• İHSANBAŞKAN

Orta Çağ Döneminde Perast Tarihi

KÖŞE YAZILARI Haber Girişi : 02 Nisan 2023 13:44
Orta Çağ Döneminde Perast Tarihi

Orta Çağ Döneminde Perast Tarihi

Perast kotor Belediyrsine bağlı küçük bir sahil kasabasıdır.Tamamen taş yapılardan oluşan çok sakin bir Adriyatik şehridir.

 

Şehri birçok sarayı ve kliseleri ile nam salmıştır, ayrica XIV yy. ait birde Tersane vardı. Ilk denizcilik okulu perasta açılmıştır. Risnotilerin bir kabilesi olan Iliryalılar Anti Kaçğın erken dönemlerinden beri burada yaşamıṣlardır. Risnotiler, Risan bölgedisinde deniz kıyısında kendi krallıklarını Kraliçe Teuta döneminde kurdular.

 

O dönemde ünlü Ingiliz arkeolog Arthur Evans tarafından keşvedilen kendi paralarını basmışlardı.

 

Roma seferinden sonra Teutanın ölümünden bölge birsüre durgunlaştı, ve ardından yakınlarda ki Risan, hristiyanlık döneminin başından bir Roma koloni yerleşimi olarak yeniden bir toplanma yaşadı.

 

Roma hakimiyetinde municipium statüsüne kavuşan yerleṣim, kaynkalarda Rihnikus ( Risan Körfezi) adını vermişlerdir. I. ve II. yy. liman ticareti olarak zirve yaptı. Nitekim zaman ilerledikçe Orta Çağ döneminde bir nevi Vendikliler kültürü de hakim olmaya başlamıştır.

 

Bir ada inşa ederek St. Petersburga adanmış bir manastir inşa etmişlerdir. Bu şekilde Perast, Kotorlularıb egemenliği altına girmiştir. Venedik yömetimi sırasında Kotor, Prçine ve Dobrota ile birlikte bir konumdayidı. XIV hatta XV yy. ilk tersaneye sahipti. 1512 de Perast filosunun 60 gemisi vardı. Persat denizciliğin zirvesini XVIII yy. yaşamıştır.

 

Tarhiçi-Araştırmacı Eldar Uka

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.