• İHSANBAŞKAN

'GENÇLERE TAVSİYELER' KİTABI

KİTAP Haber Girişi : 14 Mart 2021 15:29
'GENÇLERE TAVSİYELER' KİTABI
Yaptığınız hiçbir çalışma ziyan olmaz. Bir gün gelir karşınıza çıkar. Hangi konuda olursa olsun bilgi, birikim, beceri ve tecrübe sahibi olmaya çalışın.

ALIN OKUYUN ARMAĞAN EDİN

Sevgili Gençler!

İnsan ancak çalıştığının karşılığını görür

Yaptığınız hiçbir çalışma ziyan olmaz. Bir gün gelir karşınıza çıkar. Hangi konuda olursa olsun bilgi, birikim, beceri ve tecrübe sahibi olmaya çalışın.

Önünüzde hayat denen uzun bir yolculuğa çıktığınızı unutmayın. Bu yolculuk için şimdiden yapmak zorundasınız.

Hayatta kazandıklarınız gibi kaybettikleriniz de olacaktır. Böyle durumlar karşısında asla pes ederek bir kenara çekilmeyin. Bir sporcunun aldığı yenilgiden sonra havlu attığını göremezsiniz.

Atalarımız; “Yiğit düşe kalka büyür”, “Yiğit düştüğü yerden kalkar” demiştir. Karşılaştığınız zorluklar size çözüm yollarını öğretir. Zayıf yanınızı görmeden, güçlü tarafınızı keşfedemezsiniz. Bunlar sizi olgunlaştırdığı gibi daha da güçlenmenize yardımcı olur. Her düşüş yeni kalkışların başlangıcı olabilir. Düşmeyen kalkamaz.

İnsan ancak çalıştığının karşılığını bulur. Hayat mücadeleden ibarettir. Siz aynaya nasıl bakar ve nasıl görünmek isterseniz kendinizi öyle görürsünüz. 

Hayatta ne olmak isterseniz o olursunuz. Bugün biçtikleriniz dün ektiklerinizdir. Unutmayın! Yarının ekmeğini hazırlamak isteyenler, bugünden maya tutmak zorundadırlar. 

Sevgili Gençler!

Kendinize engel olmayın

Hiçbir zaman kendinize engel olmayın. Başkalarının da size engel olmasına izin vermeyin.

Siz müsaade etmediğiniz sürece, kimse size engel olmaya kalkışmayacaktır. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız onlara bu cesareti verenin de yine siz olduğunu unutmayın.

Bezgin, bıkkın, tembel, ümit ve heyecanını yitirmiş kimseler kendilerinde ileri hedeflere yürüyebilmek için ihtiyaçları olan gücü bulamazlar.  

“Hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır” S. Keth Moorhead

 

Önünüzü tıkayan dağların, yarınlara bırakarak biriken işlerden oluştuğunu unutmayın. Başarılı insanların hayat hikâyelerinde bunlara yer yoktur.

Balzac; “Bilginin efendisi olmak için, çalışmanın uşağı olmak gerekir” der.

Hayatta imkânsız diye şey yoktur. İmkânsız hale getirilen şeyler vardır. William Feather: “Bir şeyin imkânsız olduğunu iddia eden yüz kişiden doksan dokuzu o işi yapmaya isteksizdir” der.

Hiçbir zaman ümidinizi yitirmeyiniz. Ümitsizlik bedeninizin temposunu düşürür. Elinizi kolunuzu bağlayıp cesaretsizliğe mahkûm eder.  Pişman olmaktan korkmayın. Eğer faydalanmasını bilirseniz son pişmanlığın da size fayda getirdiğini göreceksiniz. Üzerinden kış geçmeyen gülfidanı baharda çiçek açmaz.

J. D. Dermahis’in   “Dünya kendinden korkanları bütün ağırlığıyla ezen, kendine kafa tutanlara da baş eğen bir zalimdir” sözünü unutmayın.

Genç arkadaşım!

Kararsızlık kötü bir hastalıktır. Yapmaya karar verdiğiniz bir işi bilenlerle konuşup öyle karar verin. Önünüzde daima planlarınız olsun. Biri olmazsa diğerine geçin.

Yaptığınız işe önce kendiniz inanın. Aldığınız kararın doğruluğuna inanıyorsanız uygulamaya geçin. Bildiğiniz ve inandığınız işi yapın.

Başarı kapıları inanmakla açılır. İnancını yitirenler karşısındakileri ikna edemezler. İnanmayan inandıramaz. Kendine güveni olmayan başkasına da güven veremez.

Pestalozzi; “Hayatımda edindiğim en büyük bilgi şudur: Kendi kendine yardım etmeyi bilmeyene, kimse yardım etmez” diyor.

Daima cesur olun. Risk almaktan korkmayın. Bakın kaplumbağalar bile kafasını çıkarıp risk almadan ilerleyemiyor.

Elinizden şekeriniz düştü diye üzülmeyin. Yalnızca Yaratana Tevekkül edin. Yaradan düşen şekeri karıncalara yem edecek, daha güzelini de size verecektir.

Bir düşünür “Gemiler limanda daha güvenlidir, fakat limanda kalmak için yapılmamıştır” diyor.  Gemiler varlıklarını limanda kalarak değil, denizlerde yol alarak gösterirler.

Genç arkadaşım!

Başarılı insanlar fırsatları vaktinde değerlendirmesini bilenler arasından çıkmıştır. Bir işi vaktinde yapmaya çalışın. Vaktinden evvel yapmaya çalışmamanız gerektiği gibi sonraya da bırakmayın.

Gençlikte yapmanız gerekenleri ileri yaşlara bırakırsanız bunları gerçekleştirecek vakti ve gücü bulamazsınız.

Malcolm X ; ”Eğer bir amaç uğruna ayakta değilseniz, her darbe sizi yere serebilir”  diyor.

Hızır (as) herkesin kapısına gelir. Ancak farkında olanlar faydalanır. Hızır’a hazır olmayan ondan faydalanamaz.

Unutmayın!

 “Bu dünyada ayakta kalabilenler yataktan kalktığı andan itibaren istedikleri koşulları arayan ve bulamadıkları takdirde onları oluşturanlardır” (George Bernard Shaw)

“Babam iki tür insan bulunduğunu söylerdi; işi yapanlar ve yapılan işten kendine pay çıkartanlar. O, benden birinci grupta yer almam için çalışmamı istedi. Zira bu grupta diğerinden daha az rekabet vardı” (Indra Gandi)

“Boynuna ip bağlandığında, seni sürüklemeye bir sürü gönüllü çıkar” (B.Afrika Sözü)

 “Alelâde otlar iki ayda yetişir, fakat kırmızı gül ancak bir yılda yetişir” (Mevlana)


Bizimle iletişime geçmek için:  

İsteme Adresi:

Samsun Yazarlar Derneği Fatih Mah. Doğan Reis Sk.

No: 23  İlkadım/Samsun

Tel 0 532 727 95 04

 

[email protected]

     


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.