Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız

GÜNDEM Haber Girişi : 25 Ekim 2023 01:16
Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız

Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen üst düzey İsrail-Filistin oturumunda konuştu.

 

Orta Doğu'da durumun "her saat" daha da kötüye gittiğine dikkati çeken Guterres, "Gazze'deki savaş giderek şiddetleniyor ve bölgeye yayılma riski artıyor." uyarısında bulundu.

 

Guterres, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirdiği saldırıları kınadığını belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 

"Ancak Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor. Topraklarının adım adım yerleşim yerleri tarafından ele geçirilmesine ve şiddete şahit oluyor. Ekonomileri yıkılmış, insanlar yerlerinden edilmiş ve evleri yerle bir edilmiş durumda. Siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı."

 

BM Genel Sekreteri, "Filistinlilerin siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı" dedi.

 

İsrail'in toplu cezalandırma yönteminin kabul edilemez olduğunu belirten Guterres, "savaşın bile kuralları vardır" vurgusu yaptı. 

 

İsrail'den tepki

Guterres'in bu sözleri İsrail'i öfkelendirdi.

 

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen "7 Ekim'den sonra dengeli yaklaşım diye bir şey yok" sözleri ile Guterres'in açıklamalarına tepki gösterdi, Genel Sekreter ile görüşmesini iptal ettiğini duyurdu.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan da Guterres'in istifa etmesini istedi.

BM: Henüz iptale ilişkin bilgilendirilmedik

BM Sözcülüğü ofisi de konuya ilişkin açıklama yaptı.

Cohen'in, sosyal medya platformundaki paylaşımının görüldüğü aktarılan açıklamada, "İptale ilişkin henüz bize resmi bir bilgilendirme yapılmadı." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, BM Güvenlik Konseyinde söylenenlere ilişkin yorum yapılmayacağı kaydedildi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.