Mustafa Dağıstanlı: 200 gram kan vererek kilo düştüm

          Üç Olimpiyat ve iki Dünya  Şampiyonluğu bulunan Mustafa Dağıstanlı Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven’le Samsun’da yaptığı 18.08.2015 tarihli görüşmede Ahmet Seven'e şunları anlatmıştı:

 

Şampiyon olmamda Yaşar Doğu'nun büyük katkısı var

 

    Melbourne, yani 1956 O zaman kilo düşmemiz gerekiyor. Yani tartıya çıkacağız. Benim 57 kilo olmam gerekiyor ama o zamanki kilom 62. Tabii bir takım oyunu bu olimpiyatlar. Ben aslında 62'de de birinci olurum fakat amaç çok madalya götürmek. 62 kiloda Bayram var. Yaşar Doğu o da altın alsın istiyor. Bana diyorlar ki 'Kilonu düş' Saunaya gittik, kilo düşüyoruz. Düştüm düştüm, 500 gramım kaldı. Ama mümkün değil düşemiyorum. Celal Atik dedi ki: '200 gramın kaldı, ağzına bir şey koymayacaksın sabaha kadar bir şeyin kalmaz' Ben kendimi biliyorum mümkün değil olmaz bu hesap. 'Olmaz hocam ben biraz daha kalayım' dedim. Yaşar Doğu araya girdi; 'Adam senin yaşın kadar güreşmiş sen daha mı iyi bileceksin' dedi bana.

    Sabah oldu, benim dediğim doğru kiloyu düşememişim. Saunada ölüyorum. Nasıl bir stres nasıl bir sıcak. Yaşar Hoca; '1000 sayıyoruz deyin, ama 3000 sayın, düşsün o kilosunu' diyormuş. Benden gram ter çıkmıyor. En sonunda Celal Atik aldı havluyu benim omzuma koydu. Nasıl sert testere gibi geldi. Aman dedim beynim zonkluyor bana dokunma. O sırada Rusların güreşçisi beni yattığım yerde gördü ve bana masaj yaptı. Meğer Yaşar Doğu bunu görmüş ve bana çok kızmış; 'Hocasına dokunma diyor, elin gâvuruna masaj yaptırıyor' diye. Neyse sonunda ben inat ettim ve o kiloyu düştüm. Maçın öncesinde ağzıma su bile koymadan güreştim. 57 kiloda altını kaptım. Yaşar Hoca müsabakadan sonra beni sevinçle kucağına aldı dedi ki; 'Şimdi seni affettim' Ben yapmıştım ki hocam diye sorunca; “Daha ne yapacaksın elin gâvuruna masaj yaptırmıştın” onu dedi.

 

 

     200 gram fazlalığımı kan vererek düşürdüm

 

     Melbourne’de 200 gram fazla kilomu bir türlü düşürememiştim. Tartı sırama az bir süre kalmıştı. Doktorumuz Mahir Dermanver'e  gittim. Orada tartıldım 200 gram fazlam olduğunu gördüm. Doktora, ben bu işin yolunu buldum dedim. Nedir bu işin yolu diye sordu. Benden 200 gram kan alacaksın. Böylece kilo düşmüş olacağım dedim. Olmaz öyle şey dedi. Olur diyerek ısrar ettim. Nasılsa bu fazlalıkla güreş yapamam dedim. Sonunda benden 200 gram kan aldı. Benim çıktığım kantarın başında Alman Federasyonu yetkilileri vardı. Çıktım tamı tamamına kiloma düşmüşüm. Merak ettiler. Kibrit çöpü koyarak kantarı denemek istediler. Ve bir oh çekerek kantardan indim. Nihayet kilomu vermiştim.

 

   Bu olaydan sonra müsabakalara katılan Mustafa Dağıstanlı, Japon Minoru Iizuka’yı 3-0 sayıyla, ABD’li Allen’i 5 dakika 30 saniyede tuşla, Alman Alfred Kaemmerer’i 3-0 sayıyla, İranlı Muhammet Mehdi Yakubi’yi 2-1 sayıyla, Sovyet Mikhail Şakhov’u 3-0 sayıyla yenerek Melbourne’de 1956 Olimpiyat şampiyonu oldu.

 

  1957 ve 1959 Dünya şampiyonluklarından sonra 1960 Roma’da ikinci Olimpiyat altınını ve Balkan şampiyonluğunu alacak olan Dağıstanlı, Türk güreş tarihinde üst üste üç Dünya ve iki Olimpiyat şampiyonluğu kazanan ilk ve tek sporcu ünvanını kazandı

 
  • 4 / 1 Mustafa Dağıstanlı: 200 gram kan vererek kilo düştüm 0

  • 4 / 2 Mustafa Dağıstanlı: 200 gram kan vererek kilo düştüm 1

  • 4 / 3 Mustafa Dağıstanlı: 200 gram kan vererek kilo düştüm 2

  • 4 / 4 Mustafa Dağıstanlı: 200 gram kan vererek kilo düştüm 3

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
sağ blok