Hadum Ağa Camii

TARİH Haber Girişi : 07 Aralık 2022 21:28
Hadum Ağa Camii
Hadum Ağa Yakova şehrinin eski çarşı bölgesinde bulunmaktadır. Yapının banisi Süleyman Ağa olarak zikredilmektedir.

Hadum Ağa Camii

Hadum Ağa Yakova şehrinin eski çarşı bölgesinde bulunmaktadır. Yapının banisi Süleyman Ağa olarak zikredilmektedir.  Camii 1594-95 yıllarında yapılmıştır. Yapının Banîsi Hadim Süleyman Ağa Yakova civarında Guski köyünde dünyaya gelmiş, İstanbul’a götürülerek Sarayda önemli görevlere gelmiş bir devşirmeydi.

Seyman Ağa doğduğu topraklara Camii yaptırmak için Sarayından izin almış ve Camiinin arazisini JAK VULA adında bir Hristiyan’dan satın almıştır. Rivayete göre arazi için teklif edilen parayı az bulan JAK VULA Camii ile beraber kurulacak olan şehre kendi adını verilmesi önerisini kabul ettirmiştir. Bu nedenle Yakova adını arazi sahibin tarafından geldiğini düşünülmektedir.

Camii düzgün kesme taşlardan inşa edilmiştir. Örtü sistemi kubbe ve ayna tonozlardan oluşmaktadır. Boyalı nakışlar arasında yazılar yer alır. Yazılarda çeşitli Ayetler ve İslam dini açsısından önemli kişilerin isimleri yazmaktadır. Yapıda bulunan baş duvar resmi Camiinin en önemli özelliklerindendir. Giriş kapısın hemen üstünde ki resim Hadim Camisinin ve Yakova kentinin tasviridir. Kubbedeki yapı tasviri ile Bir kent panoraması bulunur. Resimler 19. yy. ikinci yarısında yapılmıştır.

Camii 1937-45; 77-81 ve en son 2003-05 yılları arasında tamir görmüştür...

Eldar Uka

Etiketler : Eldar Uka
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Müjgan Sayın 14 Aralık 2022 10:26

    Çok teşekkür ediyorum değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için.

  • Güray Dizman 08 Aralık 2022 11:33

    Güzel bir yazı. Teşekkürler