ diye. Ama çalışan ihbar ediyor nasıl bakamazsınız. Gelin işlem yapın Emniyet Genel Müdürlüğü hakkında o zaman”

“Bizi kabul etmeyen tek birim Emniyet Genel Müdürlüğü” diyen Karakuş, “Biz bunu da şöyle açıklıyoruz, kimse hükümdarlığını başkasına kaptırmak istemez. Bizi kendilerine rakip olarak görüyorlar ama biz kimseye rakip değiliz. Biz arkadaşlarıma sahip çıkılmasından başka bir şey istemiyoruz. Kimsenin hükümdarlığında gözümüz yok” dedi.

Sendikaya genelde akademi mezunu olan polislerin rütbe korkusundan destek vermediğini, hatta sosyal medyada karşı grup oluşturduklarını söyleyen Ceylan, polislik mesleğinin tecrübe gerektirdiğini belirterek “İnisiyatif kullanman gereken zamanlar olur. Neticede sen ve vatandaş var orada. Hiçbir tecrübesi olmayan bütün bilgisi kağıt üzerinde olan biri gelse ne yapabilir?” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.