En kısa zamanda erken seçim var

SİYASET Haber Girişi : 13 Ağustos 2015 17:56
En kısa zamanda erken seçim var
Kritik görüşme bitti! Erken seçim en güçlü ihtimal. Ankara Palas Devlet Konukevi'nde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görüşmesi sona erdi.

CHP tarafından yapılan açıklamada ''Ak Parti'ye sunduğumuz 4 yıllık yüksek profilli hükümet kurma teklifi reddedildi''ifadesine yer verildi.

Türkiye'nin günlerdir beklediği koalisyon görüşmesi Ankara Palas'ta yapıldı. AK Parti kaynakları "Görüşme olumsuz, 3 ay içinde seçime gidiyoruz" açıklaması yaptı. 

AK PARTİ 1 YIL, CHP 4 YIL İSTEDİ

AK Parti'nin CHP ile 1 yıl süreli seçim hükümeti önerisinde bulundu, CHP ise bu teklife 4 yıl süreli reform hükümeti önerisi ile karşılık verdi. Türkiye'nin dört gözle izlediği görüşme de işte tam burada düğümlendi.


Kritik görüşme bitti! Erken seçim en güçlü ihtimal

Ankara Palas Devlet Konukevi'nde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görüşmesi sona erdi.

Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin ardından Başbakan Davutoğlu açıklama yaptı. Davutoğlu "Görüşmeler açık şeffaf ve ilkeli yürümüştür. Ortak bir hükümet kurma zemini bulamadık, erken seçim en güçlü ihtimaldir" dedi.


Milletin verdiği görevi doğru idrak etmek gerekir. 7 Haziran'dan itibaren kurmaylarımızla birlikte iyi istişare ettik."

İki ayı aşkın geçen sürede bize oy veren ya da vermeyenler, bu konuda üstlendiğimiz sorumluluğu yapmış olduğumuz gözlemlemektedir.

Ülkemiz bu süreçte çok zor durumdan geçmiştir.  DEAŞ'tan gelen PKK'dan gelen saldırıları önlemek için her türlü güvenliği aldık.  Koalisyon görüşmeleri sonuçlarını açıklarken kimse karamsarlığa kapılmasın. Her türlü sorumluluğumuzun farkındayız. Bir an daha ülkeyi yönetim boşluğuna düşürmeye gayret ettik.

Biz mesajı aldık. 7 Haziran'dan bu yana geniş olarak son derece samimi bir şekilde iç muhasebe yaptık ve sürdürüyoruz.

Bizim için öncü kural siyasi meşruiyettir. En ufak bir usül hatası yapmaksızın bir seçim süreci yaşadık. Daha sonra sonuçlara göre Sayın Cumhurbaşkanımız bana hükümeti kurma görevini verdi.

 8 Haziran'dan sonra bir çok parti diğerine kapıları kapatırken özellikle AK parti'ye. Ben açıklama yaptım. Her parti ile görüşeceğim diye.

KİMSE KARAMSARLIĞA VE FIRSATÇILIĞA GİRİŞMESİN"

Bunları şunun için söylüyorum. Biraz sonra koalisyon görüşmeleri çerçevesinde ulaştığımız sonuçları ele alırken, ne karamsarlığa ne de bazı çevreler fırsatçılığa yönelmesin. Milletin verdiği ödevi yapmaya kararlıyız. Bir an dahi tereddüde mahal yoktur. Yine ekonomik olarak, hükümet olarak bakanlar kurulu olarak gereken her türlü tedbiri, et fiyatları gibi bir konuda da aldık, almaya devam edeceğiz.

 BU GÖRÜŞMELER TÜRK SİYASİ TARİHİ İÇİN KAZANIMDIR

Parti başkanları ile ve Sivil topluk kuruluşları ile görüşmeler yaptım. Hangi parti ile koalisyon durumu varsa görüşmeleri derinleştirip sürdüreceğiz demişti. Bu durum üzerine Sayın Kılıçdaroğlu ile istişafi görüşmelerine başladık. 35 saate yakın süren görüşmelerin ardından iki tarafıda takdir ederk söylüyorum en derinlikli ve en açık görüşmeler oldu.

Bu açıdan Türk siyasi tarihi için bir kazanımdır.

Görüşmeler açık şeffaf ve ilkeli yürümüştür.

ORTAK HÜKÜMET ZEMİNİ KURAMADIK

 CHP ile dış politka ve eğitim konusunda başta derin görüş ayrılıkları var

Kılıçdaroğlu'nun 12 yıllık muhalefet birikiminden bizim 12 yıllık iktidar birikimizden ortak bir  karar çıkmadı.

 CHP'ye süreli reform hükümeti önerdik. Ülkemizi en azından seçime kadar hükümetsiz bırakmamak adına ortaya koyduk. Bunları ben de Kılıçdaroğlu da MYK'sında sundu. Bugün bir araya gedik. Ancak sayın Kılıçdaroğlu da MYK'da yaptığı istişarelerde uzun dönemli koalisyon görüşmelerinde olumlu, kısa süreli koalisyon için de kaygılarını dile getirdiler. Sonucunda geldiğimiz nokta diyalogların sürmesi gerektiği ancak koalisyon hükümeti kurulması konusunda ortaklık zemini olmadığı kanaati oluştu. Şuan da hükümet ortaklığı gerçekleştirecek zeminin olmadığı görüldü.

Anlaşmak ne kadar doğal ise anlaşmamak da o kadar doğaldır. Önemli olan sürecin nasıl geçtiğidir. Hükümet ortaklığı yapmakta zeminimiz uygun değildir. Bu demek değildir ki hükümet boşluğu yaşanacaktır. Yeni bir hükümet zemini oluncaya kadar görevlerimizin farkındayız. Ülkemizin hükümetsiz kalmaması çerçevesinde çabalarımızı sürdüreceğiz.

ERKEN SEÇİM GÜÇLÜ BİR İHTİMAL

Sayın Bahçeli'nin tavrından CHP ile olumsuz geçen görüşmelerden  sonra erken seçim  önümüzde görülen en güçlü ihtimaldir. Siyasi diyaloglarımız devam edecektir. Erken seçim için meclisin en doğru şekilde hareket etmesi için de temaslarımız sürecektir.

Milletimizin bize verdiği görevlerinde farkındayız. Kararlılıkla devam edeceğiz.

Erken seçim zaten herkesin zikrettiği bir husus gereğini yaparız

Erken seçime meclis kararıyla gidilmeli

CUMHURBAŞKANIMIZIN BİR TELKİNİ OLMAMIŞTIR

Sayın cumurbaşkanımızın koalisyon istemediği benim koalisyon için çabaladığım asılsızdır. Bizim şahsi ahlakımlada devlet ahlakımzda böyle durumlar yoktur. Cumhurbaşkanımızın bana koalisyon olmasın diye bir telkini olmamıştır. Beni tanıyanlarda bunu bilir. Tabiki istişare edilir ama bir telkin yoktur. Toplumumuzd abir erken seçim isteği vardır. Anketlerde çıkan budur.

CHP İLE SEÇİM HÜKÜMETİ İHTİMALİ YOK

Bir reform hükümeti kurmamız iyi olur diye düşündüm ama  son derece saygı duyduğum sebeplerle Kılıçdaroğlu bunu istemedi. Sonuçta ortak bir hükümet olmadığı konusunda görüş birşliğine vardık.

AZINLIK HÜKÜMETİ KURULUR MU?

Şu an olmayan bir süreçle ilgili yorum yapmam. Biz ülkemiz için varız. Bir saniye bile ülkemi hükümetsiz bırakmam.  Kongre konusunda yetkili kurumlarımızla konuşuruz. Türkiye'de olağanüstü bir durum yok. Herşey doğası içinde seyrediyor. Bu ülkeyi önümüzdeki aylarda rayına oturacaktır.

MÜMKÜN OLAN EN EN KISA ZAMANDA ERKEN SEÇİM

MHP ile görüşmelerimiz tamamlandıktan sonra erken seçim ile ilgili bir görüş birliğine varılırsa olabilecek en kısa zamanda erken seçim yapılacaktır.

Etiketler : erken seçim
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.