Haftanın Röportaj Konuğu: (Şair) Alaeddin Dursun

RÖPORTAJ Haber Girişi : 19 Şubat 2024 11:44
Haftanın Röportaj Konuğu: (Şair) Alaeddin Dursun

Eğitimci Yazar Celalettin TUTKUN'un konuğu Alaeddin Dursun oldu

 

Haftanın Konuğu: (Şair) Alaeddin Dursun

 

Halk şairi Alâeddin Dursun hayata şiirle bağlanmış, şiirle tutunmuş bir gönül ve sevgi insanı. Bundan önceki yıllarda Alaeddin Dursun ve eşi Havva Dursun; çocukları için yaptıkları fedakârlıklarından dolayı; çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından " Yılın Annesi" ve "Yılın Babası"  ödüllerine lâyık görülmüşler. TRT’de yayınlanan “Ömür dediğin” programının konuğu olmuşlar. Bugüne gelindiğinde ise “Eğer ömrüm yeterse yalnızca duygularımı son nefese kadar yazmak, yazmak, yazmak.” Diyen şairimizle yaptığımız röportajımızı ilgi ile okuyacağınızı umuyorum.

 

Alâeddin Bey, röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Öncelikle sizi daha yakından tanımak isteriz. Alâeddin dursun kimdir?

1958 yılında dünyaya geldim.  Samsun’un Ondokuz Mayıs ilçesi, Engiz doğumluyum.

İlk ve Orta eğitiminden sonra 1972-1976 yıllarında Almanya Berlin’de bulundum. 1978-1980 yıllarında Eğridir, Bolu, Ankara ve Van illerinde komando olarak askerlik görevimi yaptım. Şiire olan tutkunluğum askerlik yıllarında başladı.1981 yılında evlendim. Üç evladım engelli olarak dünyaya geldi. 2019 Haziran ayında ikiz evlatlarımdan oğlum Hasan Hüseyin’i, 2020 Şubat ayında oğlum Ahmet Mücahid’i, 2021 Aralık ayında eşim Havva hanımı ve 2022 Temmuz ayında kızım Cansu Sultan’ı kaybettim.

Uzun bir süre Samsun ve Bafra’da şiir dinletilerine katıldım. Şiirlerim Artvin, Samsun, Bafra ve 19 Mayıs ilçelerindeki yerel gazetelerinde yayınlandı. Aynı zamanda yerel radyolarda şiirlerim seslendirildi.

Yayınlamış olduğum şiir kitaplarımda; sevda, engellilik, hiciv, çocuk ve yöresel tarzlara yer vermeye çalıştım.

Bunların dışında “Atakum Şiir Akşamları” Antolojisi’nde, “Çocuklara Şiirler” Antolojisinde, “Mısraların Arasında Şiir” Antolojisin de, “Yolu Güneşin Doğduğu Şehirden Geçen Şairler” –Şiir Seçkisi, “Şairlerin Dilinden Yunus Emre” ve “Sekiz Şair-68 Şiir Artvinli Kalemler” seçki kitaplarında da şiirlerim yer aldı

Elli beş şiirim Hüseyin Akçam, Kemal Kosif, Ali Çakır, Mustafa Ekinci, Mustafa Alperen, Âşık Kaptani, İsa Kahraman, Prof. Dr. Murat Şenel Önaldı ve Süleyman Avcı tarafından bestelendi.

24 Kasım 2019 tarihinde Ankara’da T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Halk Şairi unvanını aldım.

 

2-“Sevda Çiçeğim”, “Gül Goncası”, “Mehtaplı Geceler”, “Yüreğimin Sesi”, Sevgi Dolu Çocuklar” ”Yanaştım Son Limana” ve “Loş Işıklar Altında”, “Yar beyaz atlı” isimli kitaplar yayınladınız. Şiir ile yoğrulmuş bir yaşam görüyorum. Şiire olan ilginiz nasıl başladı?

Benim şiirlere ilgim çocukluğumda başladı. Askerlik yıllarında ise serbest şiir olarak ilk şiir denemelerimi karalamaya başladım. Daha sonra Samsun ve ilçelerindeki şiir akşamlarına katılmaya başladım ve hece vezniyle şiirler yazmaya başladım. Sonrasında ise kitaplarım yayınlandı.

Son yayınlanan “Yar beyaz atlı” sekizinci şiir kitabımdır. Şu aralar 9. şiir kitabım ve Roman kitabı çalışmalarım son aşamaya geldi. İnşallah bahsettiğim eserlerimi de yayınlayacağım.

 

3- Sizce şiir nedir? Şair kimdir?

Şiir bence duygularını, düşüncelerini, hayallerini, hayatını, çocuklarını, aileni, arkadaşlarını, vatanını, milletini, bayrağını, yaşadıklarını, kısa öz, ama anlamı çok olan dörtlükler de dile getirmek; sevdayı, sevgiyi, mutluluğu, her şiirde anlam katarak satırlara dökmektir.

Şairlik ise kısaca: Şiir yazan, okuyan, söyleyen, halkın arasına girip kendini ifade etmektir.

 

4-Siz çetin imtihanlardan geçtiniz ve yılın babası seçildiniz. İzlediğim bir röportajınızda “Ben şiirlerimi eşime ve çocuklarıma yazdım” demiştiniz. Şairliğiniz ile aileniz arasında nasıl bir bağlantı bulunuyor.

Ben ve eşim her yıl yılın annesi babası seçildik. Çocuklara en iyi şekilde imkân sağlayarak, çocuklarımızın eli ayağı, kolu, dili olduk. Arkadaşlarımıza,  dostlarımıza, komşulara, ziyaretimize gelenlere öyle bir intiba bıraktık. Sizin dediğiniz gibi şiirlerimin çoğunu eşime ve çocuklarıma yazdım.  Eşimi, çocuklarımı kaybettikten sonra aynı duygularla yazmaya devam ettim. Benim çok hoşuma gidiyor eşim ve çocuklarım için yazmak.  Yazdıkça stresimi atıyorum. Dünya benim oluyor, mutlu oluyorum. Ölene kadar yazmaya devam edeceğim.

 

5- Siz aynı zamanda kültür bakanlığı halk şairisiniz? Halk şairi nedir?

Kısaca halk şairi: Halkın içinden gelen, şiir yazan ve söyleyendir. Kitaplarınızı, şiirlerinizi okuyuculara, halka ulaştırmaktır, takdir edilmektir.

 

6- TRT de yayınlanan “Ömür dediğin” isimli çok seyredilen bir Televizyon programının da konuğu oldunuz. Bu süreci de bize aktarabilir misiniz?

TRT de yayınlanan “Ömür Dediğin” programının çekiminden önce Anadolu ajansı “Evlada Adanan Ömürler” programı için iki defa çekim yaptı. Akabinde vali, kaymakam, belediye başkanı, emniyet müdürü, jandarma komutanı, müftü ve birçok milletvekili ziyaretimize geldi. Bunun yanı sıra yurtdışından ziyaretimize gelenler oldu. Her biri internette yayınlandı. Ömür dediğin programının sunumunu yapan Zeliha Hanım roman yazarı bir arkadaşımızla irtibat kurarak Aralık 2020 de telefon açtı ve irtibata geçti. Sonrasında bizde kabul ettik ve 2021 Ocak ayında ilk hafta çekime geldiler. Yedi sekiz saatlik bir çekim oldu. Daha sonra TRT de iki defa yayınlandı. Ömür dediğin programının 229 bölümü benim için çok önem taşıyor. Bu bölüm Dursun ailesinin yaşadığı çok güzel ve anlamlı hayatın özeti diyebiliriz.

 

7- Bu güne kadar hangi yazarları ve şairleri okudunuz ve şu aralar hangi yazarları takip ediyorsunuz? Yazarlık kariyerinizde tesiri altına kaldığınız yazarlar, edipler oldu mu diye sorsam cevabınız ne olurdu?

Ben çocukluğumda ve gençlik yıllarımda Reşat Nuri Güntekin, Fakir Baykurt, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Ayşe Kulin gibi yazarların romanlarını okuma imkânı buldum. Cemal Safi, Neyzen Tevfik, Atilla ilhan, Nazım Hikmet, Cemal Süreya, Özdemir Asaf okuduğum şairler arasındadır. Cemal Safi’yi (mekânı cennet olsun), hep örnek aldım. Ayrıca Samsun’lu yazarlardan Obalı Âşık Mustafa Bilir’i, İbrahim Coşar’ı ve tüm sevda şiirleri yazan şairleri kendime örnek aldım diyebilirim.

 

8-Şu aralar ne gibi çalışmalar içerisindesiniz?

Bildiğiniz gibi yalnız yaşıyorum. Şiiri sakın bir ortamda yazıyorum. Sevda şiirlerinden oluşan bir şiir kitabı ve hayatımı anlatan, çocukluğumdan bu ana kadar geçen yıllarımı anlatan bir roman çalışmam var inşallah. Bu iki kitabı yayınlamak, amacım bu, inşallah olur

 

9- Geleceğe yönelik projeleriniz bulunuyor mu?

Geleceğe yönelik büyük bir projem yok. Eğer ömrüm yeterse yalnızca duygularımı son nefese kadar yazmak, yazmak, yazmak.

 

10- Şiire gönül veren gençlere, şair olmak isteyen şiir severlere önerileriniz olacak mı?

Gençlere, gelecek nesile mesajım şudur. Eğer şiire tutkun iseniz, seviyorsanız, şair olmak istiyorsanız; boş zamanlarınızda tanıdığınız, tanımadığınız şairlerin kitaplarını alın, bolca okuyun, şiir yazın ve en önemlisi şiirleri ezberleyin. Göreceksiniz şiiriniz daha da güzelleştirecek.

 

11- Bu güzel sohbet için teşekkür ediyorum Alâeddin Bey, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Bana bu imkânı sağlayan, kendimi ifade etmem için benle irtibata geçen Hocam Celalettin Tutkun Bey’e teşekkür ederim. Başarı, sağlık, mutluluk diliyorum...

 

Halk şairi Alâeddin Dursun’un Bu güne kadar yayınlanmış şiir kitapları:

Sevda Çiçeğim (2015)

Gül Goncası (2016)

Mehtaplı Geceler (2017),

Sevgi Dolu Çocuklar (2018)

Yüreğimin Sesi (2018)

Loş Işıklar Altında (2020)

Yanaştım Son Limana (2020)

Yar Beyaz Atlı (2022)

 

GURBET ELLERİ

Gurbet ellerinde anamla bacım

Yollarını her dem özler dururum

Her biri kanımdır başımda tacım

Yollarına bakıp gözler dururum

 

Yeğenler kuzenler kardeş geline

Tomurcuk gülleri verdim eline

Deniz mavisine pembe gülüne

Hasret ateşini közler dururum

 

Arkadaşlar dostlar her biri canım

Meleklerle geçti çok güzel anım

Baba özleminden yanar sol yanım

Resmini kalbimde gizler dururum

 

Üç günlük dünyada kalp kırılır mı?

Sonunda ölüm var dost darılır mı?

Seven sevdiğinden hiç ayrılır mı?

Sevda çizgisini izler dururum

 

Alaeddin artık lal oldu dilim

Arayıp bulmanın adıdır bilim

Sevda yollarında öğrendim ilim

Dağınık taşları düzler dururum

 

(Halk Şairi Alaeddin Dursun)

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Mahmut Şahintürk 21 Mart 2024 19:49

    Bu güzel söyleşiyi baştan sona kadar okudum çok etkilendim Güzel yüreğinize edip kaleminize sağlık olsun değerli hocam saygılar hürmetler ediyorum

  • Zeliha Nuran 19 Şubat 2024 23:27

    Celalettin hocam böyle değerli bir şairi sizin sayenizde tanıma imkanı buldum Ömür dediğin programı benimde ilgiyle izlediğim bir program Şarimize başarılar diliyorum Emeğinize sağlık

  • Alaeddin Dursun 19 Şubat 2024 14:40

    Emeği geçen herkese teşekkür ederim